Volvo roept bijna alle EX30-modellen terug wegens softwarefout

Volvo • Bijna alle 72 duizend elektrische auto’s wereldwijd getroffen, ruim 4.600 in Nederland.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
• Laatste update:
Volvo EX30 in software-testcentrum in Zweden. (Foto: Volvo).

Volvo heeft aangekondigd dat het bijna alle 72 duizend elektrische auto’s van het model EX30 terugroept vanwege een mogelijke softwarefout. Dat meldt ANP.

Volgens het Zweedse autobedrijf kunnen de snelheidsmeters van de suv bij het starten in een testmodus terechtkomen, wat een veiligheidsrisico vormt. In Nederland zijn ruim 4.600 EX30-modellen geregistreerd, waarvan er afgelopen maand ruim duizend zijn verkocht, blijkt uit gegevens van de RDW. Om de fout op te lossen, is er een software-update nodig die waarschijnlijk op afstand uitgevoerd kan worden.

Software-update

Volvo laat weten aan AM dat het inderdaad gaat om een softwareprobleem met het display. ‘Dit kan er in zeldzame gevallen toe leiden dat het scherm tijdens het starten van de auto in een testmodus terechtkomt, waardoor de snelheidsmeter niet wordt weergegeven’, aldus Volvo. Het Geely-merk laat weten dat de sofware-update op afstand wordt verricht.

De EX30 beschikt niet over een traditioneel dashboard dat de meeste auto’s hebben. De snelheidsmeter en de toerenteller zijn niet achter het stuur te vinden, maar op een groot verticaal scherm in het midden, dat gelijk de enige grote informatiebron is voor bestuurders.

‘Als de auto software-versie 1.3 of later gebruikt, dan is de betreffende software al geïnstalleerd’, meldt Volvo. ‘Als de klant de auto onverhoopt niet op afstand kan bijwerken, kan de klant de software-upgrade uiteraard kosteloos door de dealer laten uitvoeren. Aangezien een groot aantal EX30’s al over de 1.3 software beschikt of de OTA al heeft gehad, kunnen wij niet aangeven om hoeveel auto’s het nu nog gaat.’

Eerdere problemen

Dit is niet de eerste keer dat Volvo te maken heeft met softwareproblemen bij zijn auto’s. Vorig jaar moest de lancering van de EX90, een grotere suv, worden uitgesteld vanwege soortgelijke softwareproblemen.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.

Volvo roept bijna alle EX30-modellen terug wegens softwarefout | Automotive Online

Volvo roept bijna alle EX30-modellen terug wegens softwarefout

Volvo • Bijna alle 72 duizend elektrische auto’s wereldwijd getroffen, ruim 4.600 in Nederland.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
• Laatste update:
Volvo EX30 in software-testcentrum in Zweden. (Foto: Volvo).

Volvo heeft aangekondigd dat het bijna alle 72 duizend elektrische auto’s van het model EX30 terugroept vanwege een mogelijke softwarefout. Dat meldt ANP.

Volgens het Zweedse autobedrijf kunnen de snelheidsmeters van de suv bij het starten in een testmodus terechtkomen, wat een veiligheidsrisico vormt. In Nederland zijn ruim 4.600 EX30-modellen geregistreerd, waarvan er afgelopen maand ruim duizend zijn verkocht, blijkt uit gegevens van de RDW. Om de fout op te lossen, is er een software-update nodig die waarschijnlijk op afstand uitgevoerd kan worden.

Software-update

Volvo laat weten aan AM dat het inderdaad gaat om een softwareprobleem met het display. ‘Dit kan er in zeldzame gevallen toe leiden dat het scherm tijdens het starten van de auto in een testmodus terechtkomt, waardoor de snelheidsmeter niet wordt weergegeven’, aldus Volvo. Het Geely-merk laat weten dat de sofware-update op afstand wordt verricht.

De EX30 beschikt niet over een traditioneel dashboard dat de meeste auto’s hebben. De snelheidsmeter en de toerenteller zijn niet achter het stuur te vinden, maar op een groot verticaal scherm in het midden, dat gelijk de enige grote informatiebron is voor bestuurders.

‘Als de auto software-versie 1.3 of later gebruikt, dan is de betreffende software al geïnstalleerd’, meldt Volvo. ‘Als de klant de auto onverhoopt niet op afstand kan bijwerken, kan de klant de software-upgrade uiteraard kosteloos door de dealer laten uitvoeren. Aangezien een groot aantal EX30’s al over de 1.3 software beschikt of de OTA al heeft gehad, kunnen wij niet aangeven om hoeveel auto’s het nu nog gaat.’

Eerdere problemen

Dit is niet de eerste keer dat Volvo te maken heeft met softwareproblemen bij zijn auto’s. Vorig jaar moest de lancering van de EX90, een grotere suv, worden uitgesteld vanwege soortgelijke softwareproblemen.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.