‘Apple stopt met ontwikkeling eigen auto’

Apple • Daarmee komt er een einde aan een jarenlang project van het Amerikaanse techconcern dat omstreeks 2014 begon.
Robert L. Smid Robert L. Smid
(Foto: Shutterstock)

Apple stopt met het ontwikkelen van een eigen auto. Dat melden bronnen aan persbureau Bloomberg. Veel medewerkers uit het team dat werkte aan de ‘Apple Car’ worden overgeheveld naar de divisie voor kunstmatige intelligentie (AI) binnen het bedrijf.

Volgens de ingewijden heeft Apple het besluit dinsdag bekendgemaakt bij de bijna tweeduizend werknemers die werkten aan het project. Ontslagen door de beslissing zouden niet zijn uitgesloten, al is niet bekend hoeveel mensen mogelijk moeten vertrekken. De bekendmaking was besloten en Apple heeft nog geen reactie gegeven aan Bloomberg.

Een zelfrijdende auto

Bij de start van het project zo’n tien jaar geleden wilde Apple een auto bouwen die zelfrijdend zou zijn. De auto zou bovendien spraakgestuurde navigatie krijgen. Vorige maand meldde Bloomberg al, eveneens op basis van bronnen, dat die plannen wat waren bijgesteld. In plaats van een zelfrijdende auto zou Apple nu werken aan een elektrische auto. Die had op zijn vroegst in 2028 op de markt moeten komen.

Ondanks het stoppen van de ontwikkeling van de auto, steeg Apple dinsdag wel op de aandelenbeurzen in New York. Het aandeel eindigde 0,8 procent hoger.

AM Marketing event

Tijdens het AM Marketing Event van vorig jaar was de mogelijke disruptie van techbedrijven een heet hangijzer. Zo noemde de Amerikaanse spreker Troy Spring, ceo van Dealer World, dat de ambities van Apple en Amazon om auto’s te maken een dreiging zijn voor de Nederlandse automotive.

In zijn presentatie stelde hij dat als de techbedrijven succes vinden in het verkopen van auto’s, de Nederlandse Automotive radicaal zou moeten veranderen: “Omdat zij weten hoe ze dingen moeten verkopen”, aldus Spring.

Geplaatst in rubriek:
Robert L. Smid
Robert L. Smid

Robert is als redacteur verantwoordelijk voor bijdragen aan Automotive en Fleet & Mobility. Hij werkt sinds 2023 bij de redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met karate, videografie en lekker eten. Ook houdt hij van gitaarspelen.