Op Bezoek bij Visscher Classique | Van iets tot heel veel

Op bezoek • De privécollectie die voormalig dealer Henk Visscher opbouwde vormt de basis van het museum dat vorige week officieel geopend werd. Nederland is een prachtig automuseum rijker. 
Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Henk Visscher dankt alle vrijwilligers. (Foto: Visscher Classique)

Na een leven lang dealerschappen van voornamelijk Franse merken, wilde Henk Visscher graag ‘iets’ met zijn rijdend erfgoed. Twee jaar later opent hij een professioneel museum, met zo’n 140 klassiekers, maquettes, schaalmodellen, brommertjes, foto’s van Erwin Olaf, een overzicht van de automotive geschiedenis, een vergaderruimte tot 120 personen en niet te vergeten een prachtige ontvangstruimte voor de bezoekers. Uiteraard staat er veel Frans, maar er worden ook uitstapjes gemaakt naar Duitsland en Italië. 

 

Mijn echtgenote had wel gehoopt dat ik wat meer tijd thuis zou doorbrengen

 

Afgelopen vrijdag vond de opening van het museum, gevestigd in Buren, plaats. Onder meer Bovag-voorzitter Han ten Broeke voerde het woord. “Buiten gaat het over schoon, hier binnen over schoonheid. Wat Bovag betreft gaat dat altijd hand in hand. We streven naar duurzaamheid, maar met respect voor ons levend erfgoed.” Visscher ontving voor de gelegenheid een Bovag Museum-bord. Een van de andere sprekers, de directeur van takelbedrijf Johan van der Zand en echte Burenaar, maakte het project mogelijk door de verkoop van het pand aan Visscher. Dit museum is een echte blikvanger voor Buren en is een enorme stimulans voor de gemeenschap. Ik ben er trots op daar aan mee te mogen werken.” 

Zelfstandig levensvatbaar

Visscher zelf is het meest trotst op de circa veertig vrijwilligers die het museum helpen runnen. “Zonder hen was het echt onmogelijk. Er is zoveel liefde voor de auto’s, mensen solliciteren echt op een functie als vrijwilliger. We hebben iemand die zelfs meer dan uur moet rijden, dat vind ik echt fantastisch.” Toch wil Henk Visscher het liefst dat het museum zelfstandig levensvatbaar is. “Dat is nodig voor de continuïteit, zodat het open blijft, ook als ik ermee stop.” Hij maakt zich over de museumactiviteiten zeker geen zorgen. “Een breed publiek vermaakt zich hier, ook kinderen en vrouwen amuseren zich hier gelukkig erg goed.” 

Inkomsten komen uit entreegelden, de horeca, evenementen en de verhuur van old- en youngtimers. In principe kan alles wat in het museum staat rijden en zijn ca. 35 auto’s daarvan te huur. “We krijgen heel veel aanvragen. Wij hebben de auto’s staan die mensen associëren met hun jeugd, met hun ouders en opa’s en oma’s. Vorige week hadden we iemand die per se een Simca 1000 Rallye 1 wilde huren, dat was de auto van hun vader.” 

Maserati

Het museum(-bedrijf) is zes dagen per week geopend. Maandag is de rustdag. De drie hallen, per stuk ongeveer 1.000 vierkante meter groot, zijn ingedeeld op merk. De meeste auto’s hebben Franse roots. Trots is Visscher op de complete reeksen van onder meer de Matra en de complete series van enkele Peugeot-modelreeksen. Maar ook staat er een Maserati vanuit de periode dat Citroën een meerderheidsbelang in het Italiaanse merk had en is er een ruimte ingericht voor Opel.

Dat laatste komt doordat Visscher in de slotfase van zijn dealerbedrijf te maken kreeg met Mulders Opel (dat net als Citroën, Peugeot en 11 andere merken onderdeel is van Stellantis). Broer Chris Visscher, een van de voormalige eigenaren van VKV Groep, zorgde voor een belangrijk deel van de Renaults en Alpines.

“Ik heb altijd genoten van het dealerbestaan, maar ik was er echt aan toe om wat anders te gaan doen dan me vooral bezig houden met zaken als garantieclaims”, zegt Visscher. “Mijn echtgenote had wel gehoopt dat ik wat meer tijd thuis zou doorbrengen maar deze hobby heeft tot nu toe iets meer tijd gekost dan gepland. Maar nu alles staat en geopend is, ben ik vast ook weer vaker thuis”, lacht hij. 

OP BEZOEK

De redactie van Automotive bezoekt tal van evenementen. In de online rubriek ‘Op bezoek’ leest u wat ons zoal opviel.
Wat: Opening Visscher Classique / Wanneer: 9-12 / Waar: Buren / Aantal bezoekers: 500 / Doelgroep: relaties

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.

