Tientallen Fiats in beslag genomen om schendingen van ‘Made in Italy’-wet

Fiat •
Eerder was er ook ophef over de naam van het in Polen geproduceerde nieuwe Alfa Romeo-model Milano.
Robert L. Smid Robert L. Smid
• Laatste update:
De Fiat Topolino. (Foto: Shutterstock)

Italiaanse autoriteiten hebben tientallen Fiat Topolino’s in beslag genomen omdat er op deze auto’s een Italiaans vlaggetje is geplakt, terwijl de wagens in werkelijkheid in Marokko in elkaar zijn gezet. Dat meldt het ANP.

De voertuigen werden geblokkeerd in de haven van Livorno om vermeende schendingen van de zogenaamde ‘Made in Italy’-wet, die moederbedrijf Stellantis al dwong zijn sportwagen Alfa Romeo Milano om te dopen tot Junior.

Stellantis zegt volgens het persbureau dat het de kleine sticker met de Italiaanse vlag op de auto’s wil verwijderen. Met het vlaggetje wilde het bedrijf naar eigen zeggen alleen maar benadrukken dat het Topolino-project in Turijn is opgezet. De autofabrikant ontkent alle aantijgingen en zegt altijd transparant te hebben gecommuniceerd over het land waar de Topolino wordt geproduceerd.

Langere spanningen

Tussen de Italiaanse regering van premier Giorgia Meloni en Stellantis bestaan al langer spanningen, na plannen om banen in het land te schrappen en productie naar goedkopere landen te verplaatsen. Eerder was er ook ophef over de naam van het in Polen geproduceerde nieuwe Alfa Romeo-model Milano omdat dit volgens Rome een misleidende naam zou zijn. Onder druk van de Italiaanse overheid besloot de fabrikant de naam te veranderen in Junior.

Stellantis wil de productie in Italië verhogen van 750 duizend auto’s naar 1 miljoen voertuigen per jaar, maar verwacht wel dat de Italiaanse regering met steunmaatregelen komt, waaronder EV-subsidies.

Eerder draaide Stellantis zijn Fiat-productie in Turijn flink terug vanwege tegenvallende verkopen van de nieuwe elektrische 500.

Meer lezen over Fiat, meloni, Stellantis en Topolino

Meest recente nieuws

Tientallen Fiats in beslag genomen om schendingen van ‘Made in Italy’-wet | Automotive Online

Tientallen Fiats in beslag genomen om schendingen van ‘Made in Italy’-wet

Fiat •
Eerder was er ook ophef over de naam van het in Polen geproduceerde nieuwe Alfa Romeo-model Milano.
Robert L. Smid Robert L. Smid
• Laatste update:
De Fiat Topolino. (Foto: Shutterstock)

Italiaanse autoriteiten hebben tientallen Fiat Topolino’s in beslag genomen omdat er op deze auto’s een Italiaans vlaggetje is geplakt, terwijl de wagens in werkelijkheid in Marokko in elkaar zijn gezet. Dat meldt het ANP.

De voertuigen werden geblokkeerd in de haven van Livorno om vermeende schendingen van de zogenaamde ‘Made in Italy’-wet, die moederbedrijf Stellantis al dwong zijn sportwagen Alfa Romeo Milano om te dopen tot Junior.

Stellantis zegt volgens het persbureau dat het de kleine sticker met de Italiaanse vlag op de auto’s wil verwijderen. Met het vlaggetje wilde het bedrijf naar eigen zeggen alleen maar benadrukken dat het Topolino-project in Turijn is opgezet. De autofabrikant ontkent alle aantijgingen en zegt altijd transparant te hebben gecommuniceerd over het land waar de Topolino wordt geproduceerd.

Langere spanningen

Tussen de Italiaanse regering van premier Giorgia Meloni en Stellantis bestaan al langer spanningen, na plannen om banen in het land te schrappen en productie naar goedkopere landen te verplaatsen. Eerder was er ook ophef over de naam van het in Polen geproduceerde nieuwe Alfa Romeo-model Milano omdat dit volgens Rome een misleidende naam zou zijn. Onder druk van de Italiaanse overheid besloot de fabrikant de naam te veranderen in Junior.

Stellantis wil de productie in Italië verhogen van 750 duizend auto’s naar 1 miljoen voertuigen per jaar, maar verwacht wel dat de Italiaanse regering met steunmaatregelen komt, waaronder EV-subsidies.

Eerder draaide Stellantis zijn Fiat-productie in Turijn flink terug vanwege tegenvallende verkopen van de nieuwe elektrische 500.

Meer lezen over Fiat, meloni, Stellantis en Topolino

Meest recente nieuws