Uitleesplicht brandstofgebruik bij apk uitgesteld

Bovag • Apk-keurmeesters moeten het verbruik uitlezen van personenauto’s en lichte bedrijfsauto’s met een datum eerste toelating vanaf 1 januari 2021.
Redactie Redactie
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock)

Het tijdens de apk verplicht uitlezen en melden van het brandstof- en/of elektriciteitsverbruik bij de RDW, dat volgens de EU-regels op 20 mei 2023 in moet gaan, is in Nederland vertraagd. Dit komt doordat de wetgeving hiertoe nog niet is aangepast. Ook zijn de huidige uitleesapparaten hier (nog) niet altijd geschikt voor. Soms is een software-update afdoende, maar het kan ook zijn dat er nieuwe apparatuur moet worden aangeschaft.

Dat laat Bovag weten op basis van informatie van de RDW. Dit jaar werd ook de meting met een deeltjesteller voor dieselvoertuigen verplicht. Apk-keurmeesters moeten nu ook conform de EU-wetgeving het verbruik uitlezen van personenauto’s en bedrijfsauto’s tot 3500 kg met een datum eerste toelating van 1 januari 2021 of later. Om dat te kunnen doen, moet de bestaande uitleesapparatuur aan extra eisen voldoen. De RDW adviseert al wel te beginnen met het uitlezen van de gegevens als de apparatuur dit toelaat. De dienst zal het laten weten als het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bekend heeft gemaakt vanaf wanneer het uitlezen verplicht is.

Privacy

In het kader van de AVG mag de voertuigeigenaar het uitlezen van de gegevens weigeren. Dan wordt de apk uitgevoerd zonder de gegevens uit te lezen. ‘Vul in dat geval de reden van weigering in bij de afmelding van de apk. De klant is waarschijnlijk niet op de hoogte van het uitlezen van gegevens. Leg daarom voor de keuring uit waarom de RDW deze gegevens verzamelt en wat ermee gebeurt. Vergeet niet om het uitlezen van het brandstofverbruik en elektriciteitsverbruik te vermelden in uw privacyverklaring. In de brief die u van de RDW ontvangt geven ze een aantal tips over het aanpassen van de algemene voorwaarden,’ aldus Bovag.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.

Uitleesplicht brandstofgebruik bij apk uitgesteld | Automotive Online

Uitleesplicht brandstofgebruik bij apk uitgesteld

Bovag • Apk-keurmeesters moeten het verbruik uitlezen van personenauto’s en lichte bedrijfsauto’s met een datum eerste toelating vanaf 1 januari 2021.
Redactie Redactie
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock)

Het tijdens de apk verplicht uitlezen en melden van het brandstof- en/of elektriciteitsverbruik bij de RDW, dat volgens de EU-regels op 20 mei 2023 in moet gaan, is in Nederland vertraagd. Dit komt doordat de wetgeving hiertoe nog niet is aangepast. Ook zijn de huidige uitleesapparaten hier (nog) niet altijd geschikt voor. Soms is een software-update afdoende, maar het kan ook zijn dat er nieuwe apparatuur moet worden aangeschaft.

Dat laat Bovag weten op basis van informatie van de RDW. Dit jaar werd ook de meting met een deeltjesteller voor dieselvoertuigen verplicht. Apk-keurmeesters moeten nu ook conform de EU-wetgeving het verbruik uitlezen van personenauto’s en bedrijfsauto’s tot 3500 kg met een datum eerste toelating van 1 januari 2021 of later. Om dat te kunnen doen, moet de bestaande uitleesapparatuur aan extra eisen voldoen. De RDW adviseert al wel te beginnen met het uitlezen van de gegevens als de apparatuur dit toelaat. De dienst zal het laten weten als het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bekend heeft gemaakt vanaf wanneer het uitlezen verplicht is.

Privacy

In het kader van de AVG mag de voertuigeigenaar het uitlezen van de gegevens weigeren. Dan wordt de apk uitgevoerd zonder de gegevens uit te lezen. ‘Vul in dat geval de reden van weigering in bij de afmelding van de apk. De klant is waarschijnlijk niet op de hoogte van het uitlezen van gegevens. Leg daarom voor de keuring uit waarom de RDW deze gegevens verzamelt en wat ermee gebeurt. Vergeet niet om het uitlezen van het brandstofverbruik en elektriciteitsverbruik te vermelden in uw privacyverklaring. In de brief die u van de RDW ontvangt geven ze een aantal tips over het aanpassen van de algemene voorwaarden,’ aldus Bovag.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.