De Automotive Innovation Award: “Nederland behoort qua innovatie tot de wereldtop!”
Hun doel is om meer bekendheid te geven aan de innovatiekracht van de automotive sector. Wat velen niet weten is dat Nederland daarin een grote rol speelt. In de dertiende editie van de Automotive Disruption Radar (ADR13), een halfjaarlijkse branchestudie van Roland Berger naar disrupties in 23 landen, staat Nederland opnieuw op de tweede plaats, achter Singapore. Nederland deelt die positie met China. In de vorige editie stond Nederland nog vierde. Om innovaties die mobiliteit slimmer, schoner, efficiënter of veiliger maken een podium te geven, worden op maandag 5 februari 2024 de awards uitgereikt.
Maar voor het zo ver is, moet er eerst een selectie gemaakt worden. Dus wie werkt aan een baanbrekende innovatie, een innovatie met een grote impact op mobiliteit, impact op de klant of op de samenleving, kan zich tot 15 oktober 2023 aanmelden via het inschrijfformulier op de website. Alle aanmeldingen doen mee voor de prijs in de volgende drie categorieën: duurzaamheid, veiligheid en bereikbaarheid. Bovendien is er ook nog een hoofdprijs. Juryvoorzitter Jan Peter Balkenende wil opnieuw een reeks baanbrekende inzendingen van eigen bodem verwelkomen. Hij zegt erover: “Innovatiekracht is ook in economisch zware tijden enorm belangrijk. Nederland is als relatief klein land groot in kennis en innovatie. Talloze Nederlandse ondernemingen, instituten en organisaties maken mobiliteit duurzamer, efficiënter, veiliger en intelligenter. De mondiale mobiliteitssector staat voor grote uitdagingen. Graag daag ik alle innovators in de sector uit hun innovatie aan te melden voor de Automotive Innovation Award. Wij bieden deze partijen een passend podium om hun vernieuwende producten, diensten en technologieën aan de wereld te tonen.”
Na aanmelding maakt de organisatie een uitgebreide analyse waarbij zij vooral kijkt naar innovatiekracht, impact en implementatie. De jury zal per award maximaal vijf innovaties nomineren voor de volgende ronde. Begin december maakt de organisatie de genomineerden bekend; zij ontvangen een uitnodiging voor de jurybijeenkomst. Begin december krijgen de genomineerden de gelegenheid om hun innovatie te pitchen tijdens een bijeenkomst. Na afloop bepaalt de jury per award welke drie innovaties doorgaan naar de finale. De organisatie maakt de finalisten begin december bekend. Zodra de finalisten bekend zijn, worden er films gemaakt die de innovaties in beeld brengen. Tijdens de award uitreiking worden deze films gepresenteerd aan de aanwezige gasten. De uitreiking van de Automotive Innovation Awards vindt plaats tijdens het diner op maandag 5 februari 2024, waar de jury de winnaars bekendmaakt.
De juryleden zijn afkomstig uit diverse takken van het bedrijfsleven en uit overheidsinstellingen. Daarmee is een spreiding van kennis, kunde en ervaring gegarandeerd. Geen nadere introductie behoeft de voorzitter: Jan Peter Balkenende (Professor of Governance, Institutions and Internationalisation bij Erasmus Universiteit Rotterdam). De andere juryleden zijn Dariu Gavrila (Professor Intelligent Vehicles bij TU Delft), Marieke Martens (Director of Science Traffic and Transport TNO en Hoogleraar Automated Driving & Human Interaction TU/e), Quinten Selhorst (CEO / Co-founder Felyx), Petrouschka Werther (Directeur Duurzame Mobiliteit Programma Ministerie van I en W) en Loek van Seeters (Director Product & Services Planning bij DAF Trucks).
“Er bestaat geen enkel ander instituut dat op deze schaal aandacht schenkt en podium geeft aan innovaties, die afkomstig zijn uit de Nederlandse mobiliteitssector (zowel bedrijfsleven als andere partijen, red.)”, aldus Ray Uiterwaal, directeur van de stichting Automotive Innovation Award. “Het belang hiervan is helaas sterk onderbelicht.” De Nederlandse automotive sector behoort qua innovatie tot de wereldtop! Hoeveel mensen weten dat in elke auto ter wereld chips van NXP Semiconductors zitten? Dat veel mobiliteitsconcepten in Nederland het levenslicht zien? En dat Nederlandse bedrijven grote toeleveranciers zijn op het gebied van auto-onderdelen, elektrotechniek, metaal en chemie? Van alles wat in Nederland wordt gemaakt wordt maar liefst 90 procent geëxporteerd. Er is dus een groot economisch belang. De sector biedt werkgelegenheid aan ruim 100.000 mensen en is goed voor een omzet van minimaal 90 miljard euro op jaarbasis. Hoezo belangrijk?
Winnaars van de AIA zijn onder meer Moby Park (2015) en TomTom, NXP en Dutch Green Carbon (2017). In 2019 bereikten Punch Powertrain, Monotch en Lightyear het erepodium in hun respectievelijke categorieën. In 2021 ging de prijs naar PowerD (tegenwoordig: Groendus-PowerD), dat sinds 2020 intelligente laadoplossingen voor elektrische auto’s aanbiedt en Ebusco 3.0, dat 100% elektrische stads- en streekbussen ontwikkelt.
Wie gaat er in 2024 met de Automotive Innovation Award vandoor?