Corona-liveblog #2: Bovag stuurt brandbrief naar Den Haag | Bolsenbroek staakt merendeel werkzaamheden

Coronavirus • Volg hier alle ontwikkelingen met betrekking tot het coronavirus. Volgens Focwa maken bedrijven gemiddeld 30 procent minder omzet. Bij de twee grootste onderdelendistributeurs van Nederland is er vooralsnog geen sprake een terugval in vraag. Branchevereniging Bovag heeft inmiddels een brandbrief naar Den Haag gestuurd. 
Redactie Redactie
• Laatste update:
(Beeld: Shutterstock)

De liveblog van dinsdag 17 maart is gesloten. Volg in onze nieuwe liveblog de ontwikkelingen van vandaag

16:20 | Bovag stuurt brandbrief naar Den Haag

Branchevereniging Bovag vraagt in een brief aan de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur & Waterstaat om compensatiemaatregelen te treffen voor de aangesloten ondernemers. Onder andere in de verhuur-, deel-, lease- en autobranche zijn de verwachte omzetdalingen fors, meldt de branchevereniging in een brandbrief .“Bij de verhuur- en deelautobedrijven zien we een dramatische omzetval. Verhuurbedrijven melden ons een terugloop van de omzet van zo’n 70 procent. Dit is vergelijkbaar met andere landen, zoals internationale autoverhuurbedrijven daar al hebben ervaren”, schrijft directeur Peter Niesink.

15.55 | Focwa ziet omzet met dertig procent teruglopen

Schadebedrijven hebben gemiddeld 30 procent minder omzet dan vorige week. “En we verwachten dat dit percentage na volgende week fors zal toenemen, omdat herstelbedrijven vaak 2 tot 3 weken vooruit plannen”, aldus Focwa-directeur Femke Teeling in een persbericht. Focwa verwacht dat onderdelen op korte termijn moeilijk of niet beschikbaar meer zullen zijn en roept consumenten op vooral nu nog schade te laten herstellen.

Salesdirecteur Karen Dijkstra van Carglass steunt de oproep van Focwa: “We verruimen de komende periode onze openingstijden en optimaliseren onze mobiele dienstverlening zodat we ook kwetsbare klanten kunnen blijven helpen.” 

15:00 | Bolsenbroek & Partners staakt meeste werkzaamheden

Door de maatregelen die de RDW gisteren nam, heeft het taxeren of anderszins opnemen van voertuigen geen zin meer. Dat meldt taxatiespecialist Bolsenbroek&Partners. “Dit omdat de duur van de maatregelen nu nog volledig onbekend is. Voertuigen die nog niet door de RDW zijn gekeurd worden daarom door ons tot nader order niet opgenomen en uitgewerkt. Zodra weer duidelijk is dat en wanneer de RDW weer gaat keuren, zullen wij de voertuigen zo snel mogelijk bij u opnemen”, meldt het bedrijf.

Op dit moment verwerkt de Belastingdienst nog bpm-aangiften. “Wij verwachten echter dat ook dit op niet al te lange termijn gestaakt gaat worden. Uiteraard ook als gevolg van het staken door de RDW. Voertuigen die reeds RDW gekeurd én door ons opgenomen zijn, zullen wij uiteraard nog uitwerken en van een BPM aangifte met taxatierapport, koerslijst of tabel aangifte voorzien.” In een reactie aan Automotive meldt eigenaar Frank Bolsenbroek voor de meeste medewerkers werktijdverkorting te hebben aangevraagd.

14:00 | Livestream met Peter Niesink (Bovag)

Vanmiddag vond de eerste liveshow van Automotive plaats. Automotive-hoofdredacteur Luberto van Buiten sprak Bovag-directeur Peter Niesink. Bekijk hieronder de uitzending terug. Niesink ziet dat veel bedrijven het lastig hebben, maar proeft ook veel optimisme. Ook is het tijd dat dealers en importeurs even de strijdbijl (onder meer over bonussen) begraven. “In deze tijden moet je er samen uit proberen te komen.” Bovag ziet verder de verkoop afnemen en ook de onderdelenleveringen stagneren. “Een van onze speerpunten is nu om de bpm-betalingen uitgesteld te krijgen.” Bekijk het interview hieronder:

 

 

13.00 | Akzo Nobel bezorgd over werkstroom schadebranche

“We hebben besloten dat de buitendienst geen klanten meer bezoekt. Alleen voor calamiteiten komen we langs bij bedrijven of proberen we het online op te lossen”, meldt Sjoerd Hendriks, premium sales manager bij Akzo Nobel. Het lakmerk Sikkens voor schadeherstelbedrijven telt in ons land zo’n tweehonderd klanten. “De uitlevering loopt nog gewoon door en de productie in Sassenheim draait op volle toeren. Voorlopig loopt ook de voorziening van grondstoffen nog goed door.”

