‘Skoda start met agentuurmodel in Duitsland’

Skoda • In 2024 is de Skoda Elroq eerst alleen beschikbaar via direct sales.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
• Laatste update:
De Skoda Elroq wordt enkel verkocht via direct sales in Duitsland. (Foto: Skoda).

Skoda start in 2024 met de uitrol van het agentuurmodel in Duitsland. Dat meldt Autonews Europe. De Skoda Elroq is vanaf volgend jaar eerst alleen via direct sales te verkrijgen in Duitsland.

Skoda meldt dat zij dealers een vergoeding geven dat vergelijkbaar is met het rendement van het alternatieve verkoopmodel om ‘kannibalisatie binnen de dealergroep te vermijden’. Onder de nieuwe overeenkomst wordt het voorraadrisico en de kosten van herfinanciering voor nieuwe auto’s overgedragen aan Skoda. De kosten voor personeel en gebouwen blijven bij de agent.

Skoda evalueert aan het einde van 2024 het nieuwe verkoopmodel. Die evaluatie moet uitsluitsel geven over de verdere uitrol van het agentuurmodel. In Duitsland heeft Skoda momenteel meer dan 500 verkooppunten.

In de Volkswagen Group bereiden ook andere merken zich voor op de invoering van het agentuurmodel. Zo bereikte Audi onlangs een akkoord met Duitse dealers om dit in te voeren bij de verkoop van EV’s. Ook BMW en Mercedes-Benz stappen over op het nieuwe verkoopmodel.

In Nederland is Ford inmiddels van start gegaan met het agentuurmodel. Het proces verloopt daar met vallen en opstaan, zo laten dealers weten. Ook de voorbereidingen van het agentuurmodel bij Stellantis zijn in volle gang.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.

‘Skoda start met agentuurmodel in Duitsland’ | Automotive Online

‘Skoda start met agentuurmodel in Duitsland’

Skoda • In 2024 is de Skoda Elroq eerst alleen beschikbaar via direct sales.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
• Laatste update:
De Skoda Elroq wordt enkel verkocht via direct sales in Duitsland. (Foto: Skoda).

Skoda start in 2024 met de uitrol van het agentuurmodel in Duitsland. Dat meldt Autonews Europe. De Skoda Elroq is vanaf volgend jaar eerst alleen via direct sales te verkrijgen in Duitsland.

Skoda meldt dat zij dealers een vergoeding geven dat vergelijkbaar is met het rendement van het alternatieve verkoopmodel om ‘kannibalisatie binnen de dealergroep te vermijden’. Onder de nieuwe overeenkomst wordt het voorraadrisico en de kosten van herfinanciering voor nieuwe auto’s overgedragen aan Skoda. De kosten voor personeel en gebouwen blijven bij de agent.

Skoda evalueert aan het einde van 2024 het nieuwe verkoopmodel. Die evaluatie moet uitsluitsel geven over de verdere uitrol van het agentuurmodel. In Duitsland heeft Skoda momenteel meer dan 500 verkooppunten.

In de Volkswagen Group bereiden ook andere merken zich voor op de invoering van het agentuurmodel. Zo bereikte Audi onlangs een akkoord met Duitse dealers om dit in te voeren bij de verkoop van EV’s. Ook BMW en Mercedes-Benz stappen over op het nieuwe verkoopmodel.

In Nederland is Ford inmiddels van start gegaan met het agentuurmodel. Het proces verloopt daar met vallen en opstaan, zo laten dealers weten. Ook de voorbereidingen van het agentuurmodel bij Stellantis zijn in volle gang.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.