Lichte omzetdaling bij VDL Groep door lagere productie

Jeroen Vos Jeroen Vos
• Laatste update:
Er werden in het afgelopen jaar minder auto's geproduceerd bij Nedcar in Born. (Foto: Shutterstock)

De totale omzet van de VDL Groep kwam vorig jaar uit op 5,7 miljard euro, een daling van 3,2 procent ten opzichte van het jaar daarvoor toen de omzet 5,9 miljard euro bedroeg. Dit meldde het familiebedrijf uit Eindhoven woensdag. Het nettoresultaat daalde met 12 procent van 178 miljoen naar 156 miljoen euro.

Ook voor dit jaar houdt het bedrijf rekening met een omzetdaling. VDL wijt dat mede aan de turbulentie op de personenautomarkt waardoor de omzetdaling bij de divisie Autoassemblage zal doorzetten. Het concern meldt dat de orderportefeuille sinds het einde van 2019 is toegenomen van 1,15 miljard euro naar 1,23 miljard euro in 2020.

Lagere productie

De omzet van de divisie Autoassemblage is, volgens VDL Groep naar verwachting met 15 procent gedaald van 3,6 miljard euro in 2018 naar 3 miljard euro in 2019. Het concern noemt 2019 ‘een jaar met twee gezichten’. VDL meldt dat het bedrijf de afgelopen maanden 700 banen in de flexibele schil heeft moeten afbouwen.Lees hier meer over overproductie en inkrimpen van personeel in de automotive.

De omzetdaling over vorig jaar wordt vooral veroorzaakt door een lagere productie bij VDL Nedcar in Born, waar Mini’s en BMW’s worden geassembleerd. Bij Nedcar zijn het afgelopen jaar 174 duizend auto’s gebouwd, terwijl dat er in 2018 nog 211 duizend waren. Het contract met BMW is onlangs verlengd ’tot ver in de jaren ’20, waarmee de continuïteit van Nedcar langjarig is veiliggesteld’, zo meldt VDL Groep.

President-directeur Willem van der Leegte meldt in het persbericht tevreden te zijn over 2019. “Dankzij onze diversiteit is het omzetverlies van ruim 550 miljoen euro bij Autoassemblage voor ongeveer 400 miljoen euro gecompenseerd door onze overige activiteiten. Het operationeel resultaat op omzet licht is verbeterd, maar we moeten waakzaam blijven om toekomstige schommelingen te pareren.”

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.

Lichte omzetdaling bij VDL Groep door lagere productie | Automotive Online

Lichte omzetdaling bij VDL Groep door lagere productie

Jeroen Vos Jeroen Vos
• Laatste update:
Er werden in het afgelopen jaar minder auto's geproduceerd bij Nedcar in Born. (Foto: Shutterstock)

De totale omzet van de VDL Groep kwam vorig jaar uit op 5,7 miljard euro, een daling van 3,2 procent ten opzichte van het jaar daarvoor toen de omzet 5,9 miljard euro bedroeg. Dit meldde het familiebedrijf uit Eindhoven woensdag. Het nettoresultaat daalde met 12 procent van 178 miljoen naar 156 miljoen euro.

Ook voor dit jaar houdt het bedrijf rekening met een omzetdaling. VDL wijt dat mede aan de turbulentie op de personenautomarkt waardoor de omzetdaling bij de divisie Autoassemblage zal doorzetten. Het concern meldt dat de orderportefeuille sinds het einde van 2019 is toegenomen van 1,15 miljard euro naar 1,23 miljard euro in 2020.

Lagere productie

De omzet van de divisie Autoassemblage is, volgens VDL Groep naar verwachting met 15 procent gedaald van 3,6 miljard euro in 2018 naar 3 miljard euro in 2019. Het concern noemt 2019 ‘een jaar met twee gezichten’. VDL meldt dat het bedrijf de afgelopen maanden 700 banen in de flexibele schil heeft moeten afbouwen.Lees hier meer over overproductie en inkrimpen van personeel in de automotive.

De omzetdaling over vorig jaar wordt vooral veroorzaakt door een lagere productie bij VDL Nedcar in Born, waar Mini’s en BMW’s worden geassembleerd. Bij Nedcar zijn het afgelopen jaar 174 duizend auto’s gebouwd, terwijl dat er in 2018 nog 211 duizend waren. Het contract met BMW is onlangs verlengd ’tot ver in de jaren ’20, waarmee de continuïteit van Nedcar langjarig is veiliggesteld’, zo meldt VDL Groep.

President-directeur Willem van der Leegte meldt in het persbericht tevreden te zijn over 2019. “Dankzij onze diversiteit is het omzetverlies van ruim 550 miljoen euro bij Autoassemblage voor ongeveer 400 miljoen euro gecompenseerd door onze overige activiteiten. Het operationeel resultaat op omzet licht is verbeterd, maar we moeten waakzaam blijven om toekomstige schommelingen te pareren.”

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.