Hoewel de situatie en impact voor de herstelbranche moeilijk te voorspellen is, vreest Hendriks wel dat het consumentenvertrouwen veel minder wordt. “De urgentie om deuken te laten herstellen, wordt hierdoor waarschijnlijk minder. Bovendien gaat niemand meer de weg op en is er gewoonweg minder verkeer en dus minder schade”, zegt hij. “Voorlopig hebben de meeste bedrijven nog genoeg lopend werk voor de komende één tot twee weken, maar wat er daarna gebeurt, is natuurlijk een grote vraag. Iedereen is toch bezorgd dat de werkstroom gaan opdrogen.”

De consultants van Acoat Selected onderzoeken hoe ze de klanten met een skype verbinding kunnen bijstaan. “Als gevolg van corona komen allerlei vragen op onze partners af. We willen hen hierin zoveel mogelijk ondersteunen”, aldus Hendriks.

12:00: Innovam en IBKI annuleren alle examens

Opleidingsinstituten Innovam en IBKI hebben alle trainingen en examens geannuleerd om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat meldt Innovam op zijn website. Deze maatregel geldt in ieder geval tot en met 22 maart. “Uiterlijk donderdag 19 maart informeren we over de periode daarna”, meldt het bedrijf.

IBKI meldt alles in het werk te stellen om te voorkomen dat apk-keurmeesters en rij-instructeurs hinder ondervinden bij het verlengen van hun bevoegdheid.

10:00 | Autobedrijf Kalsbeek sluit deuren

Autobedrijf Kalsbeek uit Heerenveen sluit voor onbepaalde tijd de deuren. Dat meldt het bedrijf in een mededeling op de eigen website. “Tot onze spijt is Autobedrijf Kalsbeek vanaf vandaag voor onbepaalde tijd gesloten als gevolg van de uitbraak van het coronavirus. Dit besluit hebben wij met veel moeite genomen omdat wij de veiligheid van onze klanten en medewerkers niet kunnen garanderen”, schrijft het bedrijf.

Er is bij het bedrijf niemand bereikbaar voor commentaar. Vooralsnog lijkt Kalsbeek een uitzondering te zijn, de meeste autobedrijven zijn nog gewoon geopend.

08:30 | Onderdelenreuzen Fource en AAGB: Nog weinig terugval

Vooralsnog valt de impact voor de onderdelendistributeurs Alliance Automotie Group en Fource mee. Dat melden de directeuren van beide bedrijven, Cor Baltus en Johan van der Hoeven, aan Automotive. Veel tijd en energie zit er bij beide bedrijven in het creëren van een vellige werkomgeving. Verder is er bij de medewerkers nog weinig onrust over hun toekomst. Er zijn zelfs lichtpuntjes. “Mensen werken nu allemaal thuis en hebben daardoor wel de mogelijkheid en tijd om de auto naar de garage te brengen.” Lees het hele artikel hier. 

08:20 | Dealerholding Haaima geeft korting aan horeca-ondernemers

De dealergroep uit Friesland verhuurt bedrijfswagens aan horecaondernemers zodat zij over kunnen stappen op het bezorgen van maaltijden. Speciaal voor deze groep hanteert het dealerbedrijf een aangepast tarief. “Wij hebben veel horecaondernemers in Friesland die bij ons leasen. Nu de coronacrisis toeneemt, willen wij hen tegemoet komen.” Lees hier meer over de actie van Haaima.

Nieuws van maandag 15 maart.

17:40 | ‘Duizend en één zaken te regelen’

Bij Pon Holdings worden de ontwikkelingen rond het virus al een aantal weken op de voet gevolgd, meldt het bedrijf aan Automotive. Er wordt waar mogelijk thuis gewerkt. “We volgen de maatregelen van lokale overheden in de diverse landen waar we actief zijn op de voet”, stelt Pon in een reactie. Het bedrijf is wereldwijd actief en de Aziatische activiteiten werden al eerder geraakt door het virus. “We proberen iedereen binnen onze organisatie zo actueel en goed mogelijk te informeren.”

Bij Pon is er een team actief dat zich specifiek bezighoud net de corona-uitbraak. “Er zijn duizend en één dingen die geregeld moeten worden.” Volgens Pon is het veel te vroeg om al inschattingen te kunnen maken van de impact van deze crisis. “Het is zaak de actualiteit op de voet te volgen en adequaat te reageren waar nodig.”

