Aston Martin: autoverkoop neemt af, schuld loopt op

Aston Martin • De sportwagenfabrikant kampt met een flinke schuldenlast.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
• Laatste update:
Aston Martin-showroom in Tokyo. (Foto: Aston Martin).

Aston Martin heeft de verkoop van zijn luxe auto’s in het eerste kwartaal van 2024 met ruim een kwart zien dalen. De Britse sportwagenfabrikant leverde in de eerste drie maanden van het jaar 945 auto’s af. Dat is 26 procent minder dan een jaar geleden, zo meldt het Aston Martin in een persbericht.

Aston Martin lijdt derhalve een verlies voor belasting van bijna 160 miljoen euro, een toename van 87 procent vergeleken met de eerste drie maanden van 2023. De omzet komt uit op 308 miljoen euro, een daling van bijna 10 procent vergeleken met het eerste kwartaal vorig jaar.

De daling volgt op het stopzetten van de productie van het oudere Vantage-sportwagenmodel door het bedrijf. “2024 is een jaar van immense producttransformatie bij Aston Martin, met de introductie van vier nieuwe modellen op de markt vóór het einde van het jaar”, zegt Lawrence Stroll, ceo van Aston Martin. “Onze prestaties in het eerste kwartaal weerspiegelen deze verwachte overgangsperiode.

De auto’s van Aston Martin werden in de verslagperiode voor gemiddeld 253 duizend pond (circa 296.000 euro) verkocht, 19 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal in 2023.

Schuldenlast

De resultaten waren lager dan kenners hadden verwacht. Het aandeel Aston Martin zakte woensdagochtend op de Londense beurs met bijna 8 procent.

Aston Martin kampt met een flinke schuldenlast. In de kwartaalcijfers van dit jaar staat dat de schuld 1,2 miljard euro bedraagt.

Sinds de redding van het bedrijf in 2020 door de Canadese miljardair Lawrence Stroll, de huidige voorzitter, heeft de onderneming herhaaldelijk nieuw kapitaal moeten aantrekken. Stroll krijgt binnenkort meer hulp bij zijn plannen om Aston Martin uit het slop te trekken. De voormalige baas van Bentley Motors, Adrian Hallmark, treedt uiterlijk op 1 oktober aan als nieuwe topman en neemt de plaats over van de 77-jarige Amedeo Felisa. Hallmark wordt de vierde topman sinds de komst van Stroll.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.

Aston Martin: autoverkoop neemt af, schuld loopt op | Automotive Online

Aston Martin: autoverkoop neemt af, schuld loopt op

Aston Martin • De sportwagenfabrikant kampt met een flinke schuldenlast.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
• Laatste update:
Aston Martin-showroom in Tokyo. (Foto: Aston Martin).

Aston Martin heeft de verkoop van zijn luxe auto’s in het eerste kwartaal van 2024 met ruim een kwart zien dalen. De Britse sportwagenfabrikant leverde in de eerste drie maanden van het jaar 945 auto’s af. Dat is 26 procent minder dan een jaar geleden, zo meldt het Aston Martin in een persbericht.

Aston Martin lijdt derhalve een verlies voor belasting van bijna 160 miljoen euro, een toename van 87 procent vergeleken met de eerste drie maanden van 2023. De omzet komt uit op 308 miljoen euro, een daling van bijna 10 procent vergeleken met het eerste kwartaal vorig jaar.

De daling volgt op het stopzetten van de productie van het oudere Vantage-sportwagenmodel door het bedrijf. “2024 is een jaar van immense producttransformatie bij Aston Martin, met de introductie van vier nieuwe modellen op de markt vóór het einde van het jaar”, zegt Lawrence Stroll, ceo van Aston Martin. “Onze prestaties in het eerste kwartaal weerspiegelen deze verwachte overgangsperiode.

De auto’s van Aston Martin werden in de verslagperiode voor gemiddeld 253 duizend pond (circa 296.000 euro) verkocht, 19 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal in 2023.

Schuldenlast

De resultaten waren lager dan kenners hadden verwacht. Het aandeel Aston Martin zakte woensdagochtend op de Londense beurs met bijna 8 procent.

Aston Martin kampt met een flinke schuldenlast. In de kwartaalcijfers van dit jaar staat dat de schuld 1,2 miljard euro bedraagt.

Sinds de redding van het bedrijf in 2020 door de Canadese miljardair Lawrence Stroll, de huidige voorzitter, heeft de onderneming herhaaldelijk nieuw kapitaal moeten aantrekken. Stroll krijgt binnenkort meer hulp bij zijn plannen om Aston Martin uit het slop te trekken. De voormalige baas van Bentley Motors, Adrian Hallmark, treedt uiterlijk op 1 oktober aan als nieuwe topman en neemt de plaats over van de 77-jarige Amedeo Felisa. Hallmark wordt de vierde topman sinds de komst van Stroll.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.