Focwa en Bovag: Pas TEK aan, schadeherstel valt buiten de boot

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Focwa en Bovag willen dat de voorgestelde TED-regeling wordt aangepast. (Foto: Shutterstock)

Brancheorganisaties Bovag en Focwa roepen de leden van de Tweede Kamer in een gezamenlijke brandbrief op dat de voorgenomen TEK-regeling moet worden aangepast. Zo verkondigen de beide organisaties. Op 10 november wordt in de Tweede Kamer een debat gevoerd over de TEK-regeling.

Volgens Bovag en Focwa komt het overgrote deel van de 1.150 schadebedrijven nu niet in aanmerking voor de Tegemoetkoming EnergieKosten, terwijl het ‘nota bene om een zeer energie-intensieve sector gaat’, aldus Focwa en Bovag.

Wat moet er gebeuren

Focwa en Bovag pleiten voor een verlaging van de drempel van 12,5 tot 5 tot 6 procent, een reëler minimumpercentage dat recht doet aan het energie-intensief mkb, aldus de organisaties. Ook vinden ze dat het vierde kwartaal van 2022 de eerste peildatum voor de TEK-regeling moet worden. Daarbij zijn ze van mening dat bedrijven zich op vestigingsniveau moeten kunnen kwalificeren; nu kunnen bedrijven die onder een holding vallen namelijk geen aanspraak op de TEK maken. En het zou, volgens hen, mogelijk moeten worden om op basis van een bedrijfsactiviteit aanspraak op de TEK te maken. Veel herstelbedrijven hebben ook secundaire activiteiten, zoals de verkoop van auto’s. 

Meepraten

Focwa en Bovag luidden al eerder de noodklok over de situatie in schadebranche, die steeds zwaarder gebukt gaat onder oplopende kosten en nijpende personeelstekorten waardoor er inmiddels ook steeds vaker wachttijden ontstaan voor het herstel van een auto. Voor AM zijn al deze verwikkelingen aanleiding om op 1 december een schade-event te organiseren waar we verder praten en discussiëren over al deze kwesties; natuurlijk zijn Focwa en Bovag hier ook aanwezig. Kijk hier voor het programma en aanmelding.

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.

Focwa en Bovag: Pas TEK aan, schadeherstel valt buiten de boot | Automotive Online

Focwa en Bovag: Pas TEK aan, schadeherstel valt buiten de boot

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Focwa en Bovag willen dat de voorgestelde TED-regeling wordt aangepast. (Foto: Shutterstock)

Brancheorganisaties Bovag en Focwa roepen de leden van de Tweede Kamer in een gezamenlijke brandbrief op dat de voorgenomen TEK-regeling moet worden aangepast. Zo verkondigen de beide organisaties. Op 10 november wordt in de Tweede Kamer een debat gevoerd over de TEK-regeling.

Volgens Bovag en Focwa komt het overgrote deel van de 1.150 schadebedrijven nu niet in aanmerking voor de Tegemoetkoming EnergieKosten, terwijl het ‘nota bene om een zeer energie-intensieve sector gaat’, aldus Focwa en Bovag.

Wat moet er gebeuren

Focwa en Bovag pleiten voor een verlaging van de drempel van 12,5 tot 5 tot 6 procent, een reëler minimumpercentage dat recht doet aan het energie-intensief mkb, aldus de organisaties. Ook vinden ze dat het vierde kwartaal van 2022 de eerste peildatum voor de TEK-regeling moet worden. Daarbij zijn ze van mening dat bedrijven zich op vestigingsniveau moeten kunnen kwalificeren; nu kunnen bedrijven die onder een holding vallen namelijk geen aanspraak op de TEK maken. En het zou, volgens hen, mogelijk moeten worden om op basis van een bedrijfsactiviteit aanspraak op de TEK te maken. Veel herstelbedrijven hebben ook secundaire activiteiten, zoals de verkoop van auto’s. 

Meepraten

Focwa en Bovag luidden al eerder de noodklok over de situatie in schadebranche, die steeds zwaarder gebukt gaat onder oplopende kosten en nijpende personeelstekorten waardoor er inmiddels ook steeds vaker wachttijden ontstaan voor het herstel van een auto. Voor AM zijn al deze verwikkelingen aanleiding om op 1 december een schade-event te organiseren waar we verder praten en discussiëren over al deze kwesties; natuurlijk zijn Focwa en Bovag hier ook aanwezig. Kijk hier voor het programma en aanmelding.

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.