Branchebarometer: Forse omzetdaling voor autodealers in Q2

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
Vooral de omzet Verkoop Nieuw ging onderuit. (Foto: Shutterstock)

Autodealers leverden in het tweede kwartaal van dit jaar 31,2 procent omzet in; over de eerste twee kwartalen was de daling zo’n 16 procent. Dat blijkt uit de Bovag Branchebarometer. De zwaarst getroffen afdeling is die van de verkoop nieuw, met een omzetdaling van bijna 45 procent over het tweede kwartaal.

Het dealerrendement over het eerste halfjaar kwam uit op 0,28 procent; dat was in 2019 nog 0,6 procent. Het kleine positieve resultaat van gemiddeld 14.767 euro per vestiging wordt echter gekleurd door de gemiddeld 42 duizend euro die de Bovag-dealers aan NOW ontvingen. Zonder die steunmaatregel komt het resultaat per dealervestiging uit op een min van 27 duizend euro over het eerste halfjaar. Bovag-directeur Peter Niesink vertelde dinsdag in de Automotive Online Talkshow al dat het “alle hens aan dek” is voor de dealers. Lees ook de analyse: NOW-regeling stut autobranche.

NOW-regeling

Uit de Bovag Branchebarometer blijkt dat 73 procent van de dealers gebruik heeft gemaakt van de NOW-regeling. Daarnaast heeft 18 procent een regeling met de Belastingdienst aangevraagd. Vanaf 1 oktober is de versoberde derde NOW-regeling van kracht, waarvan de voorwaarden, volgens de branchevereniging, later bekend worden gemaakt.

Het gemiddelde aantal voltijdsbanen per vestiging daalde van 17 in het tweede kwartaal 2019 naar 15,2. Bert de Kroon, voorzitter Bovag Autodealers, verwacht dat er ingrepen op de personele bezetting plaats gaan vinden. “Het blijft moeilijk om te anticiperen waar de coronacrisis het bedrijf het hardst raakt en dat is de sales-afdeling. Een verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt is nodig om in te kunnen spelen op veranderingen. Dit geldt voor de coronacrisis, maar bijvoorbeeld ook de toenemende online sales en over-the-air onderhoud.”

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.

Branchebarometer: Forse omzetdaling voor autodealers in Q2 | Automotive Online

Branchebarometer: Forse omzetdaling voor autodealers in Q2

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
Vooral de omzet Verkoop Nieuw ging onderuit. (Foto: Shutterstock)

Autodealers leverden in het tweede kwartaal van dit jaar 31,2 procent omzet in; over de eerste twee kwartalen was de daling zo’n 16 procent. Dat blijkt uit de Bovag Branchebarometer. De zwaarst getroffen afdeling is die van de verkoop nieuw, met een omzetdaling van bijna 45 procent over het tweede kwartaal.

Het dealerrendement over het eerste halfjaar kwam uit op 0,28 procent; dat was in 2019 nog 0,6 procent. Het kleine positieve resultaat van gemiddeld 14.767 euro per vestiging wordt echter gekleurd door de gemiddeld 42 duizend euro die de Bovag-dealers aan NOW ontvingen. Zonder die steunmaatregel komt het resultaat per dealervestiging uit op een min van 27 duizend euro over het eerste halfjaar. Bovag-directeur Peter Niesink vertelde dinsdag in de Automotive Online Talkshow al dat het “alle hens aan dek” is voor de dealers. Lees ook de analyse: NOW-regeling stut autobranche.

NOW-regeling

Uit de Bovag Branchebarometer blijkt dat 73 procent van de dealers gebruik heeft gemaakt van de NOW-regeling. Daarnaast heeft 18 procent een regeling met de Belastingdienst aangevraagd. Vanaf 1 oktober is de versoberde derde NOW-regeling van kracht, waarvan de voorwaarden, volgens de branchevereniging, later bekend worden gemaakt.

Het gemiddelde aantal voltijdsbanen per vestiging daalde van 17 in het tweede kwartaal 2019 naar 15,2. Bert de Kroon, voorzitter Bovag Autodealers, verwacht dat er ingrepen op de personele bezetting plaats gaan vinden. “Het blijft moeilijk om te anticiperen waar de coronacrisis het bedrijf het hardst raakt en dat is de sales-afdeling. Een verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt is nodig om in te kunnen spelen op veranderingen. Dit geldt voor de coronacrisis, maar bijvoorbeeld ook de toenemende online sales en over-the-air onderhoud.”

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.