Verzekeraars lanceren coronatoeslag voor schadeherstellers

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock)

De verzekeraars Unigarant en Univé hanteren een coronatoeslag voor het schadeherstelnetwerk. Bij Univé geldt dat herstellers tot en met 31 december 2020 geen korting hoeven geven op spuitmateriaal en onderdelen, zo blijkt uit een memo aan schadeherstellers, die Automotive heeft ingezien. Die korting bedraagt normaliter zo’n 10 tot 15 procent. Op een schadelast van 1.200 euro is dit een voordeel van ongeveer 50 tot 60 euro, rekent een hersteller, die graag anoniem wil blijven, ons voor. De korting op ruiten die normaliter aan de verzekeraar wordt gegeven, mag met maximaal 15 procent worden verlaagd.

Overleg

Etienne de Cooker, directeur Schade bij Univé, kan niet ingaan op de precieze hoogte van de tegemoetkoming voor de hersteller is. “Dat hangt af van de afspraken die we hebben gemaakt. Die informatie is voor de hersteller en voor ons te concurrentiegevoelig om te delen”, aldus De Cooker. De keuze om van de korting op onderdelen en spuitmateriaal af te zien, is omdat dit eenvoudig in het systeem kon worden verwerkt. “We zochten naar een tegemoetkoming die snel en eenvoudig in de systemen te verwerken is. In overleg met enkele herstellers kwamen we tot deze oplossing.”

Volgens De Cooker hebben de herstellers enthousiast gereageerd. “We begrijpen natuurlijk dat we de branche hiermee niet redden, maar het is een steun in de rug en zo is het ook ervaren, blijkt uit de vele reacties. We hebben hier zelf ook geen media-aandacht voor gevraagd, het was niet bedoeld voor pr. Wij willen onze partners in deze tijden helpen.”

De impact van deze crisis op ons en ons netwerk is nog niet te overzien

Etienne de Cooker, Univé Schade

De eerste prioriteit bij de verzekeraar ging uit naar het terughalen van gestrande reizigers. Daarna werd gekeken welke sectoren hulp konden gebruiken. De verzekeraar zelf ziet in de autoportefeuille de schadelast dalen, maar in andere portefeuilles is een toename te  zien. Zoals op het gebied van rechtsbijstand en reizen. “Deze crisis heeft ook impact op onze cijfers”, zegt De Cooker. “Denk alleen al aan de beleggingsportefeuille. Maar wij hebben geen winstoogmerk, dus kijken in eerste instantie waar we onze partners en klanten kunnen helpen. Wat de impact op ons, onze klanten en relaties zal zijn, is nog niet volledig te overzien. Ik denk dat we sneller weer de weg op zullen gaan dan menigeen nu denkt, maar de impact op onze levens zal langer duren.”

Beduidend minder werk

Bij Unigarant geldt dat de hersteller 65 euro extra in rekening mag brengen op een schade, bevestigt woordvoerder Klaas Kregel aan Automotive. “Ons herstelnetwerk heeft beduidend minder werk en daarom willen we ze in deze tijden graag tegemoet komen.” Ook wordt via een campagne onder ANWB-leden de vaste prijs voor cosmetische schades opnieuw onder de aandacht gebracht. “Hierbij kunnen ANWB-leden tegen vaste prijzen diverse cosmetische schades laten herstellen. Ook dat levert de schadebranche wat extra werk op”, aldus Kregel.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.

Reacties

 • H.P.A.A. Winckens

  Mooi gebaar vanuit deze verzekeraars. Vermoedelijk zullen nog meer aanpassingen nodig zijn om de business overeind te houden, zeker nu traditionele verdienmodellen onder druk staan.

 • Bolsenbroek

  Toen verzekeraars zich gingen opstellen als opdrachtgevers, ging het mis in de schadewereld …

Verzekeraars lanceren coronatoeslag voor schadeherstellers | Automotive Online

Verzekeraars lanceren coronatoeslag voor schadeherstellers

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock)

De verzekeraars Unigarant en Univé hanteren een coronatoeslag voor het schadeherstelnetwerk. Bij Univé geldt dat herstellers tot en met 31 december 2020 geen korting hoeven geven op spuitmateriaal en onderdelen, zo blijkt uit een memo aan schadeherstellers, die Automotive heeft ingezien. Die korting bedraagt normaliter zo’n 10 tot 15 procent. Op een schadelast van 1.200 euro is dit een voordeel van ongeveer 50 tot 60 euro, rekent een hersteller, die graag anoniem wil blijven, ons voor. De korting op ruiten die normaliter aan de verzekeraar wordt gegeven, mag met maximaal 15 procent worden verlaagd.

Overleg

Etienne de Cooker, directeur Schade bij Univé, kan niet ingaan op de precieze hoogte van de tegemoetkoming voor de hersteller is. “Dat hangt af van de afspraken die we hebben gemaakt. Die informatie is voor de hersteller en voor ons te concurrentiegevoelig om te delen”, aldus De Cooker. De keuze om van de korting op onderdelen en spuitmateriaal af te zien, is omdat dit eenvoudig in het systeem kon worden verwerkt. “We zochten naar een tegemoetkoming die snel en eenvoudig in de systemen te verwerken is. In overleg met enkele herstellers kwamen we tot deze oplossing.”

Volgens De Cooker hebben de herstellers enthousiast gereageerd. “We begrijpen natuurlijk dat we de branche hiermee niet redden, maar het is een steun in de rug en zo is het ook ervaren, blijkt uit de vele reacties. We hebben hier zelf ook geen media-aandacht voor gevraagd, het was niet bedoeld voor pr. Wij willen onze partners in deze tijden helpen.”

De impact van deze crisis op ons en ons netwerk is nog niet te overzien

Etienne de Cooker, Univé Schade

De eerste prioriteit bij de verzekeraar ging uit naar het terughalen van gestrande reizigers. Daarna werd gekeken welke sectoren hulp konden gebruiken. De verzekeraar zelf ziet in de autoportefeuille de schadelast dalen, maar in andere portefeuilles is een toename te  zien. Zoals op het gebied van rechtsbijstand en reizen. “Deze crisis heeft ook impact op onze cijfers”, zegt De Cooker. “Denk alleen al aan de beleggingsportefeuille. Maar wij hebben geen winstoogmerk, dus kijken in eerste instantie waar we onze partners en klanten kunnen helpen. Wat de impact op ons, onze klanten en relaties zal zijn, is nog niet volledig te overzien. Ik denk dat we sneller weer de weg op zullen gaan dan menigeen nu denkt, maar de impact op onze levens zal langer duren.”

Beduidend minder werk

Bij Unigarant geldt dat de hersteller 65 euro extra in rekening mag brengen op een schade, bevestigt woordvoerder Klaas Kregel aan Automotive. “Ons herstelnetwerk heeft beduidend minder werk en daarom willen we ze in deze tijden graag tegemoet komen.” Ook wordt via een campagne onder ANWB-leden de vaste prijs voor cosmetische schades opnieuw onder de aandacht gebracht. “Hierbij kunnen ANWB-leden tegen vaste prijzen diverse cosmetische schades laten herstellen. Ook dat levert de schadebranche wat extra werk op”, aldus Kregel.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.

Reacties

 • H.P.A.A. Winckens

  Mooi gebaar vanuit deze verzekeraars. Vermoedelijk zullen nog meer aanpassingen nodig zijn om de business overeind te houden, zeker nu traditionele verdienmodellen onder druk staan.

 • Bolsenbroek

  Toen verzekeraars zich gingen opstellen als opdrachtgevers, ging het mis in de schadewereld …