17.10 | RDW schort alle importkeuringen op

De RDW stelt alle keuringen van importauto’s uit tot 6 april, zo meldt Paul Dietz, divisiemanager Toezicht & Beoordeling bij de RDW. De keuringsinstantie is genoodzaakt om vanwege de verminderde bezetting alle dienstverlening te beperken en houdt uitsluitend keuringen voor cruciaal transport open, zoals voor autobussen, vrachtwagens en bedrijfsauto’s.

Van de zestien keuringsstations zijn er inmiddels al drie overgeschakeld op het nieuwe regime (Amsterdam, Schiedam en Zwijndrecht) en vanaf aanstaande woensdag zullen de andere stations omschakelen. Dietz verwacht dat er circa acht stations open zullen blijven voor de keuringen van cruciaal transport. “Geheel in lijn met de richtlijnen van de overheid zorgen we dat het transport in ieder geval gewoon kan doorlopen”, zegt Dietz. 

Ook stopt de RDW met de tenaamstelling en export aan de loketten van de keuringsstations. “Dat kan gelukkig nog wel bij veel exportbedrijven, postkantoren en de RDW balies in Zoetermeer en Veendam,” aldus Dietz. Ook bij het Kentekenloket kan men terecht voor de tenaamstelling.

14:53 | Open dag Wassink Autogroep afgelast

Wassink Autogroep heeft de Open Deur Dag op zaterdag 28 maart in Velp afgelast in verband met de uitbraak van het coronavirus. Dit maakt het bedrijf vandaag bekend.

De twaalf vestigingen van de autogroep zijn nog wel geopend, waarbij de onderneming aangeeft de adviezen van het RIVM op te volgen.

14.00 | ‘We kopen geen occasions meer in’

Jaco Knoop leidt een van de grootste universele autobedrijven van Nederland. Hij heeft de inkoop van auto’s tijdelijk stilgelegd. “We hebben nog genoeg voorraad staan en dat laat ik nu even zo”, zegt hij in een interview met Automotive. Volgens Knoop is er nog steeds aanloop in de showroom. “Maar dat zal gaan teruglopen.”

13:30 | ING stelt verkoopprognose bij 

Het ING Economisch Bureau verwacht dat de autoverkoop dit jaar rond de 400 duizend stuks uitkomt, in plaats van de eerder voorspelde 430 duizend. Dat meldde Rico Luman van de bank in de BNR Autoshow. Dat zou een daling van 10 procent zijn ten opzichte van vorig jaar, in plaats van de eerder geraamde 4 procent. Branchevereniging Bovag reageert desgevraagd aan Automotive dat het nog te vroeg is om een nieuwe prognose af te geven. “We zijn nu ook met heel andere zaken bezig, die voor ondernemers van urgenter belang zijn”, aldus woordvoerder Tom Huyskens. “Het is nog veel te vroeg om te speculeren over met hoeveel stuks de verkoop daalt. We houden ons nu bezig met de acute problemen en hoe die kunnen worden getackeld.”

12:22 | Vakgarage: Nog volop werk voor komende weken

Vishal Durgaram, voorzitter Vakgarage met 314 leden, meldt dat vrijwel alle vestigingen van Vakgarage zeker de aankomende drie weken nog volop werk hebben en dus ook gewoon open blijven. “We krijgen weinig tot geen annuleringen binnen van klanten”, zegt Durgaram. Hij vindt het nu nog te prematuur om iets te zeggen en meldt dat Vakgarage nauwlettend de ontwikkelingen volgt en alle maatregelen opvolgt die het RIVM voorschrijft.

11:30 | ‘Thuiswerken is voor sommigen wel wennen’

Bij importeur PSA Nederland werkt het overgrote deel van het personeel inmiddels thuis. “Dat is voor sommigen wel wennen. Veel medewerkers zijn het gelukkig wel gewend”, zegt woordvoerder Ellis Blasé. De importeur is momenteel met zowel hoofdkantoor als dealers in gesprek over te nemen maatregelen. “We hopen vanmiddag of morgen meer duidelijkheid te hebben. Vooralsnog draait alles door, waarbij we uiteraard alle voorzorgsmaatregelen in acht nemen.” Er zijn nog geen corona-besmettingen geconstateerd bij de importeur. 

10:45 | ABS De Goey: ‘Geen verkeer, geen deuken’

De schadebranche houdt rekening met het opdrogen van werkaanbod. Dat zegt Albèrt de Goey, directeur ABS Autoherstel Woerden en voorzitter bestuur en RvC van de coöperatie ABS Autoherstel. “De vraag is alleen in welke mate”, zegt hij in een interview met Automotive.

