‘China bereid tot actie als EU doorgaat met subsidie-onderzoeken’

China • ‘China heeft voldoende mogelijkheden tot tegenmaatregelen’, luidt de boodschap op een social media account van de Chinese staatsmedia.
Robert L. Smid Robert L. Smid
• Laatste update:
Geely gaat in China ook Renaults bouwen
(foto: Shutterstock)

China is bereid tegenmaatregelen te nemen tegen de Europese Unie als het landenblok een reeks onderzoeken naar Chinees beleid en Chinese bedrijven voortzet. Dat valt volgens financieel persbureau Bloomberg op te maken uit een bericht op een aan Chinese staatsmedia gelieerd socialmedia-account.

De afgelopen tijd heeft de Europese Commissie verschillende onderzoeken geopend naar concurrentie en staatssteun vanuit China, waaronder rond goedkope elektrische auto’s.

“China heeft voldoende mogelijkheden tot tegenmaatregelen, en als de EU actie blijft ondernemen, zal China zeer waarschijnlijk een reeks maatregelen moeten nemen om terug te slaan”, valt dit weekend te lezen in een post op het account van Yuyuan Tantian, dat met de Chinese staatsmedia in verband is gebracht. Verdere details werden daarbij niet verstrekt.

Beschuldigingen

De regering in Peking heeft Europa eerder al beschuldigd van “protectionisme”. De Chinese Kamer van Koophandel bij de Europese Unie zegt dat Brussel de waarschuwingen serieus moet nemen, aldus Bloomberg. Ook heeft de organisatie aangegeven dat “Europese wijn- en zuivelproducten in de vuurlinie terecht zouden kunnen komen”.

Begin mei praatte voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie met de Chinese president Xi Jinping over “eerlijke concurrentie” tussen de Europese Unie en China. Xi bracht een bezoek aan Parijs en ontmoette ook de Franse president Emmanuel Macron. Het was voor het eerst in vijf jaar dat Xi weer in Europa was.

Geplaatst in rubriek:
Robert L. Smid
Robert L. Smid

Robert is als redacteur verantwoordelijk voor bijdragen aan Automotive en Fleet & Mobility. Hij werkt sinds 2023 bij de redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met karate, videografie en lekker eten. Ook houdt hij van gitaarspelen.

‘China bereid tot actie als EU doorgaat met subsidie-onderzoeken’ | Automotive Online

‘China bereid tot actie als EU doorgaat met subsidie-onderzoeken’

China • ‘China heeft voldoende mogelijkheden tot tegenmaatregelen’, luidt de boodschap op een social media account van de Chinese staatsmedia.
Robert L. Smid Robert L. Smid
• Laatste update:
Geely gaat in China ook Renaults bouwen
(foto: Shutterstock)

China is bereid tegenmaatregelen te nemen tegen de Europese Unie als het landenblok een reeks onderzoeken naar Chinees beleid en Chinese bedrijven voortzet. Dat valt volgens financieel persbureau Bloomberg op te maken uit een bericht op een aan Chinese staatsmedia gelieerd socialmedia-account.

De afgelopen tijd heeft de Europese Commissie verschillende onderzoeken geopend naar concurrentie en staatssteun vanuit China, waaronder rond goedkope elektrische auto’s.

“China heeft voldoende mogelijkheden tot tegenmaatregelen, en als de EU actie blijft ondernemen, zal China zeer waarschijnlijk een reeks maatregelen moeten nemen om terug te slaan”, valt dit weekend te lezen in een post op het account van Yuyuan Tantian, dat met de Chinese staatsmedia in verband is gebracht. Verdere details werden daarbij niet verstrekt.

Beschuldigingen

De regering in Peking heeft Europa eerder al beschuldigd van “protectionisme”. De Chinese Kamer van Koophandel bij de Europese Unie zegt dat Brussel de waarschuwingen serieus moet nemen, aldus Bloomberg. Ook heeft de organisatie aangegeven dat “Europese wijn- en zuivelproducten in de vuurlinie terecht zouden kunnen komen”.

Begin mei praatte voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie met de Chinese president Xi Jinping over “eerlijke concurrentie” tussen de Europese Unie en China. Xi bracht een bezoek aan Parijs en ontmoette ook de Franse president Emmanuel Macron. Het was voor het eerst in vijf jaar dat Xi weer in Europa was.

Geplaatst in rubriek:
Robert L. Smid
Robert L. Smid

Robert is als redacteur verantwoordelijk voor bijdragen aan Automotive en Fleet & Mobility. Hij werkt sinds 2023 bij de redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met karate, videografie en lekker eten. Ook houdt hij van gitaarspelen.