Premiestijging autoverzekering begrensd op tien procent
Als de stijging hoger is, dan moet de polis worden opgezegd. De consument wordt in dat geval als nieuwe klant behandeld. Daarnaast moet de uitdrukkelijke toestemming van de consument worden gegeven voor de verlening.
Kifid doet deze uitspraak naar aanleiding van verschillende zaken tegen verzekeraars, zoals Achmea die een polis ruim 20 procent liet stijgen. Bij Meeus ging het om een premiestijging van 173 procent.
Het Verbond van Verzekeraars is verbaasd over de uitspraak, zegt woordvoerder Rudi Buis. “Wij gaan deze uitspraak nog juridisch analyseren, maar hij roept wel vragen op. Het is natuurlijk vreemd dat de DNB enerzijds wil dat de autoverzekeringen kostendekkend worden gemaakt, maar anderzijds een plafond geldt voor de premiestijging. Ook is de vraag welk probleem er wordt opgelost, want een autoverzekering is elke dag opzegbaar. Daarnaast moet er soms een stijging worden doorgevoerd door omstandigheden buiten invloed van de verzekeraar. Zoals wetgeving (gemeenten kunnen sinds kort de last van bijvoorbeeld een woningaanpassing door letsel verhalen op de verzekeraar, red.) en weersomstandigheden zoals hagelschade.” Enige jaren geleden was er commotie omdat verzekeraars de premies voor een Teslaverzekering fors hadden verhoogd.
Verzekeringen hebben het de afgelopen tijd moeilijk met het hoofd boven water houden.