09:45 | Auto Egberts laat geen klanten meer toe

Veel bedrijven melden maatregelen te nemen. Bij Auto Egberts in Leek worden geen klanten meer in het pand toegelaten. Klanten die hun auto brengen voor de werkplaats kunnen de sleutel afgeven door een raam. Ook kan er niet op een reparatie worden gewacht en wordt er ook geen contant geld meer aangenomen. “Onze monteurs voorzien elke auto van een stuur bescherm hoes, stoelhoes en dragen handschoenen. De gezondheid en de veiligheid van onze klanten, medewerkers en onze familie hebben de hoogste prioriteit”, schrijft het bedrijf.

09.39 | Focwa: Stel mondkapjes beschikbaar aan de zorg

De branchevereniging roept zijn leden op om beschermingsartikelen, zoals mondkapjes en handschoenen beschikbaar te stellen aan de overheid. “We hebben onze leden gisteravond gevraagd om mondkapjes, beschermingsmaskers of brillen ter beschikking te stellen aan de overheid. We verwachten dat veel bedrijven daar gehoor aan zullen geven”, zegt Focwa-woordvoerder Brecht Grieten.

Focwa roept schadeherstelbedrijven op om te laten weten welke artikelen ze eventueel beschikbaar stellen zodat de branchevereniging dit in nauw contact met de overheid kan coördineren. Focwa zegt zijn leden voortdurend zo goed mogelijk te informeren, ook over mogelijke maatregelen zoals tijdelijke arbeidstijdverkorting. “We hopen de impact van de coronacrisis voor onze bedrijven zo veel mogelijk te minimaliseren”, aldus Grieten, die benadrukt dat leden vooral ook de maatregelen van de overheid nauwlettend moeten opvolgen.

In China bleek eerder dat de schadewerkplaatsen al snel na de lockdown leeg kwamen te staan. 

09:30 | BCA stopt met fysieke veilingen

Remarketingbedrijf BCA stopt met fysieke veilingen. Per direct zijn alle veilingen online. De extra kosten die hierbij normaal worden berekend, komen te vervallen. Deze week worden er nog normale hoeveelheden auto’s geveild. Bij het veilinghuis is vorige week een corona-besmetting geconstateerd. Die medewerker zit in quarantaine, meldt BCA.

Het ophalen en brengen van voertuigen gaat nog gewoon door, al neemt het bedrijf wel maatregelen om fysiek contact tussen mensen te voorkomen en wordt er door medewerkers waar mogelijk thuisgewerkt. 

09.20 | Bovag inventariseert consequenties

Brancheorganisatie Bovag meldt op dit druk bezig te zijn om de gevolgen van de coronacrisis te inventariseren. “Dit gaat zeker consequenties hebben voor al onze bedrijven in de branche: van dealers tot autobedrijven, maar ook de rijschoolhouders en tankstations”, aldus Bovag-woordvoerder Tom Huyskens. Bovag riep vorige week bedrijven al op goed te kijken naar de beschikbare regelingen, die inmiddels zijn opengesteld.

De verruimde borgstelling midden- en kleinbedrijf (BMKB)-regeling gaat versneld open, zo liet het Ministerie van Economische Zaken gisteravond weten. Het kabinet schat dat al direct 300 miljoen euro aan extra financiering beschikbaar komt aan mkb-bedrijven die getroffen worden. Daarnaast kunnen ondernemers werktijdverkorting aanvragen en uitstel van betaling/verlaging van voorlopige belastingaanslagen bij de Belastingdienst.

09.00 | Stern en Hedin schorten fusiebesprekingen op

Dealerholdings Stern en Hedin laten vanochtend weten de fusiebesprekingen op te schorten. De ondernemingen zeggen alle tijd en energie nodig te hebben om de gevolgen van het coronavirus te bestrijden. “Het al in een vergevorderd stadium verkerende fusieproces wordt opgeschort totdat de invloed van de corona crisis is uitgewerkt”, schrijft Stern. Eerder al besloot Stern alle noodzakelijke maatregelen te nemen die de sterke balans en liquiditeitspositie maximaal beschermen. “De maatregelen waartoe besloten is zien onder andere op een investeringsstop en verlaging van de voorraden en voorts op diverse verdere kostenbesparingen die de kern van het bedrijf zo min mogelijk aantasten. Wij zijn ervan overtuigd in een goede positie te verkeren deze Corona crisis het hoofd te kunnen bieden.”

De koers van Stern zakte vandaag tot 8,50 euro. Dat is de laagste koers sinds de uitbraak van de crisis in 2009. Het aandeel herstelde zich daarna en stond net na het middaguur op 9,45 euro (-13%). De AEX zakte tot onder de 400 punten (-8%). 

Lees hier al het corona-nieuws van de afgelopen week.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.

