TU Eindhoven presenteert een CO2-neutrale auto

Nienke Eusterbrock Nienke Eusterbrock
Een studententeam van de TU Eindhoven presenteert een CO2-neutrale auto. (Foto: TU EIndhoven, Bart van Overbeeke)

Het studententeam TU/ecomotive van de TU Eindhoven heeft een duurzame elektrische personenauto ontwikkeld die tijdens het rijden meer koolstofdioxide (CO₂) opvangt dan uitstoot. Het prototype, Zem genaamd, zuivert de lucht via een speciaal filter. Zo meldt de TU Eindhoven. Eerder werd ook zonneauto Lightyear ontwikkeld door een studententeam van deze TU.

Uitgangspunt voor het prototype Zem is dat de afgevangen CO₂ wordt opgeslagen en afgevoerd en daarmee kan bijdragen aan vermindering van de opwarming van de aarde. De studenten gaan het voertuig de komende jaren verder verbeteren, met als doel om uiteindelijk de volledige levenscyclus van de auto CO₂-neutraal te maken en de weg op te kunnen.

Speciaal filter

Het filter waar de buitenlucht doorheen stroomt, is uniek, aldus de TU Eindhoven. De studenten zijn inmiddels bezig met de aanvraag van een patent voor deze innovatie. “Het is echt nog een proof-of-concept, maar we zien al wel dat we de capaciteit van het filter in de komende jaren kunnen vergroten. Afvangen van CO₂ is een voorwaarde om de uitstoot tijdens productie en recycling te compenseren”, legt teammanager Louise de Laat uit. TU/ecomotive denkt aan een toekomst waarbij het volle filter tijdens het laden van de auto eenvoudig via de laadpaal geleegd kan worden. De auto kan momenteel 320 kilometer rijden voordat het filter vol is.

“Als 35 studenten in een jaar een bijna CO₂-neutrale auto kunnen ontwerpen, ontwikkelen en bouwen, dan liggen er ook kansen en mogelijkheden voor de industrie”, vindt Nikkie Okkels, woordvoerder van de TU Eindhoven. 

TU Eindhoven presenteert een CO2-neutrale auto | Automotive Online

TU Eindhoven presenteert een CO2-neutrale auto

Nienke Eusterbrock Nienke Eusterbrock
Een studententeam van de TU Eindhoven presenteert een CO2-neutrale auto. (Foto: TU EIndhoven, Bart van Overbeeke)

Het studententeam TU/ecomotive van de TU Eindhoven heeft een duurzame elektrische personenauto ontwikkeld die tijdens het rijden meer koolstofdioxide (CO₂) opvangt dan uitstoot. Het prototype, Zem genaamd, zuivert de lucht via een speciaal filter. Zo meldt de TU Eindhoven. Eerder werd ook zonneauto Lightyear ontwikkeld door een studententeam van deze TU.

Uitgangspunt voor het prototype Zem is dat de afgevangen CO₂ wordt opgeslagen en afgevoerd en daarmee kan bijdragen aan vermindering van de opwarming van de aarde. De studenten gaan het voertuig de komende jaren verder verbeteren, met als doel om uiteindelijk de volledige levenscyclus van de auto CO₂-neutraal te maken en de weg op te kunnen.

Speciaal filter

Het filter waar de buitenlucht doorheen stroomt, is uniek, aldus de TU Eindhoven. De studenten zijn inmiddels bezig met de aanvraag van een patent voor deze innovatie. “Het is echt nog een proof-of-concept, maar we zien al wel dat we de capaciteit van het filter in de komende jaren kunnen vergroten. Afvangen van CO₂ is een voorwaarde om de uitstoot tijdens productie en recycling te compenseren”, legt teammanager Louise de Laat uit. TU/ecomotive denkt aan een toekomst waarbij het volle filter tijdens het laden van de auto eenvoudig via de laadpaal geleegd kan worden. De auto kan momenteel 320 kilometer rijden voordat het filter vol is.

“Als 35 studenten in een jaar een bijna CO₂-neutrale auto kunnen ontwerpen, ontwikkelen en bouwen, dan liggen er ook kansen en mogelijkheden voor de industrie”, vindt Nikkie Okkels, woordvoerder van de TU Eindhoven.