Adviseur Hoge Raad: Ook voormalig hoofd administratie in Van Mossel-fraudezaak mogelijk schuldig

Michael van Wijngaarden Michael van Wijngaarden
• Laatste update:
De PG adviseert de Hoge Raad om de betrokkenheid van de vrouw opnieuw te bekijken. (foto: Shutterstock) (Shutterstock, 2022)

Het voormalig hoofd administratie van Van Mossel Automotive Group wordt mogelijk toch vervolgd voor haar betrokkenheid bij de geruchtmakende fraudezaak bij het autobedrijf in 2017. Als de Hoge Raad het advies van de procureur-generaal volgt gaat de zaak terug naar het gerechtshof, die de vrouw eerder vrijsprak van mogelijke betrokkenheid.   

Anonieme e-mail

In 2017 ontvingen verschillende partijen, waaronder de Rabobank, de Belastingdienst, accountantskantoor EY en ook de redactie van Automotive, een anonieme e-mail met daarin beschuldigingen aan het adres van Van Mossel over fraude met btw, occasions en facturen. Van Mossel zou zelfs een schaduwadministratie hebben opgezet om de accountant om de tuin te leiden. Onder andere de Telegraaf berichtte over de e-mail van de ‘klokkenluider’.

Na onderzoek van internetbeveiligingsbedrijf Fox-IT bleek dat de e-mails afkomstig waren van de ex-financieel directeur van de schadebedrijven van Van Mossel, Mark Z. De man bekende aan twee bedrijfsrechercheurs dat hij het bewijs had vervalst, volgens de Telegraaf was hij gefrustreerd omdat hij geen aandelen in de Van Mossel Groep mocht kopen en ook geen Jaguar mocht rijden als leaseauto.

1 miljoen verduisterd

De zaak kreeg daarna een nieuwe wending: Van Mossel ontdekte dat de man zélf voor ongeveer 1 miljoen euro had verduisterd. Ceo Eric Berkhof sprak in eerste instantie van een persoonlijk drama omdat Z. met psychische problemen zou kampen. Berkhof wilde afzien van juridische stappen als hij zich zou laten behandelen door een psychiater. De ex-medewerker deed echter een vluchtpoging met zijn bedrijfsauto, die gestolen bleek te zijn. Van Mossel deed daarna alsnog aangifte.

In 2018 werd Z. door de Rechtbank Breda veroordeeld tot een celstraf van 48 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk wegens verduistering en witwassen. Ook moet Z. ruim 1 miljoen euro terugbetalen.

Onder één hoedje

Tegelijkertijd speelde tijdens deze zaak de betrokkenheid van het voormalige hoofd administratie van Van Mossel, waar de financieel directeur leiding aan gaf. De vraag is: wist zij van de fraude? Volgens Van Mossel speelde zij onder één hoedje met de financieel directeur. Ook zou zij vooraf op de hoogte zijn geweest van de publicatie in de Telegraaf over de vermeende fraude. In eerste instantie oordeelde het gerechtshof dat Van Mossel medeplichtigheid niet aannemelijk kon maken en de vrouw werd vrijgesproken.

De procureur-generaal, de vertegenwoordiger van het Openbaar Ministerie bij de Hoge Raad, is echter van mening dat de vrouw wel degelijk van de fraude op de hoogte was. Dit blijkt uit een in mei gedane uitspraak die deze week is gepubliceerd. De PG adviseert de Hoge Raad hierin om de betrokkenheid van de vrouw opnieuw te bekijken.

Volstrekt ongebruikelijk

Het hof was volgens de PG ten onrechte van mening dat de vrouw haar leidinggevende als klokkenluider kon zien omdat zij wist dat de Telegraaf over de zaak zou berichten. Daar komt bij dat de medewerkster kort voordat de zaak ging spelen haar baan had opgezegd bij Van Mossel. Ook ontving de vrouw ‘een volstrekt ongebruikelijke gift’ van 8 duizend euro van de financieel directeur als ‘bedankje voor de goede samenwerking’ nadat zij eerder een cash-opname ter hoogte van dit bedrag door de financieel directeur van de ING-rekening had geaccordeerd. 

Andere feiten waarop de PG zijn advies baseert zijn onder meer betalingen die de bevoegdheid van de financieel directeur overschreden en het doen van boekingen zonder factuur. De werkwijze van het voormalig hoofd administratie voldoet al met al, naar de mening van de PG, niet aan de normale administratieve processen.

Als de Hoge Raad het advies volgt gaat de zaak tegen de vrouw terug naar het gerechtshof. Wanneer de Hoge Raad uitspraak doet is niet bekend.

Geplaatst in rubriek:
Michael van Wijngaarden
Michael van Wijngaarden

Sinds 2019 in dienst bij ProMedia, schrijft voor de titels Automotive en Fleet & Mobility. Tevens juryvoorzitter voor de verkiezingen van Occasion, Zakenauto en Bestelauto van het Jaar. Trekt er graag op uit in zijn als camper omgebouwde Ford Transit.  