Corona-liveblog #2: Bovag stuurt brandbrief naar Den Haag | Bolsenbroek staakt merendeel werkzaamheden | Automotive Online

Corona-liveblog #2: Bovag stuurt brandbrief naar Den Haag | Bolsenbroek staakt merendeel werkzaamheden

Coronavirus • Volg hier alle ontwikkelingen met betrekking tot het coronavirus. Volgens Focwa maken bedrijven gemiddeld 30 procent minder omzet. Bij de twee grootste onderdelendistributeurs van Nederland is er vooralsnog geen sprake een terugval in vraag. Branchevereniging Bovag heeft inmiddels een brandbrief naar Den Haag gestuurd. 
Redactie Redactie
• Laatste update:
(Beeld: Shutterstock)

De liveblog van dinsdag 17 maart is gesloten. Volg in onze nieuwe liveblog de ontwikkelingen van vandaag

16:20 | Bovag stuurt brandbrief naar Den Haag

Branchevereniging Bovag vraagt in een brief aan de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur & Waterstaat om compensatiemaatregelen te treffen voor de aangesloten ondernemers. Onder andere in de verhuur-, deel-, lease- en autobranche zijn de verwachte omzetdalingen fors, meldt de branchevereniging in een brandbrief .“Bij de verhuur- en deelautobedrijven zien we een dramatische omzetval. Verhuurbedrijven melden ons een terugloop van de omzet van zo’n 70 procent. Dit is vergelijkbaar met andere landen, zoals internationale autoverhuurbedrijven daar al hebben ervaren”, schrijft directeur Peter Niesink.

15.55 | Focwa ziet omzet met dertig procent teruglopen

Schadebedrijven hebben gemiddeld 30 procent minder omzet dan vorige week. “En we verwachten dat dit percentage na volgende week fors zal toenemen, omdat herstelbedrijven vaak 2 tot 3 weken vooruit plannen”, aldus Focwa-directeur Femke Teeling in een persbericht. Focwa verwacht dat onderdelen op korte termijn moeilijk of niet beschikbaar meer zullen zijn en roept consumenten op vooral nu nog schade te laten herstellen.

Salesdirecteur Karen Dijkstra van Carglass steunt de oproep van Focwa: “We verruimen de komende periode onze openingstijden en optimaliseren onze mobiele dienstverlening zodat we ook kwetsbare klanten kunnen blijven helpen.” 

15:00 | Bolsenbroek & Partners staakt meeste werkzaamheden

Door de maatregelen die de RDW gisteren nam, heeft het taxeren of anderszins opnemen van voertuigen geen zin meer. Dat meldt taxatiespecialist Bolsenbroek&Partners. “Dit omdat de duur van de maatregelen nu nog volledig onbekend is. Voertuigen die nog niet door de RDW zijn gekeurd worden daarom door ons tot nader order niet opgenomen en uitgewerkt. Zodra weer duidelijk is dat en wanneer de RDW weer gaat keuren, zullen wij de voertuigen zo snel mogelijk bij u opnemen”, meldt het bedrijf.

Op dit moment verwerkt de Belastingdienst nog bpm-aangiften. “Wij verwachten echter dat ook dit op niet al te lange termijn gestaakt gaat worden. Uiteraard ook als gevolg van het staken door de RDW. Voertuigen die reeds RDW gekeurd én door ons opgenomen zijn, zullen wij uiteraard nog uitwerken en van een BPM aangifte met taxatierapport, koerslijst of tabel aangifte voorzien.” In een reactie aan Automotive meldt eigenaar Frank Bolsenbroek voor de meeste medewerkers werktijdverkorting te hebben aangevraagd.

14:00 | Livestream met Peter Niesink (Bovag)

Vanmiddag vond de eerste liveshow van Automotive plaats. Automotive-hoofdredacteur Luberto van Buiten sprak Bovag-directeur Peter Niesink. Bekijk hieronder de uitzending terug. Niesink ziet dat veel bedrijven het lastig hebben, maar proeft ook veel optimisme. Ook is het tijd dat dealers en importeurs even de strijdbijl (onder meer over bonussen) begraven. “In deze tijden moet je er samen uit proberen te komen.” Bovag ziet verder de verkoop afnemen en ook de onderdelenleveringen stagneren. “Een van onze speerpunten is nu om de bpm-betalingen uitgesteld te krijgen.” Bekijk het interview hieronder:

 

 

13.00 | Akzo Nobel bezorgd over werkstroom schadebranche

“We hebben besloten dat de buitendienst geen klanten meer bezoekt. Alleen voor calamiteiten komen we langs bij bedrijven of proberen we het online op te lossen”, meldt Sjoerd Hendriks, premium sales manager bij Akzo Nobel. Het lakmerk Sikkens voor schadeherstelbedrijven telt in ons land zo’n tweehonderd klanten. “De uitlevering loopt nog gewoon door en de productie in Sassenheim draait op volle toeren. Voorlopig loopt ook de voorziening van grondstoffen nog goed door.”

