Independer: verzekeringspremie jongere bestuurders steeg 22% in twee jaar

Autoverzekering • De premie stijgt bij jongeren veel harder dan bij oudere bestuurders.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
Foto: Shutterstock

Jongeren tussen de 18 en 24 jaar werden sinds 2021 het hardst getroffen door de premieverhogingen van autoverzekeringen. Zeker in vergelijking met 65-plussers. Dat blijkt uit cijfers van vergelijkingssite Independer.

Het prijsverschil tussen jongeren van 18-24 jaar en 65-plussers was in 2021 nog 826 euro op jaarbasis. Twee jaar later is dat verschil opgelopen tot 1.097 euro. Ouderen zijn sinds 2021 42 euro meer gaan betalen voor de autoverzekering. De premiestijging voor jongeren was 313 euro: een verhoging van 22,5 procent in twee jaar tijd.

Het verschil groeit

De gemiddelde premie voor jongeren is nu 1.701 euro per jaar. “Jongeren betalen altijd al relatief meer verzekeringspremie dan oudere en meer ervaren automobilisten”, legt expert autoverzekeringen Menno Dijcks van Independer uit. “Maar deze verschillen zijn wel heel hard toegenomen. Je vraagt je dan ook af of jongeren op een gegeven moment nog wel genoeg geld hebben om een auto te kunnen verzekeren.”

Volgens de gegevens van Independer ligt de gemiddelde jaarpremie voor een WA-autoverzekering bij jongeren in Nederland op 1.466 euro (+23,4% t.o.v. 2021). De premie voor WA-plus is voor jongeren gemiddeld 1.620 euro (+24,2% t.o.v. 2021). De all risk premie kost voor jongeren gemiddeld 2.324 euro per jaar (19,8% t.o.v. 2021).

Friesland goedkoopste

In Zuid-Holland betalen jonge autobezitters de hoogste premies. Een autoverzekering heeft daar een gemiddelde jaarpremie van maar liefst 1.945 euro. Dat is 14,4 procent hoger dan het landelijk gemiddelde voor jongeren. Jonge autobezitters uit Friesland betalen relatief de laagste premies, namelijk 1.267 euro.

Autoverzekeringen dit jaar 11 procent duurder

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.

Independer: verzekeringspremie jongere bestuurders steeg 22% in twee jaar | Automotive Online

Independer: verzekeringspremie jongere bestuurders steeg 22% in twee jaar

Autoverzekering • De premie stijgt bij jongeren veel harder dan bij oudere bestuurders.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
Foto: Shutterstock

Jongeren tussen de 18 en 24 jaar werden sinds 2021 het hardst getroffen door de premieverhogingen van autoverzekeringen. Zeker in vergelijking met 65-plussers. Dat blijkt uit cijfers van vergelijkingssite Independer.

Het prijsverschil tussen jongeren van 18-24 jaar en 65-plussers was in 2021 nog 826 euro op jaarbasis. Twee jaar later is dat verschil opgelopen tot 1.097 euro. Ouderen zijn sinds 2021 42 euro meer gaan betalen voor de autoverzekering. De premiestijging voor jongeren was 313 euro: een verhoging van 22,5 procent in twee jaar tijd.

Het verschil groeit

De gemiddelde premie voor jongeren is nu 1.701 euro per jaar. “Jongeren betalen altijd al relatief meer verzekeringspremie dan oudere en meer ervaren automobilisten”, legt expert autoverzekeringen Menno Dijcks van Independer uit. “Maar deze verschillen zijn wel heel hard toegenomen. Je vraagt je dan ook af of jongeren op een gegeven moment nog wel genoeg geld hebben om een auto te kunnen verzekeren.”

Volgens de gegevens van Independer ligt de gemiddelde jaarpremie voor een WA-autoverzekering bij jongeren in Nederland op 1.466 euro (+23,4% t.o.v. 2021). De premie voor WA-plus is voor jongeren gemiddeld 1.620 euro (+24,2% t.o.v. 2021). De all risk premie kost voor jongeren gemiddeld 2.324 euro per jaar (19,8% t.o.v. 2021).

Friesland goedkoopste

In Zuid-Holland betalen jonge autobezitters de hoogste premies. Een autoverzekering heeft daar een gemiddelde jaarpremie van maar liefst 1.945 euro. Dat is 14,4 procent hoger dan het landelijk gemiddelde voor jongeren. Jonge autobezitters uit Friesland betalen relatief de laagste premies, namelijk 1.267 euro.

Autoverzekeringen dit jaar 11 procent duurder

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.