‘Aandeel fleetauto’s in de werkplaats stijgt met 6 procentpunt per jaar’

Fleet • Het aandeel fleet-personenauto’s in de aftermarket zal tussen 2025 en 2030 toenemen met 6 procentpunt per jaar. Dit verwacht Clepa.
Redactie Redactie
Foto: Shutterstock

Fleets leveren nu al een belangrijk aandeel in het werkaanbod voor de aftermarket en dat zal de komende jaren alleen maar toenemen. In Nederland, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Polen samen is de fleet-aftermarket al 45 miljard euro waard, 37 procent van de totale omzet in de sector.

Dat stellen de Europese koepel van autotoeleveranciers Clepa en Boston Consulting Group BCG na een gezamenlijk onderzoek naar het aandeel van fleet in de aftermarket en de ontwikkeling daarvan tot 2030. “Dit stijgende aandeel van fleets leidt tot een verschuiving in de aftermarket doordat meer klanten b2b zijn, fleets een aanzienlijk hogere elektrificatiegraad hebben (48 procent in 2030) terwijl de personenauto’s in fleets tegen die tijd gemiddeld 2,9 jaar oud zijn. Dit vereist van spelers dat ze zich strategisch plaatsen in deze voortdurend veranderende aftermarket,’’ aldus Clepa en BCG.

Het aandeel fleet-voertuigen zal volgens het rapport tussen 2025 en 2030 toenemen met 6 procentpunt per jaar voor personenauto’s en met 10 procentpunt per jaar voor bestelwagens. Aan de kant van de fleetbedrijven is tegelijkertijd een forse consolidatie aan de gang, zoals de recente overname van Leaseplan door ALD ook weer laat zien. De druk op de kosten wordt bovendien steeds groter doordat de marges voor fleetoperators krimpen.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.

‘Aandeel fleetauto’s in de werkplaats stijgt met 6 procentpunt per jaar’ | Automotive Online

‘Aandeel fleetauto’s in de werkplaats stijgt met 6 procentpunt per jaar’

Fleet • Het aandeel fleet-personenauto’s in de aftermarket zal tussen 2025 en 2030 toenemen met 6 procentpunt per jaar. Dit verwacht Clepa.
Redactie Redactie
Foto: Shutterstock

Fleets leveren nu al een belangrijk aandeel in het werkaanbod voor de aftermarket en dat zal de komende jaren alleen maar toenemen. In Nederland, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Polen samen is de fleet-aftermarket al 45 miljard euro waard, 37 procent van de totale omzet in de sector.

Dat stellen de Europese koepel van autotoeleveranciers Clepa en Boston Consulting Group BCG na een gezamenlijk onderzoek naar het aandeel van fleet in de aftermarket en de ontwikkeling daarvan tot 2030. “Dit stijgende aandeel van fleets leidt tot een verschuiving in de aftermarket doordat meer klanten b2b zijn, fleets een aanzienlijk hogere elektrificatiegraad hebben (48 procent in 2030) terwijl de personenauto’s in fleets tegen die tijd gemiddeld 2,9 jaar oud zijn. Dit vereist van spelers dat ze zich strategisch plaatsen in deze voortdurend veranderende aftermarket,’’ aldus Clepa en BCG.

Het aandeel fleet-voertuigen zal volgens het rapport tussen 2025 en 2030 toenemen met 6 procentpunt per jaar voor personenauto’s en met 10 procentpunt per jaar voor bestelwagens. Aan de kant van de fleetbedrijven is tegelijkertijd een forse consolidatie aan de gang, zoals de recente overname van Leaseplan door ALD ook weer laat zien. De druk op de kosten wordt bovendien steeds groter doordat de marges voor fleetoperators krimpen.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.