FTM: Duits onderzoek richt zich op door RDW goedgekeurde Hyundai’s en Kia’s

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Foto: Bij lage temperaturen lag de uitstoot veel hoger. (Foto: Shutterstock)

De invallen van de Duitse justitie eind juni bij Hyundai en Kia betreft onderzoek naar sjoemelsoftware bij auto’s die door de RDW zijn gehomologeerd. Dat meldt onderzoekscollectief Follow the Money.

Ook de RDW trof onregelmatigheden aan bij zijn eigen onderzoek, maar nam destijds (in 2017) genoegen met de verklaring die de Zuid-Koreaanse fabrikant gaf. 

Duitse autoriteiten vermoeden dat Hyundai en Kia meer dan 210 duizend auto’s met dieselmotor hebben uitgerust met software die de ervoor zorgt dat tijdens metingen de uitstoot kunstmatig laag wordt gehouden. Volgens onder meer Reuters is de software – indien aanwezig – afkomstig van Bosch en Delphi. De RDW meldt aan FTM dat er momenteel 4.784 dieselvoertuigen van de merken Kia en Hyundai in Nederland geregistreerd zijn, die nu verdacht zijn.

Geen inzage

De RDW meldt aan Automotive geen inzage in het Duitse onderzoek te hebben. De RDW keurde deze eeuw een deel van de dieselauto’s van beide merken. In 2016 en 2017 deed de dienst onderzoek naar het gebruik van sjoemelsoftware nadat uit test bleek dat bij bepaalde temperaturen de NOx-uitstoot veel hoger bleek te zijn.

De RDW heeft volgens FTM ‘geen informatie die aangeeft welke manipulatiestrategieën er gebruikt zouden zijn’ en ‘dus ook geen informatie op basis waarvan wij iets anders concluderen’ dan in 2017, toen de onderzochte auto’s van Hyundai en Kia in Zoetermeer sjoemelvrij werden verklaard

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.

FTM: Duits onderzoek richt zich op door RDW goedgekeurde Hyundai’s en Kia’s | Automotive Online

FTM: Duits onderzoek richt zich op door RDW goedgekeurde Hyundai’s en Kia’s

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Foto: Bij lage temperaturen lag de uitstoot veel hoger. (Foto: Shutterstock)

De invallen van de Duitse justitie eind juni bij Hyundai en Kia betreft onderzoek naar sjoemelsoftware bij auto’s die door de RDW zijn gehomologeerd. Dat meldt onderzoekscollectief Follow the Money.

Ook de RDW trof onregelmatigheden aan bij zijn eigen onderzoek, maar nam destijds (in 2017) genoegen met de verklaring die de Zuid-Koreaanse fabrikant gaf. 

Duitse autoriteiten vermoeden dat Hyundai en Kia meer dan 210 duizend auto’s met dieselmotor hebben uitgerust met software die de ervoor zorgt dat tijdens metingen de uitstoot kunstmatig laag wordt gehouden. Volgens onder meer Reuters is de software – indien aanwezig – afkomstig van Bosch en Delphi. De RDW meldt aan FTM dat er momenteel 4.784 dieselvoertuigen van de merken Kia en Hyundai in Nederland geregistreerd zijn, die nu verdacht zijn.

Geen inzage

De RDW meldt aan Automotive geen inzage in het Duitse onderzoek te hebben. De RDW keurde deze eeuw een deel van de dieselauto’s van beide merken. In 2016 en 2017 deed de dienst onderzoek naar het gebruik van sjoemelsoftware nadat uit test bleek dat bij bepaalde temperaturen de NOx-uitstoot veel hoger bleek te zijn.

De RDW heeft volgens FTM ‘geen informatie die aangeeft welke manipulatiestrategieën er gebruikt zouden zijn’ en ‘dus ook geen informatie op basis waarvan wij iets anders concluderen’ dan in 2017, toen de onderzochte auto’s van Hyundai en Kia in Zoetermeer sjoemelvrij werden verklaard

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.