Bonden en werkgevers sluiten cao-akkoord Metaal en Techniek

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:

Dat melden bonden en werkgeversorganisaties, waaronder de Focwa, vanmiddag. Met de looptijd van 25 maanden willen beide partijen voor stabiliteit zorgen. Vorig jaar werd de ‘Bovag-cao‘ afgesloten en deze ging met terugwerkende kracht in op 2014 en loopt tot 2018.

Generatiepact

Met het Generatiepact zetten de werkgevers samen met de vakbonden een belangrijke stap naar vernieuwing van de Metaal en Techniek. Ouderen kunnen ervoor kiezen korter te gaan werken. Zij leveren in dat geval seniorendagen in. Door het gedeeltelijk terugtreden van oudere werknemers ontstaat er ruimte voor jongeren om in te stromen. Het gaat hier om een vrijwillige regeling waarmee de werkgever moet instemmen. Met dit pact krijgen ouderen de gelegenheid om minder te werken en gezond hun pensioen te halen en kunnen tweeduizend jongeren een vaste baan krijgen, melden de partijen.

“Voor iedere oudere die vrijwillig korter gaat werken, krijgt de werkgever subsidie voor iedere jongere die hij een echte baan geeft. De hele metaalsector is daarbij gebaat. Ouderen kunnen langer op een gezonde wijze doorwerken, jongeren krijgen een echte toekomst in de metaal. De sector is daarmee aantrekkelijker geworden voor nieuwe talenten die hun technische beroep in de metaal willen uitoefenen”, aldus Jacqie van Stigt, bestuurder FNV Metaal. “Ook voor de jongeren is een belangrijke stap gezet: de jeugdschalen voor 22-jarigen worden afgeschaft. De verslechteringsvoorstellen voor ouderen zijn van tafel.”

Ron Follon, onderhandelaar namens de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek, is tevreden. “Dit cao-akkoord markeert de urgentie van de instroom van technisch talent. We verwachten de komende jaren een onstuimige marktgroei en dus een forse toename naar de vraag van technisch personeel. Daarom maken we de branche aantrekkelijker voor jongeren en we zetten vol in op de duurzame inzetbaarheid van ouderen. We hebben jong én oud de komende jaren hard nodig.” 

In de cao zijn loonsverhogingen afgesproken van 1,75 procent per 1 augustus 2017, 0,35 procent  per 1 januari 2018, 1,75 procent per 1 juli 2018 en 0,31 procent per 1 januari 2019.

Het vandaag afgesloten akkoord wordt van kracht na akkoord van de besturen van de werkgeversorganisaties in de Metaal en Techniek .

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.

Bonden en werkgevers sluiten cao-akkoord Metaal en Techniek | Automotive Online

Bonden en werkgevers sluiten cao-akkoord Metaal en Techniek

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:

Dat melden bonden en werkgeversorganisaties, waaronder de Focwa, vanmiddag. Met de looptijd van 25 maanden willen beide partijen voor stabiliteit zorgen. Vorig jaar werd de ‘Bovag-cao‘ afgesloten en deze ging met terugwerkende kracht in op 2014 en loopt tot 2018.

Generatiepact

Met het Generatiepact zetten de werkgevers samen met de vakbonden een belangrijke stap naar vernieuwing van de Metaal en Techniek. Ouderen kunnen ervoor kiezen korter te gaan werken. Zij leveren in dat geval seniorendagen in. Door het gedeeltelijk terugtreden van oudere werknemers ontstaat er ruimte voor jongeren om in te stromen. Het gaat hier om een vrijwillige regeling waarmee de werkgever moet instemmen. Met dit pact krijgen ouderen de gelegenheid om minder te werken en gezond hun pensioen te halen en kunnen tweeduizend jongeren een vaste baan krijgen, melden de partijen.

“Voor iedere oudere die vrijwillig korter gaat werken, krijgt de werkgever subsidie voor iedere jongere die hij een echte baan geeft. De hele metaalsector is daarbij gebaat. Ouderen kunnen langer op een gezonde wijze doorwerken, jongeren krijgen een echte toekomst in de metaal. De sector is daarmee aantrekkelijker geworden voor nieuwe talenten die hun technische beroep in de metaal willen uitoefenen”, aldus Jacqie van Stigt, bestuurder FNV Metaal. “Ook voor de jongeren is een belangrijke stap gezet: de jeugdschalen voor 22-jarigen worden afgeschaft. De verslechteringsvoorstellen voor ouderen zijn van tafel.”

Ron Follon, onderhandelaar namens de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek, is tevreden. “Dit cao-akkoord markeert de urgentie van de instroom van technisch talent. We verwachten de komende jaren een onstuimige marktgroei en dus een forse toename naar de vraag van technisch personeel. Daarom maken we de branche aantrekkelijker voor jongeren en we zetten vol in op de duurzame inzetbaarheid van ouderen. We hebben jong én oud de komende jaren hard nodig.” 

In de cao zijn loonsverhogingen afgesproken van 1,75 procent per 1 augustus 2017, 0,35 procent  per 1 januari 2018, 1,75 procent per 1 juli 2018 en 0,31 procent per 1 januari 2019.

Het vandaag afgesloten akkoord wordt van kracht na akkoord van de besturen van de werkgeversorganisaties in de Metaal en Techniek .

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.