Chinees EV-merk Xpeng start Nederlandse verkoop begin 2022

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
De Xpeng7. (Foto: Xpeng)

De Chinese EV-fabrikant start in het eerste kwartaal van 2022 met de Nederlandse verkoop van de Xpeng7. Dat bevestigt het bedrijf in zijn kerstgroet. De Xpeng P7 is een elektrische sedan met een 80 kWh accu en een (WLTP)-actieradius van 550 kilometer. De prijs is nog onbekend. In Noorwegen kost de sedan ongeveer 45 duizend euro. Automotive-columnist Arjen de Jong waarschuwt in zijn decembercolumn de traditionele industrie voor de snelle opkomst van Aziatische EV-merken.

Xpeng is nu actief in Noorwegen en breidt komend kwartaal uit met vestigingen in Nederland, Zweden en Denemarken. Het bedrijft zegt in de hoofdsteden experience centers te openen. 

35 miljard

Het bedrijf is nog niet heel concreet over de wijze waarop het auto’s wil gaan verkopen. “We zijn achter de schermen al maanden druk bezig om onze organisatie in Nederland, Zweden en Denemarken neer te zetten, zodat we straks ter plekke topteams hebben om ons merk te vertegenwoordigen”, meldt vicepresident Liyang (Leon) He van Xpeng. De nieuwe lokale vestigingen van Xpeng zijn zelf verantwoordelijk voor de voorbereidingen van de lancering in hun markt. Guan Xiaobo is general manager van Xpeng Nederland.

Xpeng werd opgericht in 2015. Het bedrijf is sinds september vorig jaar genoteerd aan de NYSE. De beurswaarde bedraagt momenteel 35 miljard euro. 

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.