Autodieven ook in de ban van corona

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
Minder autodiefstallen in Amsterdam en juist meer in Rotterdam. (Foto: Shutterstock)

Het aantal voertuigdiefstallen is vanaf de corona-uitbraak in maart gedaald in ons land. Zo meldt het Verbond van Verzekeraars op basis van cijfers van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit.

Amsterdam noteerde over de eerste kwartalen van dit jaar een fikse daling van 17 procent. In de hoofdstad daalde het aantal diefstallen van 2.873 tot 2.384 dit jaar. Dit in tegenstelling tot Rotterdam, dat juist had te kampen met een stijging van 14 procent, van 2.125 naar 2.425. Op landelijk niveau daalde het aantal diefstallen in maart met 5,9 procent, terwijl dat in januari en februari nog steeg (respectievelijk met 5,2% en 4,1%). Ook mei (-8%), juni (-6,1%), juli (-4,2%) laten een daling zien, terwijl het aantal diefstallen september met 5,5% afnam.

Gissen  

Volgens André Bouwman, senior adviseur van het LIV, blijft het gissen wat de exacte oorzaak is. “Maar het lijkt erop dat ook voertuigcriminelen in de ban van corona zijn.” Volgens Bouwman staan Amsterdam, Rotterdam en Oost-Nederland traditiegetrouw in de top drie als het gaat om het aantal diefstallen. “De stijging in Rotterdam kan te maken hebben met de haven. Wij denken dat criminelen die steeds vaker op ‘bestelling’ stelen, minder via de weg en meer via de havens wegzetten”, aldus Bouwman. 

De meest gestolen auto dit jaar is de VW Polo, volgens het LIV, terwijl de luxe Lexus RX 450 H (hybride) als grootste stijger wordt genoemd. De Mercedes-Benz Vito en de Sprinter zijn de meest populaire bestelwagens om te stelen. Eerder bleek al dat vooral twee jaar oude auto’s in trek zijn onder criminelen.

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.

Autodieven ook in de ban van corona | Automotive Online

Autodieven ook in de ban van corona

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
Minder autodiefstallen in Amsterdam en juist meer in Rotterdam. (Foto: Shutterstock)

Het aantal voertuigdiefstallen is vanaf de corona-uitbraak in maart gedaald in ons land. Zo meldt het Verbond van Verzekeraars op basis van cijfers van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit.

Amsterdam noteerde over de eerste kwartalen van dit jaar een fikse daling van 17 procent. In de hoofdstad daalde het aantal diefstallen van 2.873 tot 2.384 dit jaar. Dit in tegenstelling tot Rotterdam, dat juist had te kampen met een stijging van 14 procent, van 2.125 naar 2.425. Op landelijk niveau daalde het aantal diefstallen in maart met 5,9 procent, terwijl dat in januari en februari nog steeg (respectievelijk met 5,2% en 4,1%). Ook mei (-8%), juni (-6,1%), juli (-4,2%) laten een daling zien, terwijl het aantal diefstallen september met 5,5% afnam.

Gissen  

Volgens André Bouwman, senior adviseur van het LIV, blijft het gissen wat de exacte oorzaak is. “Maar het lijkt erop dat ook voertuigcriminelen in de ban van corona zijn.” Volgens Bouwman staan Amsterdam, Rotterdam en Oost-Nederland traditiegetrouw in de top drie als het gaat om het aantal diefstallen. “De stijging in Rotterdam kan te maken hebben met de haven. Wij denken dat criminelen die steeds vaker op ‘bestelling’ stelen, minder via de weg en meer via de havens wegzetten”, aldus Bouwman. 

De meest gestolen auto dit jaar is de VW Polo, volgens het LIV, terwijl de luxe Lexus RX 450 H (hybride) als grootste stijger wordt genoemd. De Mercedes-Benz Vito en de Sprinter zijn de meest populaire bestelwagens om te stelen. Eerder bleek al dat vooral twee jaar oude auto’s in trek zijn onder criminelen.

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.