Remmentest-onderzoek: rijden of rollen? (video)

Redactie Redactie
• Laatste update:

Volgens het onderzoek is de rollenbank veiliger omdat de meting vanuit stilstand wordt verricht. “Het doorschietgevaar als je met 10 km per uur de platenbank op rijdt, is aanzienlijk groter. En het afzuigen van de uitlaatgassen in de werkplaats kan bij stilstand wel plaatsvinden, maar niet als je met een snelheid van 10 km per uur de remmen moet testen zoals bij een platenbank”, aldus Theo van Leeuwen, directeur van Autec-VLT.

De conclusies zijn voor het bedrijf aanleiding om een rollenbankcampagne te lanceren op de AutovakRAI. Op de stand van Autec-VLT is een vangrail geplaatst die de “minder hoge veiligheid van de platenbank” symboliseert. “Op dit moment heeft 30% van de autobedrijven een platenbank liggen, 30% een rollenbank en 40% gebruikt een remvertragingsmeter die per mei 2014 niet meer is toegestaan voor remmenmetingen. Deze laatste groep moet een keuze maken tussen een rollen- en een platenbank.”

Autec-VLT levert zowel de rollen- als platenbank. Eerstgenoemde kost tegen de 8.000 euro, de platenbank ongeveer 4.500. “We verdienen op beide evenveel”, aldus Van Leeuwen. “Op een rollenbank is de marge dus veel lager, dat klopt. Wij adviseren onze klanten in eerste instantie een rollenbank: omdat hierbij ook diagnoses zijn uit te voeren, de metingen sneller gaan, en uit veiligheidsoverweging.”

Toch blijft Autec-VLT ook platenbank aanbieden. “Voor ondernemers met een kleinere portemonnee. Vergelijk het met de Renault-dealer: die heeft ook Dacia’s in de showroom, maar zal allereerst Renaults proberen te verkopen.”

´Twijfels´
Guido Golüke van CBX zag de resultaten van het onderzoek van Corbo en zet er kanttekeningen bij. Zijn bedrijf levert alleen platenbanken. “Ik heb nog nooit een auto zien doorschieten. En de meetsnelheid waarover wordt gesproken, herken ik absoluut niet; bij een platenbanktest zit je altijd onder de minuut. De meting is ook niet minder betrouwbaar. Je krijgt inderdaad niet altijd twee keer precies dezelfde meting, omdat je nooit twee keer exact hetzelfde remt. Dat gebeurt in de praktijk ook niet.”

Andriessen: rollenbankman
Leon Andriessen, directeur van remmenbankenleverancier TEN, begrijpt het standpunt van Van Leeuwen wel. “Voor het uitvoeren van een complete remdiagnose heb je meer aan een rollenbank. Waar het gaat om de snelheid denk ik dat er niet veel verschil is. Ik ben ook meer een man van de rollenbank, maar een deel van de markt vraagt nog altijd om een platenbank; soms omdat die bouwkundig beter plaatsbaar is en soms vanwege de lagere kosten.”

Zie hier het interview met Theo van Leeuwen.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.

Remmentest-onderzoek: rijden of rollen? (video) | Automotive Online

Remmentest-onderzoek: rijden of rollen? (video)

Redactie Redactie
• Laatste update:

Volgens het onderzoek is de rollenbank veiliger omdat de meting vanuit stilstand wordt verricht. “Het doorschietgevaar als je met 10 km per uur de platenbank op rijdt, is aanzienlijk groter. En het afzuigen van de uitlaatgassen in de werkplaats kan bij stilstand wel plaatsvinden, maar niet als je met een snelheid van 10 km per uur de remmen moet testen zoals bij een platenbank”, aldus Theo van Leeuwen, directeur van Autec-VLT.

De conclusies zijn voor het bedrijf aanleiding om een rollenbankcampagne te lanceren op de AutovakRAI. Op de stand van Autec-VLT is een vangrail geplaatst die de “minder hoge veiligheid van de platenbank” symboliseert. “Op dit moment heeft 30% van de autobedrijven een platenbank liggen, 30% een rollenbank en 40% gebruikt een remvertragingsmeter die per mei 2014 niet meer is toegestaan voor remmenmetingen. Deze laatste groep moet een keuze maken tussen een rollen- en een platenbank.”

Autec-VLT levert zowel de rollen- als platenbank. Eerstgenoemde kost tegen de 8.000 euro, de platenbank ongeveer 4.500. “We verdienen op beide evenveel”, aldus Van Leeuwen. “Op een rollenbank is de marge dus veel lager, dat klopt. Wij adviseren onze klanten in eerste instantie een rollenbank: omdat hierbij ook diagnoses zijn uit te voeren, de metingen sneller gaan, en uit veiligheidsoverweging.”

Toch blijft Autec-VLT ook platenbank aanbieden. “Voor ondernemers met een kleinere portemonnee. Vergelijk het met de Renault-dealer: die heeft ook Dacia’s in de showroom, maar zal allereerst Renaults proberen te verkopen.”

´Twijfels´
Guido Golüke van CBX zag de resultaten van het onderzoek van Corbo en zet er kanttekeningen bij. Zijn bedrijf levert alleen platenbanken. “Ik heb nog nooit een auto zien doorschieten. En de meetsnelheid waarover wordt gesproken, herken ik absoluut niet; bij een platenbanktest zit je altijd onder de minuut. De meting is ook niet minder betrouwbaar. Je krijgt inderdaad niet altijd twee keer precies dezelfde meting, omdat je nooit twee keer exact hetzelfde remt. Dat gebeurt in de praktijk ook niet.”

Andriessen: rollenbankman
Leon Andriessen, directeur van remmenbankenleverancier TEN, begrijpt het standpunt van Van Leeuwen wel. “Voor het uitvoeren van een complete remdiagnose heb je meer aan een rollenbank. Waar het gaat om de snelheid denk ik dat er niet veel verschil is. Ik ben ook meer een man van de rollenbank, maar een deel van de markt vraagt nog altijd om een platenbank; soms omdat die bouwkundig beter plaatsbaar is en soms vanwege de lagere kosten.”

Zie hier het interview met Theo van Leeuwen.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.