Hoewel de situatie en impact voor de herstelbranche moeilijk te voorspellen is, vreest Hendriks wel dat het consumentenvertrouwen veel minder wordt. “De urgentie om deuken te laten herstellen, wordt hierdoor waarschijnlijk minder. Bovendien gaat niemand meer de weg op en is er gewoonweg minder verkeer en dus minder schade”, zegt hij. “Voorlopig hebben de meeste bedrijven nog genoeg lopend werk voor de komende één tot twee weken, maar wat er daarna gebeurt, is natuurlijk een grote vraag. Iedereen is toch bezorgd dat de werkstroom gaan opdrogen.”

De consultants van Acoat Selected onderzoeken hoe ze de klanten met een skype verbinding kunnen bijstaan. “Als gevolg van corona komen allerlei vragen op onze partners af. We willen hen hierin zoveel mogelijk ondersteunen”, aldus Hendriks.

12:00: Innovam en IBKI annuleren alle examens

Opleidingsinstituten Innovam en IBKI hebben alle trainingen en examens geannuleerd om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat meldt Innovam op zijn website. Deze maatregel geldt in ieder geval tot en met 22 maart. “Uiterlijk donderdag 19 maart informeren we over de periode daarna”, meldt het bedrijf.

IBKI meldt alles in het werk te stellen om te voorkomen dat apk-keurmeesters en rij-instructeurs hinder ondervinden bij het verlengen van hun bevoegdheid.

10:00 | Autobedrijf Kalsbeek sluit deuren

Autobedrijf Kalsbeek uit Heerenveen sluit voor onbepaalde tijd de deuren. Dat meldt het bedrijf in een mededeling op de eigen website. “Tot onze spijt is Autobedrijf Kalsbeek vanaf vandaag voor onbepaalde tijd gesloten als gevolg van de uitbraak van het coronavirus. Dit besluit hebben wij met veel moeite genomen omdat wij de veiligheid van onze klanten en medewerkers niet kunnen garanderen”, schrijft het bedrijf.

Er is bij het bedrijf niemand bereikbaar voor commentaar. Vooralsnog lijkt Kalsbeek een uitzondering te zijn, de meeste autobedrijven zijn nog gewoon geopend.

08:30 | Onderdelenreuzen Fource en AAGB: Nog weinig terugval

Vooralsnog valt de impact voor de onderdelendistributeurs Alliance Automotie Group en Fource mee. Dat melden de directeuren van beide bedrijven, Cor Baltus en Johan van der Hoeven, aan Automotive. Veel tijd en energie zit er bij beide bedrijven in het creëren van een vellige werkomgeving. Verder is er bij de medewerkers nog weinig onrust over hun toekomst. Er zijn zelfs lichtpuntjes. “Mensen werken nu allemaal thuis en hebben daardoor wel de mogelijkheid en tijd om de auto naar de garage te brengen.” Lees het hele artikel hier. 

08:20 | Dealerholding Haaima geeft korting aan horeca-ondernemers

De dealergroep uit Friesland verhuurt bedrijfswagens aan horecaondernemers zodat zij over kunnen stappen op het bezorgen van maaltijden. Speciaal voor deze groep hanteert het dealerbedrijf een aangepast tarief. “Wij hebben veel horecaondernemers in Friesland die bij ons leasen. Nu de coronacrisis toeneemt, willen wij hen tegemoet komen.” Lees hier meer over de actie van Haaima.

Nieuws van maandag 15 maart.

17:40 | ‘Duizend en één zaken te regelen’

Bij Pon Holdings worden de ontwikkelingen rond het virus al een aantal weken op de voet gevolgd, meldt het bedrijf aan Automotive. Er wordt waar mogelijk thuis gewerkt. “We volgen de maatregelen van lokale overheden in de diverse landen waar we actief zijn op de voet”, stelt Pon in een reactie. Het bedrijf is wereldwijd actief en de Aziatische activiteiten werden al eerder geraakt door het virus. “We proberen iedereen binnen onze organisatie zo actueel en goed mogelijk te informeren.”

Bij Pon is er een team actief dat zich specifiek bezighoud net de corona-uitbraak. “Er zijn duizend en één dingen die geregeld moeten worden.” Volgens Pon is het veel te vroeg om al inschattingen te kunnen maken van de impact van deze crisis. “Het is zaak de actualiteit op de voet te volgen en adequaat te reageren waar nodig.”

