Onderdelendistribiteur GPC zet groei door in derde kwartaal

Jeroen Vos Jeroen Vos
• Laatste update:
Onderdelendistribiteur Genuine Parts Company boekte over het derde kwartaal van 2021 229 miljoen dollar winst. (Foto: Shutterstock)

Onderdelendistributeur Genuine Parts Company (GPC) noteert over het derde kwartaal van dit jaar een winst van 229 miljoen dollar (197 miljoen euro). Dat is twee procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar (233 miljoen dollar). Dat meldt het moederbedrijf van Alliance Automotive Group Benelux. De winstdaling komt door een eenmalige afschrijving op software.

De omzet van het concern kwam in het derde kwartaal uit op 4,8 miljard dollar (+10%). Ook de omzet van de autodivisie liet een groei zien, van 8 procent naar 3,2 miljard dollar. De winst van de autotak steeg van 266 miljoen naar 281 miljoen dollar.

Goede basis

Over de eerste negen maanden ligt de omzet op 14,1 miljard dollar, 14,5 procent hoger dan in 2020. De winst van doorlopende activiteiten ligt op 643 miljoen dollar, tegenover een verlies van ruim 8 miljoen dollar vorig jaar.

Volgens Paul Donahue, ceo van GPC, bieden de kwartaalcijfers een goede, financiële basis voor het bedrijf, dat vorig jaar met een verlies van 200 miljoen dollar (inclusief afgestoten bedrijfsonderdelen) te maken kreeg. Het bedrijf heeft zijn omzetprognose voor dit jaar dan ook naar boven bijgesteld; van een verwachte omzet van 10-12 procent naar 12-13 procent, waarbij voor de autodivisie een groei wordt verwacht tussen de 14-15 procent (eerdere outlook: 11-13%).

Genuine Parts Company is eigenaar van Alliance Automotive. Begin dit jaar werd het GPC-merk Napa in Nederland geïntroduceerd, evenals de internationale formule Precisium. 

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.