Verbond: Meeste fraude wordt gepleegd met autoverzekering

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
De meeste fraude wordt gepleegd met autoverzekeringen. (Foto: Shutterstock)

Het aantal vastgestelde zakelijke fraudes met verzekeringen is vorig jaar met 13 procent gestegen; in totaal zijn er 1.198 frauderende ondernemers gesnapt. Dat meldt het Verbond van Verzekeraars vandaag. In totaal is er geprobeerd om voor ruim 85 miljoen euro te frauderen. Het aantal betrapte fraudeurs is met 13 duizend.

Er wordt het meest gefraudeerd met motorrijtuigenverzekering (54%); mensen overdrijven bijvoorbeeld de schade of dienen een dubbele claim in. Daarna wordt er het meest gefraudeerd met de inboedelverzekering (12,5%). 

Waarschuwen 

Het aantal betrapte fraudeurs is met 13 duizend in 2021 vrijwel gelijk gebleven. In tegenstelling tot het aantal zakelijke fraudes, is het aantal fraudes onder particulieren met 14 procent afgenomen. Het aantal frauderende zakelijke klanten dat is opgenomen in het Externe Verwijzingsregister is zelfs meer dan verdubbeld, aldus het Verbond. Zo zorgen de zakelijke verzekeraars dat ook zij elkaar steeds vaker waarschuwen voor malafide rechtspersonen om zo fraude te voorkomen. “Verzekeraars vinden het belangrijk om fraude stevig te blijven aanpakken om te voorkomen dat verzekerden die te goeder trouw zijn onnodig te veel premie betalen”, aldus Richard Weurding, directeur van het Verbond. De organisatie schat dat ze vijftien tot twintig procent van alle fraudezaken weet te onderscheppen.

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.

Verbond: Meeste fraude wordt gepleegd met autoverzekering | Automotive Online

Verbond: Meeste fraude wordt gepleegd met autoverzekering

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
De meeste fraude wordt gepleegd met autoverzekeringen. (Foto: Shutterstock)

Het aantal vastgestelde zakelijke fraudes met verzekeringen is vorig jaar met 13 procent gestegen; in totaal zijn er 1.198 frauderende ondernemers gesnapt. Dat meldt het Verbond van Verzekeraars vandaag. In totaal is er geprobeerd om voor ruim 85 miljoen euro te frauderen. Het aantal betrapte fraudeurs is met 13 duizend.

Er wordt het meest gefraudeerd met motorrijtuigenverzekering (54%); mensen overdrijven bijvoorbeeld de schade of dienen een dubbele claim in. Daarna wordt er het meest gefraudeerd met de inboedelverzekering (12,5%). 

Waarschuwen 

Het aantal betrapte fraudeurs is met 13 duizend in 2021 vrijwel gelijk gebleven. In tegenstelling tot het aantal zakelijke fraudes, is het aantal fraudes onder particulieren met 14 procent afgenomen. Het aantal frauderende zakelijke klanten dat is opgenomen in het Externe Verwijzingsregister is zelfs meer dan verdubbeld, aldus het Verbond. Zo zorgen de zakelijke verzekeraars dat ook zij elkaar steeds vaker waarschuwen voor malafide rechtspersonen om zo fraude te voorkomen. “Verzekeraars vinden het belangrijk om fraude stevig te blijven aanpakken om te voorkomen dat verzekerden die te goeder trouw zijn onnodig te veel premie betalen”, aldus Richard Weurding, directeur van het Verbond. De organisatie schat dat ze vijftien tot twintig procent van alle fraudezaken weet te onderscheppen.

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.