DCDW Podcast 336: Paneldiscussie over AI op het DCDW-Event Almere

DCDW • Welkom allemaal bij een nieuwe podcast met de missie om de online automotive beter maken. Vandaag doen we dat via een paneldiscussie die we voerden op het DCDW-event in Almere met als gasten Maarten Bekkers van AutoChat, Stefanie van Dijk van DCDW, Hielke Ytsma van CarQall en Michel van Roon van Go Remarketing Solutions en zij stellen zich voor.
Marina Rietman Marina Rietman
• Laatste update:
PODCAST 336: PANELDISCUSSIE OVER AI OP HET DCDW-EVENT ALMERE
Foto: DCDW

“Mijn naam is Maarten Bekkers, ik ben al 25 jaar werkzaam in de automotive en oprichter van AutoChat. Bij AutoChat ligt de focus op het vernieuwen van klantinteracties bij autodealers. Het is gericht op het verbeteren van online lead management door middel van hyper gepersonaliseerde AI-communicatie.Mijn naam is Stefanie van Dijk, werkzaam bij DCDW en ben verantwoordelijk voor training en consultancy van aangesloten bedrijven.

Hielke Ytsma, ik vertegenwoordig CarQall, een bedrijf dat zich twee jaar geleden heeft gevestigd met als doel de telefonische bereikbaarheid van autodealers te verbeteren door gebruik te maken van een geavanceerde AI-assistent die inkomende en uitgaande gesprekken afhandelt, registreert en routeert.

Michel van Roon van Go Remarketing Solutions. Onze used car controller, een geavanceerd used car managementsysteem, helpt om de ingeruilde auto zo snel mogelijk met zoveel mogelijk winst te verkopen”.

AI in de Automotive: Een Kansrijke Dialoog

Door middel van stellingen en vragen uit het publiek geven we meer inzicht in de kansen die AI kan bieden in de nabije toekomst in de automotive. De eerste stelling: ‘Zal AI in de toekomst een bedreiging vormen voor de handel binnen de automotive?’

Maarten: “We moeten AI omarmen. Het zal jou en je klanten helpen en een betere ervaring geven.” Michel: “Er zullen vast en zeker functies vervangen worden. Met name de iets laagwaardige functies zullen kunnen worden vervangen door AI, maar AI gaat ons slimmer en beter maken. Geen bedreiging dus maar een extra werknemer.”

Stefanie: “In het coachen en trainen komt het vaak toch aan op de persoonlijke touch en zal het vooral gaan om de samenwerking tussen de mens en AI. Het zal wel helpen om dingen minder confronterend te maken en makkelijker dingen naar boven te kunnen halen waar jouw mensen behoefte aan hebben.”

Hielke: ”Het kan geen bedreiging zijn. Het gaat ieders werk makkelijker maken. Het zal geen banen gaan vervangen, maar taken wel makkelijker maken. Net als een laptop is het een tool die niet meer weg te denken is.”

Bij de tweede stelling; ‘gaat je voorkeur uit naar een persoon of een virtueel assistent tijdens een online chat gesprek?’, is iedereen het wel eens dat je met AI veel sneller en 24/7 antwoorden kan geven tegen een fractie van de kosten. AI heeft een enorme database waaruit in een milliseconde een antwoord gevonden kan worden waar een persoon vaak een brochure moet raadplegen en de aandacht van de klant verliest door langere wachttijd. Stefanie voegt hieraan toe dat, mits er een uitweg is waarin je om een persoon kan vragen tijdens het gesprek, het een waardevolle toevoeging is. Het samenspel tussen mens en AI wordt benadrukt.

Privacy: Gewaarborgd en Transparant

Het publiek wil ook weten hoe het is gesteld met de privacy van klant en bedrijf bij het gebruik van AI?

Hielke: “We noemen het AI en denken dan aan het open source model Chat GPT, maar wij gebruiken eigen technologie dus de informatie blijft bij ons en alles wordt na het gesprek verwijderd om privacy te waarborgen. Alles is dus 100% veilig en binnen de richtlijnen van ISO 27001.”

Maarten: “AI is bovendien goed dingen te leren. Net als een nieuw personeelslid dat je moet inwerken en de richtlijnen van een bedrijf moet meegegeven, zul je ook AI dingen moeten leren voor hij aan het werk gaat.” “Zolang je duidelijk bent, grenzen stelt waarbinnen hij mag antwoorden en de juiste koppelingen maakt met de bestaande interne systemen kan het niet misgaan. Bovendien luistert een computer beter dan een mens, die maken nog weleens fouten,” aldus Michel.

Stefanie voegt hieraan toe dat AI een instrument is dat je dingen kan leren, KPI’s kan geven en daarmee de informatie meetbaar kan maken. Het gehele panel is het er mee eens dat je, als je AI gebruikt, je dit wel kenbaar dient te maken aan de klant. Michel: “Wij gebruiken een avatar in plaats van een foto van een mens zodat het meteen duidelijk is. Als bovendien de vraag gesteld wordt aan de chatbot, geeft hij eerlijk antwoord dat hij geen mens is.” “Het gaat om het managen van de klantverwachting, zoals bij alles in de branche,” volgens Stefanie.

AI is dus zeker een kans en geen bedreiging volgens de panelleden. Zolang de samenwerking gewaarborgd is tussen beide partijen is het een ondersteunende tool en zal het meer werkplezier geven. Ook kan het een antwoord zijn op het personeelstekort dat nog steeds een probleem is bij velen.

