Renault hangt Frans strafrechtelijk onderzoek boven het hoofd

Bart Kuijpers Bart Kuijpers

De Franse overheid, die een belang van twintig procent heeft in Renault, doet onderzoek naar Renault, maar ook naar andere, niet genoemde, fabrikanten. Onderzoekers klaagden eerder dit jaar dat er bewust belastende feiten uit de onderzoeksconclusies zijn gelaten.

Renault bevestigt het nieuws dat het Franse OM onderzoek doet. De fabrikant heeft altijd ontkend dat het strafbare feiten heeft gepleegd of dat modellen zijn uitgerust met sjoemelsoftware. De tijdelijke uitschakeling van bepaalde NOx-reducerende systemen wordt erkend, maar volgens de fabrikant zijn die nodig om motorschade te voorkomen. En dat is binnen de Europese wetgeving legaal.

Tegenover Automotive News Europe laat de Franse overheid weten dat het aan het OM is om te bepalen of er een strafrechtelijk onderzoek wordt gestart. Wel wordt bevestigd dat DGCCRF nog onderzoek doet naar andere merken. Het OM wil niet reageren.   

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.