5 vragen aan: Henk Visscher, Visscher PGH

Henk Visscher over verkoop Visscher PGH: ‘Ik wil één bedrijf overhouden’

5 vragen aan • Dealer Henk Visscher bouwde zijn bedrijf in enkele jaren uit tot één van de grootste Peugeot- en Citroën-dealers van Nederland, maar bewandelt nu de omgekeerde weg: hij bouwt de zaak af, te beginnen met de verkoop van 3 vestigingen aan Van Vliet. “Mijn ambitie was aanvankelijk om verder te groeien.”
Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
Henk Visscher. (Foto: Clemens Rikken)

Dat moet toch vreemd zijn geweest: het verkopen van een deel van uw bedrijf, niet lang nadat u het zelf had gekocht.

“Toch niet; de uitdagingen die eraan komen in de markt hebben mij doen besluiten dat nu verkopen de beste stap is, voor medewerkers en klanten. Ik heb een goede klik met Van Vliet en denk in hem een goede ondernemer te hebben gevonden voor de bedrijven in het Groene Hart.”

Wat deed u besluiten tot verkoop?

Mijn ambitie was aanvankelijk om verder te groeien, met Peugeot en Citroën. Met Frank (Stavenuiter, red.) als directeur en ik als een soort ambassadeur, zoals ik nu ook deed: het onderhouden van het familiegevoel van het bedrijf. Binnen de plannen van PSA werd echter van ons verwacht dat we meerdere Opel-vestigingen zouden overnemen. Dat zijn mooie uitdagingen, die ik graag had aangegaan als ik jonger was geweest. Na lang nadenken heb ik toch besloten om de bedrijven te verkopen.”

Hoe kwam die boodschap aan binnen het bedrijf?

“Mensen waren aanvankelijk teleurgesteld en vonden het erg jammer, maar er is vooral begrip. De mensen begrijpen dat er ook een wereld is na het dealerbedrijf.”

U houdt nu nog een aantal vestigingen over. Wat gebeurt daarmee?

“We zijn in gesprek met andere dealers om die bedrijven over te nemen, zoals dat past in de netwerkstrategie van PSA. Ik ga zelf afbouwen en wil één bedrijf overhouden: het Bosch Car Servicebedrijf in Leerdam. Daar verkopen en onderhouden we occasions. Ik vind het erg leuk om daar een oldtimermuseum neerzetten en de oldtimers ook te gaan verhuren. Op deze manier kan ik rustig afkicken van de mooie jaren die ik in de automotive sector heb doorgebracht.”

Dat moet toch ook raar voelen: het bedrijf kent een lange historie, met het Simca-dealerschap sinds 1961.

“Dat is het leven: er is een tijd van komen en een tijd van gaan, daar moet je niet te dramatisch over doen. We zijn in 1982 Peugeot-dealer geworden en kregen in 2003 Citroën erbij. We behoorden én behoren tot allerbest scorende dealers op klanttevredenheid en performance. Ik heb een fantastische tijd gehad waar ik erg dankbaar voor ben. Ik ben nu 63 en dacht in eerste instantie tot mijn 70ste in mijn huidige rol actief te blijven, maar mijn gevoel daarover is veranderd. Of ik nu ook tot mijn 70ste doorga? Dat weet ik nog niet. Zolang ik er plezier in heb en het gevoel heb dat ik iets kan toevoegen ga ik door.”

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.

Henk Visscher over verkoop Visscher PGH: ‘Ik wil één bedrijf overhouden’ | Automotive Online
5 vragen aan: Henk Visscher, Visscher PGH

Henk Visscher over verkoop Visscher PGH: ‘Ik wil één bedrijf overhouden’

5 vragen aan • Dealer Henk Visscher bouwde zijn bedrijf in enkele jaren uit tot één van de grootste Peugeot- en Citroën-dealers van Nederland, maar bewandelt nu de omgekeerde weg: hij bouwt de zaak af, te beginnen met de verkoop van 3 vestigingen aan Van Vliet. “Mijn ambitie was aanvankelijk om verder te groeien.”
Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
Henk Visscher. (Foto: Clemens Rikken)

Dat moet toch vreemd zijn geweest: het verkopen van een deel van uw bedrijf, niet lang nadat u het zelf had gekocht.

“Toch niet; de uitdagingen die eraan komen in de markt hebben mij doen besluiten dat nu verkopen de beste stap is, voor medewerkers en klanten. Ik heb een goede klik met Van Vliet en denk in hem een goede ondernemer te hebben gevonden voor de bedrijven in het Groene Hart.”

Wat deed u besluiten tot verkoop?

Mijn ambitie was aanvankelijk om verder te groeien, met Peugeot en Citroën. Met Frank (Stavenuiter, red.) als directeur en ik als een soort ambassadeur, zoals ik nu ook deed: het onderhouden van het familiegevoel van het bedrijf. Binnen de plannen van PSA werd echter van ons verwacht dat we meerdere Opel-vestigingen zouden overnemen. Dat zijn mooie uitdagingen, die ik graag had aangegaan als ik jonger was geweest. Na lang nadenken heb ik toch besloten om de bedrijven te verkopen.”

Hoe kwam die boodschap aan binnen het bedrijf?

“Mensen waren aanvankelijk teleurgesteld en vonden het erg jammer, maar er is vooral begrip. De mensen begrijpen dat er ook een wereld is na het dealerbedrijf.”

U houdt nu nog een aantal vestigingen over. Wat gebeurt daarmee?

“We zijn in gesprek met andere dealers om die bedrijven over te nemen, zoals dat past in de netwerkstrategie van PSA. Ik ga zelf afbouwen en wil één bedrijf overhouden: het Bosch Car Servicebedrijf in Leerdam. Daar verkopen en onderhouden we occasions. Ik vind het erg leuk om daar een oldtimermuseum neerzetten en de oldtimers ook te gaan verhuren. Op deze manier kan ik rustig afkicken van de mooie jaren die ik in de automotive sector heb doorgebracht.”

Dat moet toch ook raar voelen: het bedrijf kent een lange historie, met het Simca-dealerschap sinds 1961.

“Dat is het leven: er is een tijd van komen en een tijd van gaan, daar moet je niet te dramatisch over doen. We zijn in 1982 Peugeot-dealer geworden en kregen in 2003 Citroën erbij. We behoorden én behoren tot allerbest scorende dealers op klanttevredenheid en performance. Ik heb een fantastische tijd gehad waar ik erg dankbaar voor ben. Ik ben nu 63 en dacht in eerste instantie tot mijn 70ste in mijn huidige rol actief te blijven, maar mijn gevoel daarover is veranderd. Of ik nu ook tot mijn 70ste doorga? Dat weet ik nog niet. Zolang ik er plezier in heb en het gevoel heb dat ik iets kan toevoegen ga ik door.”

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.