Adviseur Hoge Raad: Ook voormalig hoofd administratie in Van Mossel-fraudezaak mogelijk schuldig | Automotive Online

Adviseur Hoge Raad: Ook voormalig hoofd administratie in Van Mossel-fraudezaak mogelijk schuldig

Michael van Wijngaarden Michael van Wijngaarden
• Laatste update:
De PG adviseert de Hoge Raad om de betrokkenheid van de vrouw opnieuw te bekijken. (foto: Shutterstock) (Shutterstock, 2022)

Het voormalig hoofd administratie van Van Mossel Automotive Group wordt mogelijk toch vervolgd voor haar betrokkenheid bij de geruchtmakende fraudezaak bij het autobedrijf in 2017. Als de Hoge Raad het advies van de procureur-generaal volgt gaat de zaak terug naar het gerechtshof, die de vrouw eerder vrijsprak van mogelijke betrokkenheid.   

Anonieme e-mail

In 2017 ontvingen verschillende partijen, waaronder de Rabobank, de Belastingdienst, accountantskantoor EY en ook de redactie van Automotive, een anonieme e-mail met daarin beschuldigingen aan het adres van Van Mossel over fraude met btw, occasions en facturen. Van Mossel zou zelfs een schaduwadministratie hebben opgezet om de accountant om de tuin te leiden. Onder andere de Telegraaf berichtte over de e-mail van de ‘klokkenluider’.

Na onderzoek van internetbeveiligingsbedrijf Fox-IT bleek dat de e-mails afkomstig waren van de ex-financieel directeur van de schadebedrijven van Van Mossel, Mark Z. De man bekende aan twee bedrijfsrechercheurs dat hij het bewijs had vervalst, volgens de Telegraaf was hij gefrustreerd omdat hij geen aandelen in de Van Mossel Groep mocht kopen en ook geen Jaguar mocht rijden als leaseauto.

1 miljoen verduisterd

De zaak kreeg daarna een nieuwe wending: Van Mossel ontdekte dat de man zélf voor ongeveer 1 miljoen euro had verduisterd. Ceo Eric Berkhof sprak in eerste instantie van een persoonlijk drama omdat Z. met psychische problemen zou kampen. Berkhof wilde afzien van juridische stappen als hij zich zou laten behandelen door een psychiater. De ex-medewerker deed echter een vluchtpoging met zijn bedrijfsauto, die gestolen bleek te zijn. Van Mossel deed daarna alsnog aangifte.

In 2018 werd Z. door de Rechtbank Breda veroordeeld tot een celstraf van 48 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk wegens verduistering en witwassen. Ook moet Z. ruim 1 miljoen euro terugbetalen.

Onder één hoedje

Tegelijkertijd speelde tijdens deze zaak de betrokkenheid van het voormalige hoofd administratie van Van Mossel, waar de financieel directeur leiding aan gaf. De vraag is: wist zij van de fraude? Volgens Van Mossel speelde zij onder één hoedje met de financieel directeur. Ook zou zij vooraf op de hoogte zijn geweest van de publicatie in de Telegraaf over de vermeende fraude. In eerste instantie oordeelde het gerechtshof dat Van Mossel medeplichtigheid niet aannemelijk kon maken en de vrouw werd vrijgesproken.

De procureur-generaal, de vertegenwoordiger van het Openbaar Ministerie bij de Hoge Raad, is echter van mening dat de vrouw wel degelijk van de fraude op de hoogte was. Dit blijkt uit een in mei gedane uitspraak die deze week is gepubliceerd. De PG adviseert de Hoge Raad hierin om de betrokkenheid van de vrouw opnieuw te bekijken.

Volstrekt ongebruikelijk

Het hof was volgens de PG ten onrechte van mening dat de vrouw haar leidinggevende als klokkenluider kon zien omdat zij wist dat de Telegraaf over de zaak zou berichten. Daar komt bij dat de medewerkster kort voordat de zaak ging spelen haar baan had opgezegd bij Van Mossel. Ook ontving de vrouw ‘een volstrekt ongebruikelijke gift’ van 8 duizend euro van de financieel directeur als ‘bedankje voor de goede samenwerking’ nadat zij eerder een cash-opname ter hoogte van dit bedrag door de financieel directeur van de ING-rekening had geaccordeerd. 

Andere feiten waarop de PG zijn advies baseert zijn onder meer betalingen die de bevoegdheid van de financieel directeur overschreden en het doen van boekingen zonder factuur. De werkwijze van het voormalig hoofd administratie voldoet al met al, naar de mening van de PG, niet aan de normale administratieve processen.

Als de Hoge Raad het advies volgt gaat de zaak tegen de vrouw terug naar het gerechtshof. Wanneer de Hoge Raad uitspraak doet is niet bekend.

Geplaatst in rubriek:
Michael van Wijngaarden
Michael van Wijngaarden

Sinds 2019 in dienst bij ProMedia, schrijft voor de titels Automotive en Fleet & Mobility. Tevens juryvoorzitter voor de verkiezingen van Occasion, Zakenauto en Bestelauto van het Jaar. Trekt er graag op uit in zijn als camper omgebouwde Ford Transit.