Autoverzekeringspremies stijgen gemiddeld met 20% in 2022

Verzekering • De premies zijn afgelopen jaar gemiddeld 160 euro hoger.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
• Laatste update:
Foto: Shutterstock)

Autoverzekeringspremies zijn het afgelopen jaar gemiddeld 20 procent duurder geworden. Dit komt neer op een stijging van gemiddeld 160 euro per jaar. De premie voor de WA-verzekering is verdubbeld gedurende zeven jaar. Dat meldt Independer.

Autoverzekeringen.nl signaleerde een soortgelijke stijging afgelopen jaar. Zij stelden eind maart dat de verzekeringspremies 11 procent duurder zijn geworden.

Volgens de vergelijkingssite Independer, die hier onderzoek naar heeft gedaan, verschilt de stijging per regio vanwege verschillen in de kans op schade. Independer merkt ook op dat andere autoverzekeringen ook aanzienlijk duurder zijn geworden. De allrisk-verzekering steeg gemiddeld met 8 procent, waardoor consumenten gemiddeld 80 euro per jaar meer moesten betalen. De WA+-verzekering steeg gemiddeld met 14,1 procent, wat neerkomt op een extra bedrag van 118,90 euro per jaar.

Menno Dijcks, expert autoverzekeringen bij Independer, licht toe waar de stijging door komt: “De premie ontwikkelt mee met de markt. Zo namen bijvoorbeeld de verkeersongevallen met ruim 10 procent toe in 2022 ten opzichte van 2021. Maar ook reparaties zijn er het afgelopen jaar niet goedkoper op geworden, denk aan stijgende arbeidskosten en benodigde onderdelen voor reparatie. Al deze factoren hebben zijn uitwerking op de hoogte van de premie.”

Hoogste premies in Zuid-Holland

Uit het onderzoek van Independer blijkt dat de premies in alle provincies zijn gestegen. Drenthe, Friesland en Groningen hebben de hoogste procentuele stijging, waarbij Drentenaren het meest worden getroffen met een gemiddelde stijging van 110 euro per jaar. Brabanders hebben relatief gezien een gunstigere situatie, met een stijging van slechts 9,5 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2022.

De hoogste premies worden al jarenlang betaald in Zuid-Holland en Noord-Holland. Vergeleken met vorig jaar betalen mensen in Zuid-Holland nu gemiddeld 107 euro meer, wat neerkomt op een jaarlijkse premie van gemiddeld 1030 euro. In Noord-Holland (950 euro) en Utrecht (915 euro) betalen inwoners eveneens aanzienlijke jaarpremies voor hun autoverzekering, inclusief WA-, WA+- en allrisk-verzekeringen.

Autoverzekeringspremies stijgen gemiddeld met 20% in 2022 | Automotive Online

Autoverzekeringspremies stijgen gemiddeld met 20% in 2022

Verzekering • De premies zijn afgelopen jaar gemiddeld 160 euro hoger.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
• Laatste update:
Foto: Shutterstock)

Autoverzekeringspremies zijn het afgelopen jaar gemiddeld 20 procent duurder geworden. Dit komt neer op een stijging van gemiddeld 160 euro per jaar. De premie voor de WA-verzekering is verdubbeld gedurende zeven jaar. Dat meldt Independer.

Autoverzekeringen.nl signaleerde een soortgelijke stijging afgelopen jaar. Zij stelden eind maart dat de verzekeringspremies 11 procent duurder zijn geworden.

Volgens de vergelijkingssite Independer, die hier onderzoek naar heeft gedaan, verschilt de stijging per regio vanwege verschillen in de kans op schade. Independer merkt ook op dat andere autoverzekeringen ook aanzienlijk duurder zijn geworden. De allrisk-verzekering steeg gemiddeld met 8 procent, waardoor consumenten gemiddeld 80 euro per jaar meer moesten betalen. De WA+-verzekering steeg gemiddeld met 14,1 procent, wat neerkomt op een extra bedrag van 118,90 euro per jaar.

Menno Dijcks, expert autoverzekeringen bij Independer, licht toe waar de stijging door komt: “De premie ontwikkelt mee met de markt. Zo namen bijvoorbeeld de verkeersongevallen met ruim 10 procent toe in 2022 ten opzichte van 2021. Maar ook reparaties zijn er het afgelopen jaar niet goedkoper op geworden, denk aan stijgende arbeidskosten en benodigde onderdelen voor reparatie. Al deze factoren hebben zijn uitwerking op de hoogte van de premie.”

Hoogste premies in Zuid-Holland

Uit het onderzoek van Independer blijkt dat de premies in alle provincies zijn gestegen. Drenthe, Friesland en Groningen hebben de hoogste procentuele stijging, waarbij Drentenaren het meest worden getroffen met een gemiddelde stijging van 110 euro per jaar. Brabanders hebben relatief gezien een gunstigere situatie, met een stijging van slechts 9,5 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2022.

De hoogste premies worden al jarenlang betaald in Zuid-Holland en Noord-Holland. Vergeleken met vorig jaar betalen mensen in Zuid-Holland nu gemiddeld 107 euro meer, wat neerkomt op een jaarlijkse premie van gemiddeld 1030 euro. In Noord-Holland (950 euro) en Utrecht (915 euro) betalen inwoners eveneens aanzienlijke jaarpremies voor hun autoverzekering, inclusief WA-, WA+- en allrisk-verzekeringen.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.