Op Bezoek bij Visscher Classique | Van iets tot heel veel | Automotive Online

Op Bezoek bij Visscher Classique | Van iets tot heel veel

Op bezoek • De privécollectie die voormalig dealer Henk Visscher opbouwde vormt de basis van het museum dat vorige week officieel geopend werd. Nederland is een prachtig automuseum rijker. 
Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Henk Visscher dankt alle vrijwilligers. (Foto: Visscher Classique)

Na een leven lang dealerschappen van voornamelijk Franse merken, wilde Henk Visscher graag ‘iets’ met zijn rijdend erfgoed. Twee jaar later opent hij een professioneel museum, met zo’n 140 klassiekers, maquettes, schaalmodellen, brommertjes, foto’s van Erwin Olaf, een overzicht van de automotive geschiedenis, een vergaderruimte tot 120 personen en niet te vergeten een prachtige ontvangstruimte voor de bezoekers. Uiteraard staat er veel Frans, maar er worden ook uitstapjes gemaakt naar Duitsland en Italië. 

 

Mijn echtgenote had wel gehoopt dat ik wat meer tijd thuis zou doorbrengen

 

Afgelopen vrijdag vond de opening van het museum, gevestigd in Buren, plaats. Onder meer Bovag-voorzitter Han ten Broeke voerde het woord. “Buiten gaat het over schoon, hier binnen over schoonheid. Wat Bovag betreft gaat dat altijd hand in hand. We streven naar duurzaamheid, maar met respect voor ons levend erfgoed.” Visscher ontving voor de gelegenheid een Bovag Museum-bord. Een van de andere sprekers, de directeur van takelbedrijf Johan van der Zand en echte Burenaar, maakte het project mogelijk door de verkoop van het pand aan Visscher. Dit museum is een echte blikvanger voor Buren en is een enorme stimulans voor de gemeenschap. Ik ben er trots op daar aan mee te mogen werken.” 

Zelfstandig levensvatbaar

Visscher zelf is het meest trotst op de circa veertig vrijwilligers die het museum helpen runnen. “Zonder hen was het echt onmogelijk. Er is zoveel liefde voor de auto’s, mensen solliciteren echt op een functie als vrijwilliger. We hebben iemand die zelfs meer dan uur moet rijden, dat vind ik echt fantastisch.” Toch wil Henk Visscher het liefst dat het museum zelfstandig levensvatbaar is. “Dat is nodig voor de continuïteit, zodat het open blijft, ook als ik ermee stop.” Hij maakt zich over de museumactiviteiten zeker geen zorgen. “Een breed publiek vermaakt zich hier, ook kinderen en vrouwen amuseren zich hier gelukkig erg goed.” 

Inkomsten komen uit entreegelden, de horeca, evenementen en de verhuur van old- en youngtimers. In principe kan alles wat in het museum staat rijden en zijn ca. 35 auto’s daarvan te huur. “We krijgen heel veel aanvragen. Wij hebben de auto’s staan die mensen associëren met hun jeugd, met hun ouders en opa’s en oma’s. Vorige week hadden we iemand die per se een Simca 1000 Rallye 1 wilde huren, dat was de auto van hun vader.” 

Maserati

Het museum(-bedrijf) is zes dagen per week geopend. Maandag is de rustdag. De drie hallen, per stuk ongeveer 1.000 vierkante meter groot, zijn ingedeeld op merk. De meeste auto’s hebben Franse roots. Trots is Visscher op de complete reeksen van onder meer de Matra en de complete series van enkele Peugeot-modelreeksen. Maar ook staat er een Maserati vanuit de periode dat Citroën een meerderheidsbelang in het Italiaanse merk had en is er een ruimte ingericht voor Opel.

Dat laatste komt doordat Visscher in de slotfase van zijn dealerbedrijf te maken kreeg met Mulders Opel (dat net als Citroën, Peugeot en 11 andere merken onderdeel is van Stellantis). Broer Chris Visscher, een van de voormalige eigenaren van VKV Groep, zorgde voor een belangrijk deel van de Renaults en Alpines.

“Ik heb altijd genoten van het dealerbestaan, maar ik was er echt aan toe om wat anders te gaan doen dan me vooral bezig houden met zaken als garantieclaims”, zegt Visscher. “Mijn echtgenote had wel gehoopt dat ik wat meer tijd thuis zou doorbrengen maar deze hobby heeft tot nu toe iets meer tijd gekost dan gepland. Maar nu alles staat en geopend is, ben ik vast ook weer vaker thuis”, lacht hij. 

OP BEZOEK

De redactie van Automotive bezoekt tal van evenementen. In de online rubriek ‘Op bezoek’ leest u wat ons zoal opviel.
Wat: Opening Visscher Classique / Wanneer: 9-12 / Waar: Buren / Aantal bezoekers: 500 / Doelgroep: relaties

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.