17.10 | RDW schort alle importkeuringen op

De RDW stelt alle keuringen van importauto’s uit tot 6 april, zo meldt Paul Dietz, divisiemanager Toezicht & Beoordeling bij de RDW. De keuringsinstantie is genoodzaakt om vanwege de verminderde bezetting alle dienstverlening te beperken en houdt uitsluitend keuringen voor cruciaal transport open, zoals voor autobussen, vrachtwagens en bedrijfsauto’s.

Van de zestien keuringsstations zijn er inmiddels al drie overgeschakeld op het nieuwe regime (Amsterdam, Schiedam en Zwijndrecht) en vanaf aanstaande woensdag zullen de andere stations omschakelen. Dietz verwacht dat er circa acht stations open zullen blijven voor de keuringen van cruciaal transport. “Geheel in lijn met de richtlijnen van de overheid zorgen we dat het transport in ieder geval gewoon kan doorlopen”, zegt Dietz. 

Ook stopt de RDW met de tenaamstelling en export aan de loketten van de keuringsstations. “Dat kan gelukkig nog wel bij veel exportbedrijven, postkantoren en de RDW balies in Zoetermeer en Veendam,” aldus Dietz. Ook bij het Kentekenloket kan men terecht voor de tenaamstelling.

14:53 | Open dag Wassink Autogroep afgelast

Wassink Autogroep heeft de Open Deur Dag op zaterdag 28 maart in Velp afgelast in verband met de uitbraak van het coronavirus. Dit maakt het bedrijf vandaag bekend.

De twaalf vestigingen van de autogroep zijn nog wel geopend, waarbij de onderneming aangeeft de adviezen van het RIVM op te volgen.

14.00 | ‘We kopen geen occasions meer in’

Jaco Knoop leidt een van de grootste universele autobedrijven van Nederland. Hij heeft de inkoop van auto’s tijdelijk stilgelegd. “We hebben nog genoeg voorraad staan en dat laat ik nu even zo”, zegt hij in een interview met Automotive. Volgens Knoop is er nog steeds aanloop in de showroom. “Maar dat zal gaan teruglopen.”

13:30 | ING stelt verkoopprognose bij 

Het ING Economisch Bureau verwacht dat de autoverkoop dit jaar rond de 400 duizend stuks uitkomt, in plaats van de eerder voorspelde 430 duizend. Dat meldde Rico Luman van de bank in de BNR Autoshow. Dat zou een daling van 10 procent zijn ten opzichte van vorig jaar, in plaats van de eerder geraamde 4 procent. Branchevereniging Bovag reageert desgevraagd aan Automotive dat het nog te vroeg is om een nieuwe prognose af te geven. “We zijn nu ook met heel andere zaken bezig, die voor ondernemers van urgenter belang zijn”, aldus woordvoerder Tom Huyskens. “Het is nog veel te vroeg om te speculeren over met hoeveel stuks de verkoop daalt. We houden ons nu bezig met de acute problemen en hoe die kunnen worden getackeld.”

12:22 | Vakgarage: Nog volop werk voor komende weken

Vishal Durgaram, voorzitter Vakgarage met 314 leden, meldt dat vrijwel alle vestigingen van Vakgarage zeker de aankomende drie weken nog volop werk hebben en dus ook gewoon open blijven. “We krijgen weinig tot geen annuleringen binnen van klanten”, zegt Durgaram. Hij vindt het nu nog te prematuur om iets te zeggen en meldt dat Vakgarage nauwlettend de ontwikkelingen volgt en alle maatregelen opvolgt die het RIVM voorschrijft.

11:30 | ‘Thuiswerken is voor sommigen wel wennen’

Bij importeur PSA Nederland werkt het overgrote deel van het personeel inmiddels thuis. “Dat is voor sommigen wel wennen. Veel medewerkers zijn het gelukkig wel gewend”, zegt woordvoerder Ellis Blasé. De importeur is momenteel met zowel hoofdkantoor als dealers in gesprek over te nemen maatregelen. “We hopen vanmiddag of morgen meer duidelijkheid te hebben. Vooralsnog draait alles door, waarbij we uiteraard alle voorzorgsmaatregelen in acht nemen.” Er zijn nog geen corona-besmettingen geconstateerd bij de importeur. 

10:45 | ABS De Goey: ‘Geen verkeer, geen deuken’

De schadebranche houdt rekening met het opdrogen van werkaanbod. Dat zegt Albèrt de Goey, directeur ABS Autoherstel Woerden en voorzitter bestuur en RvC van de coöperatie ABS Autoherstel. “De vraag is alleen in welke mate”, zegt hij in een interview met Automotive.

