VW moet Groningse koper sjoemeldiesel 3.000 euro betalen

Dieselgate • Onlangs oordeelde de rechtbank in Haarlem ook al dat Volkswagen een koper van zo’n auto drieduizend euro schadevergoeding moet betalen.
Nienke Eusterbrock Nienke Eusterbrock
Volgens schattingen van de Consumentenbond zijn er in Nederland tussen de 150.000 en 180.000 eigenaren van sjoemeldiesels van de Volkswagen Group. (Foto: Shutterstock)

Volkswagen moet een Groningse autokoper een schadevergoeding van 3 duizend euro betalen omdat het model was uitgerust met sjoemelsoftware. Door die technologie leek de dieselauto, een Volkswagen Polo, bij emissietests schoner dan hij in werkelijkheid was. Dat meldt het ANP.

Volkswagen rustte dieselauto’s tussen 2009 en 2015 uit met software die ervoor zorgde dat de gemeten uitstoot van stikstofoxide in testomstandigheden binnen de wettelijke normen bleef. Dat was ook het geval bij de Polo van de Groningse koper, dus maakte de autofabrikant zich volgens de kantonrechter in Groningen schuldig aan oneerlijke handelspraktijken en bedrog. De rechter stelde ook vast dat Volkswagen Europese regels voor emissies had overtreden.

De rechtszaak is een van de vier zaken die stichting Volkswagen Group Diesel Efficiency Stichting en de Consumentenbond zijn begonnen namens individuele kopers van sjoemeldiesels. Onlangs oordeelde de rechtbank in Haarlem ook al dat Volkswagen een koper van zo’n auto drieduizend euro schadevergoeding moet betalen.

De Consumentenbond is blij met het oordeel, maar hoopt Volkswagen er vooral toe te bewegen met een collectieve schadevergoeding voor Nederlandse gedupeerden te komen.

Meer dan 150 duizend sjoemeldiesels

Volgens schattingen van de Consumentenbond zijn er in Nederland tussen de 150 duizend en 180 duizend eigenaren van sjoemeldiesels van de gehele Volkswagen Group. De fraude met de emissietests heeft het concern wereldwijd al miljarden aan boetes en reparatievergoedingen gekost.

Volkswagen laat in een reactie aan ANP weten dat er nog beroep tegen de uitspraak mogelijk is en dat deze nog niet bindend is. “We zullen de uitspraak bestuderen en dan mogelijke vervolgstappen bekijken.”

Geplaatst in rubriek:
Nienke Eusterbrock
Nienke Eusterbrock

Nienke Eusterbrock is redacteur bij Automotive.

VW moet Groningse koper sjoemeldiesel 3.000 euro betalen | Automotive Online

VW moet Groningse koper sjoemeldiesel 3.000 euro betalen

Dieselgate • Onlangs oordeelde de rechtbank in Haarlem ook al dat Volkswagen een koper van zo’n auto drieduizend euro schadevergoeding moet betalen.
Nienke Eusterbrock Nienke Eusterbrock
Volgens schattingen van de Consumentenbond zijn er in Nederland tussen de 150.000 en 180.000 eigenaren van sjoemeldiesels van de Volkswagen Group. (Foto: Shutterstock)

Volkswagen moet een Groningse autokoper een schadevergoeding van 3 duizend euro betalen omdat het model was uitgerust met sjoemelsoftware. Door die technologie leek de dieselauto, een Volkswagen Polo, bij emissietests schoner dan hij in werkelijkheid was. Dat meldt het ANP.

Volkswagen rustte dieselauto’s tussen 2009 en 2015 uit met software die ervoor zorgde dat de gemeten uitstoot van stikstofoxide in testomstandigheden binnen de wettelijke normen bleef. Dat was ook het geval bij de Polo van de Groningse koper, dus maakte de autofabrikant zich volgens de kantonrechter in Groningen schuldig aan oneerlijke handelspraktijken en bedrog. De rechter stelde ook vast dat Volkswagen Europese regels voor emissies had overtreden.

De rechtszaak is een van de vier zaken die stichting Volkswagen Group Diesel Efficiency Stichting en de Consumentenbond zijn begonnen namens individuele kopers van sjoemeldiesels. Onlangs oordeelde de rechtbank in Haarlem ook al dat Volkswagen een koper van zo’n auto drieduizend euro schadevergoeding moet betalen.

De Consumentenbond is blij met het oordeel, maar hoopt Volkswagen er vooral toe te bewegen met een collectieve schadevergoeding voor Nederlandse gedupeerden te komen.

Meer dan 150 duizend sjoemeldiesels

Volgens schattingen van de Consumentenbond zijn er in Nederland tussen de 150 duizend en 180 duizend eigenaren van sjoemeldiesels van de gehele Volkswagen Group. De fraude met de emissietests heeft het concern wereldwijd al miljarden aan boetes en reparatievergoedingen gekost.

Volkswagen laat in een reactie aan ANP weten dat er nog beroep tegen de uitspraak mogelijk is en dat deze nog niet bindend is. “We zullen de uitspraak bestuderen en dan mogelijke vervolgstappen bekijken.”

Geplaatst in rubriek:
Nienke Eusterbrock
Nienke Eusterbrock

Nienke Eusterbrock is redacteur bij Automotive.