DCDW Podcast 336: Paneldiscussie over AI op het DCDW-Event Almere | Automotive Online

DCDW Podcast 336: Paneldiscussie over AI op het DCDW-Event Almere

DCDW • Welkom allemaal bij een nieuwe podcast met de missie om de online automotive beter maken. Vandaag doen we dat via een paneldiscussie die we voerden op het DCDW-event in Almere met als gasten Maarten Bekkers van AutoChat, Stefanie van Dijk van DCDW, Hielke Ytsma van CarQall en Michel van Roon van Go Remarketing Solutions en zij stellen zich voor.
Marina Rietman Marina Rietman
• Laatste update:
PODCAST 336: PANELDISCUSSIE OVER AI OP HET DCDW-EVENT ALMERE
Foto: DCDW

“Mijn naam is Maarten Bekkers, ik ben al 25 jaar werkzaam in de automotive en oprichter van AutoChat. Bij AutoChat ligt de focus op het vernieuwen van klantinteracties bij autodealers. Het is gericht op het verbeteren van online lead management door middel van hyper gepersonaliseerde AI-communicatie.Mijn naam is Stefanie van Dijk, werkzaam bij DCDW en ben verantwoordelijk voor training en consultancy van aangesloten bedrijven.

Hielke Ytsma, ik vertegenwoordig CarQall, een bedrijf dat zich twee jaar geleden heeft gevestigd met als doel de telefonische bereikbaarheid van autodealers te verbeteren door gebruik te maken van een geavanceerde AI-assistent die inkomende en uitgaande gesprekken afhandelt, registreert en routeert.

Michel van Roon van Go Remarketing Solutions. Onze used car controller, een geavanceerd used car managementsysteem, helpt om de ingeruilde auto zo snel mogelijk met zoveel mogelijk winst te verkopen”.

AI in de Automotive: Een Kansrijke Dialoog

Door middel van stellingen en vragen uit het publiek geven we meer inzicht in de kansen die AI kan bieden in de nabije toekomst in de automotive. De eerste stelling: ‘Zal AI in de toekomst een bedreiging vormen voor de handel binnen de automotive?’

Maarten: “We moeten AI omarmen. Het zal jou en je klanten helpen en een betere ervaring geven.” Michel: “Er zullen vast en zeker functies vervangen worden. Met name de iets laagwaardige functies zullen kunnen worden vervangen door AI, maar AI gaat ons slimmer en beter maken. Geen bedreiging dus maar een extra werknemer.”

Stefanie: “In het coachen en trainen komt het vaak toch aan op de persoonlijke touch en zal het vooral gaan om de samenwerking tussen de mens en AI. Het zal wel helpen om dingen minder confronterend te maken en makkelijker dingen naar boven te kunnen halen waar jouw mensen behoefte aan hebben.”

Hielke: ”Het kan geen bedreiging zijn. Het gaat ieders werk makkelijker maken. Het zal geen banen gaan vervangen, maar taken wel makkelijker maken. Net als een laptop is het een tool die niet meer weg te denken is.”

Bij de tweede stelling; ‘gaat je voorkeur uit naar een persoon of een virtueel assistent tijdens een online chat gesprek?’, is iedereen het wel eens dat je met AI veel sneller en 24/7 antwoorden kan geven tegen een fractie van de kosten. AI heeft een enorme database waaruit in een milliseconde een antwoord gevonden kan worden waar een persoon vaak een brochure moet raadplegen en de aandacht van de klant verliest door langere wachttijd. Stefanie voegt hieraan toe dat, mits er een uitweg is waarin je om een persoon kan vragen tijdens het gesprek, het een waardevolle toevoeging is. Het samenspel tussen mens en AI wordt benadrukt.

Privacy: Gewaarborgd en Transparant

Het publiek wil ook weten hoe het is gesteld met de privacy van klant en bedrijf bij het gebruik van AI?

Hielke: “We noemen het AI en denken dan aan het open source model Chat GPT, maar wij gebruiken eigen technologie dus de informatie blijft bij ons en alles wordt na het gesprek verwijderd om privacy te waarborgen. Alles is dus 100% veilig en binnen de richtlijnen van ISO 27001.”

Maarten: “AI is bovendien goed dingen te leren. Net als een nieuw personeelslid dat je moet inwerken en de richtlijnen van een bedrijf moet meegegeven, zul je ook AI dingen moeten leren voor hij aan het werk gaat.” “Zolang je duidelijk bent, grenzen stelt waarbinnen hij mag antwoorden en de juiste koppelingen maakt met de bestaande interne systemen kan het niet misgaan. Bovendien luistert een computer beter dan een mens, die maken nog weleens fouten,” aldus Michel.

Stefanie voegt hieraan toe dat AI een instrument is dat je dingen kan leren, KPI’s kan geven en daarmee de informatie meetbaar kan maken. Het gehele panel is het er mee eens dat je, als je AI gebruikt, je dit wel kenbaar dient te maken aan de klant. Michel: “Wij gebruiken een avatar in plaats van een foto van een mens zodat het meteen duidelijk is. Als bovendien de vraag gesteld wordt aan de chatbot, geeft hij eerlijk antwoord dat hij geen mens is.” “Het gaat om het managen van de klantverwachting, zoals bij alles in de branche,” volgens Stefanie.

AI is dus zeker een kans en geen bedreiging volgens de panelleden. Zolang de samenwerking gewaarborgd is tussen beide partijen is het een ondersteunende tool en zal het meer werkplezier geven. Ook kan het een antwoord zijn op het personeelstekort dat nog steeds een probleem is bij velen.