09:45 | Auto Egberts laat geen klanten meer toe

Veel bedrijven melden maatregelen te nemen. Bij Auto Egberts in Leek worden geen klanten meer in het pand toegelaten. Klanten die hun auto brengen voor de werkplaats kunnen de sleutel afgeven door een raam. Ook kan er niet op een reparatie worden gewacht en wordt er ook geen contant geld meer aangenomen. “Onze monteurs voorzien elke auto van een stuur bescherm hoes, stoelhoes en dragen handschoenen. De gezondheid en de veiligheid van onze klanten, medewerkers en onze familie hebben de hoogste prioriteit”, schrijft het bedrijf.

09.39 | Focwa: Stel mondkapjes beschikbaar aan de zorg

De branchevereniging roept zijn leden op om beschermingsartikelen, zoals mondkapjes en handschoenen beschikbaar te stellen aan de overheid. “We hebben onze leden gisteravond gevraagd om mondkapjes, beschermingsmaskers of brillen ter beschikking te stellen aan de overheid. We verwachten dat veel bedrijven daar gehoor aan zullen geven”, zegt Focwa-woordvoerder Brecht Grieten.

Focwa roept schadeherstelbedrijven op om te laten weten welke artikelen ze eventueel beschikbaar stellen zodat de branchevereniging dit in nauw contact met de overheid kan coördineren. Focwa zegt zijn leden voortdurend zo goed mogelijk te informeren, ook over mogelijke maatregelen zoals tijdelijke arbeidstijdverkorting. “We hopen de impact van de coronacrisis voor onze bedrijven zo veel mogelijk te minimaliseren”, aldus Grieten, die benadrukt dat leden vooral ook de maatregelen van de overheid nauwlettend moeten opvolgen.

In China bleek eerder dat de schadewerkplaatsen al snel na de lockdown leeg kwamen te staan. 

09:30 | BCA stopt met fysieke veilingen

Remarketingbedrijf BCA stopt met fysieke veilingen. Per direct zijn alle veilingen online. De extra kosten die hierbij normaal worden berekend, komen te vervallen. Deze week worden er nog normale hoeveelheden auto’s geveild. Bij het veilinghuis is vorige week een corona-besmetting geconstateerd. Die medewerker zit in quarantaine, meldt BCA.

Het ophalen en brengen van voertuigen gaat nog gewoon door, al neemt het bedrijf wel maatregelen om fysiek contact tussen mensen te voorkomen en wordt er door medewerkers waar mogelijk thuisgewerkt. 

09.20 | Bovag inventariseert consequenties

Brancheorganisatie Bovag meldt op dit druk bezig te zijn om de gevolgen van de coronacrisis te inventariseren. “Dit gaat zeker consequenties hebben voor al onze bedrijven in de branche: van dealers tot autobedrijven, maar ook de rijschoolhouders en tankstations”, aldus Bovag-woordvoerder Tom Huyskens. Bovag riep vorige week bedrijven al op goed te kijken naar de beschikbare regelingen, die inmiddels zijn opengesteld.

De verruimde borgstelling midden- en kleinbedrijf (BMKB)-regeling gaat versneld open, zo liet het Ministerie van Economische Zaken gisteravond weten. Het kabinet schat dat al direct 300 miljoen euro aan extra financiering beschikbaar komt aan mkb-bedrijven die getroffen worden. Daarnaast kunnen ondernemers werktijdverkorting aanvragen en uitstel van betaling/verlaging van voorlopige belastingaanslagen bij de Belastingdienst.

09.00 | Stern en Hedin schorten fusiebesprekingen op

Dealerholdings Stern en Hedin laten vanochtend weten de fusiebesprekingen op te schorten. De ondernemingen zeggen alle tijd en energie nodig te hebben om de gevolgen van het coronavirus te bestrijden. “Het al in een vergevorderd stadium verkerende fusieproces wordt opgeschort totdat de invloed van de corona crisis is uitgewerkt”, schrijft Stern. Eerder al besloot Stern alle noodzakelijke maatregelen te nemen die de sterke balans en liquiditeitspositie maximaal beschermen. “De maatregelen waartoe besloten is zien onder andere op een investeringsstop en verlaging van de voorraden en voorts op diverse verdere kostenbesparingen die de kern van het bedrijf zo min mogelijk aantasten. Wij zijn ervan overtuigd in een goede positie te verkeren deze Corona crisis het hoofd te kunnen bieden.”

De koers van Stern zakte vandaag tot 8,50 euro. Dat is de laagste koers sinds de uitbraak van de crisis in 2009. Het aandeel herstelde zich daarna en stond net na het middaguur op 9,45 euro (-13%). De AEX zakte tot onder de 400 punten (-8%). 

Lees hier al het corona-nieuws van de afgelopen week.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.