‘Jongeren betalen ruim 3 keer zoveel premie als 65-plussers’

Paul van den Bogaard Paul van den Bogaard
• Laatste update:
Foto: Shutterstock

Dat blijkt uit vergelijking door online verzekeringstussenpersoon Independer.

Hoewel de premies in twee jaar tijd over alle leeftijdsgroepen gemiddeld 38 procent stegen, zijn er onderling duidelijke verschillen waarneembaar. Voor 65-plussers stegen de premies 29 procent. Jongeren betalen nu gemiddeld 53 procent meer dan twee jaar geleden. De premies voor jongeren stijgen volgens Independer harder omdat ze meer schade rijden dan ouderen en minder schadevrije jaren hebben opgebouwd.

Verzekeraars gaven in 2016 voor het eerst gehoor aan de oproep van de Nederlandsche Bank om hun autopremies te verhogen. Verzekeraars maken al jaren honderden miljoenen euro’s verlies op autoverzekeringen. Onder meer omdat het aantal schades toeneemt en schades duurder worden. Bijvoorbeeld door geavanceerdere technieken in de auto, het vaker toekennen van smartengeld en extremere klimaatomstandigheden.

Onbetaalbaar

Jongeren betalen op dit moment gemiddeld 898 euro per jaar meer voor hun autoverzekering dan 65-plussers. Begin 2016 lag dit verschil nog op 544 euro. Independer voorziet verdere premiestijgingen en vreest dat veel jongeren hun autoverzekering straks niet langer kunnen betalen. In plaats van premieverhogingen stelt Independer voor om goed rijgedrag te stimuleren. Bijvoorbeeld door jongeren extra te belonen met een versnelde opbouw van schadevrije jaren of strengere polisvoorwaarden te hanteren.

Geplaatst in rubriek:
Paul van den Bogaard
Paul van den Bogaard

Paul ('77) werkt sinds 2011 bij Automotive en richt zich in het bijzonder op Automotive Werkplaats. In zijn vrije tijd sleutelt hij aan klassiekers.