ANWB lanceert app voor veilig rijgedrag en smartphonegebruik

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
Ook gebruik van smartphone wordt gemeten. (Foto: Shutterstock)

De ANWB komt met een app waarmee automobilisten hun rijgedrag kunnen monitoren. Zo meldt de organisatie. De app is onderdeel van de Veilig Rijden Verzekering waarmee veilig rijden wordt beloond met een lagere premie. Deze verzekering telt 35 duizend gebruikers en bestaat nu drie jaar. De ANWB meldt dat de data die via deze ritten wordt verzameld, wordt geanonimiseerd en wordt gebruikt om gevaarlijke verkeerssituaties op te sporen en te verbeteren.

Door de komst van deze app is de verzekering nu toegankelijk voor iedereen met een smartphone, onafhankelijk van het bouwjaar of automerk. Voorheen was de verzekering niet geschikt voor auto’s van voor bouwjaar 2001, omdat daarin geen dongels konden worden aangesloten (waarmee voorheen het rijgedrag werd gemonitord).

Via de app wordt de snelheid gemeten, maar ook de acceleratie, het remmen, de snelheid in bochten, maar ook het gebruik van de smartphone tijdens het rijden. Volgens de ANWB is afleiding door smartphones een grote bedreiging voor de verkeersveiligheid. “We willen automobilisten helpen het gebruik van de smartphone te weerstaan”, zegt product manager Martijn  Smidt van de ANWB. “Het telefoongebruik wordt niet meegenomen in de rijscore.”

Op verzoek van de gebruikers is de app ook uitgerust met een zogenaamde heatmat, waarop mensen kunnen zien waar ze hun rijscore mee kunnen verbeteren tijdens een bepaalde route.

Behalve de ANWB, hebben meerdere verzekeraars een pay how you drive-verzekering. Eerder introduceerde bijvoorbeeld ook FBTO zo verzekeringsvorm. 

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.