Autodiefstal daalt over eerste halfjaar met 9,3 procent

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
Aantal diefstallen personenauto's is gedaald in het eerste halfjaar, aldus het LIV. (Foto: Shutterstock)

Over het eerste halfjaar van 2020 is het aantal gestolen personenauto’s met 9,3 procent gedaald. In totaal gaat het om 3.722 gestolen personenauto’s. Personenauto’s van vier jaar en ouder laten de sterkste daling zien (-11,3), terwijl er juist meer lichte bedrijfswagens (+29%) zijn gestolen. Dat meldt het Landelijke Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit vandaag.

Volkswagen is nog steeds één van de meest gewilde merken bij autodieven, maar in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is het gestolen VW’s gedaald (-18%). Ook werden minder Audi’s (-23,6%), en BMW’s (-15%) gestolen, terwijl Renault (+20,3%) en Toyota (+20,7%) juist een stijging laten zien, aldus het LIV. Onder hybride-auto’s zijn de Toyota en Lexus de meest gestolen merken. In de maanden maart, april en mei zijn minder auto;s gestolen, terwijl de maand juni weer een toename toont van 27 procent.

Er zijn in totaal 844 lichte bedrijfswagens gestolen (+29%), waaronder Mercedes-Benz en Volkswagen het meest worden gestolen. Dat gebeurt vooral in de zuidelijke provincies en de regio Rotterdam.

Het LIV is een samenwerkingsverband tussen RDW, de politie en Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit en heeft tot doel justitie en politie te steunen bij onderzoek naar voertuigcriminaliteit.

Modellen met het hoogste diefstalrisico

Merk en model Aantal Percentage t.o.v 2019 Diefstalrisico 1 op: Terugvindpercentage
Toyota C-HR 89 +134% 195 19,1%
Toyota RAV 4 61 +125% 460 18%
Audi A1 59 -50% 485 20,3%
Fiat 500 146 +23,7% 659 19,9%
Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.

Autodiefstal daalt over eerste halfjaar met 9,3 procent | Automotive Online

Autodiefstal daalt over eerste halfjaar met 9,3 procent

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
Aantal diefstallen personenauto's is gedaald in het eerste halfjaar, aldus het LIV. (Foto: Shutterstock)

Over het eerste halfjaar van 2020 is het aantal gestolen personenauto’s met 9,3 procent gedaald. In totaal gaat het om 3.722 gestolen personenauto’s. Personenauto’s van vier jaar en ouder laten de sterkste daling zien (-11,3), terwijl er juist meer lichte bedrijfswagens (+29%) zijn gestolen. Dat meldt het Landelijke Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit vandaag.

Volkswagen is nog steeds één van de meest gewilde merken bij autodieven, maar in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is het gestolen VW’s gedaald (-18%). Ook werden minder Audi’s (-23,6%), en BMW’s (-15%) gestolen, terwijl Renault (+20,3%) en Toyota (+20,7%) juist een stijging laten zien, aldus het LIV. Onder hybride-auto’s zijn de Toyota en Lexus de meest gestolen merken. In de maanden maart, april en mei zijn minder auto;s gestolen, terwijl de maand juni weer een toename toont van 27 procent.

Er zijn in totaal 844 lichte bedrijfswagens gestolen (+29%), waaronder Mercedes-Benz en Volkswagen het meest worden gestolen. Dat gebeurt vooral in de zuidelijke provincies en de regio Rotterdam.

Het LIV is een samenwerkingsverband tussen RDW, de politie en Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit en heeft tot doel justitie en politie te steunen bij onderzoek naar voertuigcriminaliteit.

Modellen met het hoogste diefstalrisico

Merk en model Aantal Percentage t.o.v 2019 Diefstalrisico 1 op: Terugvindpercentage
Toyota C-HR 89 +134% 195 19,1%
Toyota RAV 4 61 +125% 460 18%
Audi A1 59 -50% 485 20,3%
Fiat 500 146 +23,7% 659 19,9%
Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.