‘Renault en Volkswagen stoppen gesprekken over EV-samenwerking’

Europese samenwerking • Renault-topman Luca de Meo noemt het besluit ‘een gemiste kans’.
Robert L. Smid Robert L. Smid
Luca de Meo, ceo van Renault (Foto: Renault)

Renault en Volkswagen zijn gestopt met hun gesprekken over een mogelijke samenwerking voor het bouwen van een betaalbare, volledig elektrische versie van de Twingo, zo meldt Renault-ceo aan Reuters.

“Ik wilde laten zien dat de Europese industrie als een team kan samenwerken, dus ik denk dat dit een gemiste kans is”, vertelde de Meo tijdens de VivaTech-top in Parijs. “Maar misschien zijn er andere mogelijkheden”, voegde hij daaraan toe.

Een samenwerking tussen gevestigde Europese namen zoals VW en Renault zou tegenwicht kunnen bieden tegen Aziatische concurrenten die steeds nadrukkelijker aanwezig zijn op de Europese markt. Volkswagen en Renault hoopten dat een samenwerking de kosten van het bouwen van auto’s zou verlagen. Die kosten vormen een belangrijke hindernis voor Europese automakers om zo de prijs concurrerend te houden.

Goedkopere EV

Renault gaat vooralsnog alleen door met het ontwerp van zijn elektrische Twingo. Die komt naar alle waarschijnlijkheid in 2026 op de markt. Het Franse bedrijf wil de prijs van het model onder de twintigduizend euro houden.

De Volkswagen Groep heeft vooralsnog niet gereageerd. VW-ceo Thomas Schaefer heeft eerder gezegd dat hij openstaat voor samenwerkingen om zo de verkoopprijs van een nieuwe kleine EV onder de twintigduizend euro te brengen.

De verkopen van het Franse Renault overtroffen in het eerste kwartaal de verwachtingen. Dat kwam dankzij een sterke vraag naar modellen zoals de vernieuwde Clio, Dacia Sandero en de elektrische Megane E-Tech. Eerder liet Renault weten niet mee te doen met de prijsverlagingen.

Geplaatst in rubriek:
Robert L. Smid
Robert L. Smid

Robert is als redacteur verantwoordelijk voor bijdragen aan Automotive en Fleet & Mobility. Hij werkt sinds 2023 bij de redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met karate, videografie en lekker eten. Ook houdt hij van gitaarspelen.

‘Renault en Volkswagen stoppen gesprekken over EV-samenwerking’ | Automotive Online

‘Renault en Volkswagen stoppen gesprekken over EV-samenwerking’

Europese samenwerking • Renault-topman Luca de Meo noemt het besluit ‘een gemiste kans’.
Robert L. Smid Robert L. Smid
Luca de Meo, ceo van Renault (Foto: Renault)

Renault en Volkswagen zijn gestopt met hun gesprekken over een mogelijke samenwerking voor het bouwen van een betaalbare, volledig elektrische versie van de Twingo, zo meldt Renault-ceo aan Reuters.

“Ik wilde laten zien dat de Europese industrie als een team kan samenwerken, dus ik denk dat dit een gemiste kans is”, vertelde de Meo tijdens de VivaTech-top in Parijs. “Maar misschien zijn er andere mogelijkheden”, voegde hij daaraan toe.

Een samenwerking tussen gevestigde Europese namen zoals VW en Renault zou tegenwicht kunnen bieden tegen Aziatische concurrenten die steeds nadrukkelijker aanwezig zijn op de Europese markt. Volkswagen en Renault hoopten dat een samenwerking de kosten van het bouwen van auto’s zou verlagen. Die kosten vormen een belangrijke hindernis voor Europese automakers om zo de prijs concurrerend te houden.

Goedkopere EV

Renault gaat vooralsnog alleen door met het ontwerp van zijn elektrische Twingo. Die komt naar alle waarschijnlijkheid in 2026 op de markt. Het Franse bedrijf wil de prijs van het model onder de twintigduizend euro houden.

De Volkswagen Groep heeft vooralsnog niet gereageerd. VW-ceo Thomas Schaefer heeft eerder gezegd dat hij openstaat voor samenwerkingen om zo de verkoopprijs van een nieuwe kleine EV onder de twintigduizend euro te brengen.

De verkopen van het Franse Renault overtroffen in het eerste kwartaal de verwachtingen. Dat kwam dankzij een sterke vraag naar modellen zoals de vernieuwde Clio, Dacia Sandero en de elektrische Megane E-Tech. Eerder liet Renault weten niet mee te doen met de prijsverlagingen.

Geplaatst in rubriek:
Robert L. Smid
Robert L. Smid

Robert is als redacteur verantwoordelijk voor bijdragen aan Automotive en Fleet & Mobility. Hij werkt sinds 2023 bij de redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met karate, videografie en lekker eten. Ook houdt hij van gitaarspelen.