VDL Groep: Winst meer dan verdubbeld over eerste half jaar

Jeroen Vos Jeroen Vos
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock)

De winst van de Nederlandse fabrikant VDL Groep is over het eerste halfjaar van 2021 gestegen van 25 miljoen euro naar 69 miljoen euro, terwijl de omzet met 25 procent toenam tot 2,5 miljard euro. In 2020 was de omzet over dezelfde periode 1,97 miljard euro. Over het eerste half jaar van 2019 (voor de coronapandemie) behaalde de groep een omzet van 2,9 miljard euro en een winst van 76 miljoen euro. Dat meldt het bedrijf in zijn halfjaarverslag.

Tekort

De omzet bij divisie VDL Nedcar in Born staat na twee kwartalen op 1,1 miljard euro (+25%). Dat was een jaar geleden 903 miljoen. Pre-corona bedroeg de omzet echter 1,6 miljard euro. De autofabrikant uit Born moest vanwege het tekort aan halfgeleiders meerder keren de productie stilleggen. In het jaarverslag schrijft het concern dat het overleg voert met opdrachtgever BMW om het productieverlies in te halen. Terwijl de Duitse autofabrikant eind 2023 afscheid neemt van de Nederlands assemblagefabriek heeft het bedrijf uit Born met Canoo een nieuwe opdrachtgever binnengehaald. “Voor deze Amerikaanse startup gaat VDL Nedcar in 2022 en 2023 16 duizend voertuigen bouwen. De intentie is dat het volume voor de jaren daarna zal toenemen”, meldt het concern dat aangeeft dat het eveneens gesprekken voert met andere opdrachtgevers.

NOW

Het bedrijf heeft een beroep gedaan op de NOW-regeling. Met het voorschot van de overheid, 36 miljoen euro, zijn salarissen van medewerkers doorbetaald die tijdelijk geen of onvoldoende werk hadden. “Wij hebben ervoor gekozen om de NOW die in het eerste kwartaal voor VDL-bedrijven is aangevraagd, terug te betalen”, schrijft het bedrijf. Hierbij geeft de groep aan dat dit geldt voor de werkmaatschappijen die het eerste halfjaar winstgevend hebben afgesloten, exclusief NOW.

VDL Groep verwacht dat in de tweede helft van dit jaar de huidige toeleveringsproblemen een rol van betekenis blijven spelen. “Deze uitdagingen blijven actueel, bijvoorbeeld rond onevenwichtige toeleveringsketens en de verkrijgbaarheid van materialen”, zo schrijft het bedrijf.

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.