Havenmedewerkers blokkeren laden en lossen Tesla-auto’s in Zweden

Tesla • De havenmedewerkers doen dat ‘uit sympathie voor de monteurs’.
Robert L. Smid Robert L. Smid
(Foto: Shutterstock)

Werknemers in vier Zweedse havens zijn dinsdag gestopt met het laden en lossen van Tesla-auto’s. De blokkade is onderdeel van een groeiende Zweedse stakingsbeweging tegen Tesla, omdat de Amerikaanse fabrikant van elektrische auto’s zou weigeren om een collectieve loonovereenkomst met monteurs te tekenen. Dat meldt ANP.

Volgens vakbond IF Metall legden op 27 oktober in Zweden zo’n 130 medewerkers van tien Tesla-werkplaatsen voor het eerst hun werk neer. Vrijdag kwamen daar nog eens bijna vijfhonderd werknemers op andere plekken bij.

Verdere blokkades

De Zweedse vakbond voor transportmedewerkers zegt dat er plannen zijn om de blokkade uit te breiden naar elke Zweedse haven. Nu wordt het laden en lossen geblokkeerd in Malmö, Sodertalje, Göteborg en Trelleborg.

In het Zweedse arbeidsmarktmodel is bijna 90 procent van alle Zweedse werknemers via collectieve arbeidsovereenkomsten gegarandeerd van standaardlonen en arbeidsvoorwaarden.

Looneisen

Automotive-columnist Arjen de Jong stelde eerder dat onder andere looneisen van Europese vakbonden de eerste gevolgen zijn van het feit dat de EU zijn eigen industrie onvoldoende financieel ondersteund heeft.

Ook in Duitsland zijn fabrieksmedewerkers van Tesla ontevreden. De Duitse vakbonden krijgen voet aan de grond bij Tesla. Werknemers van Tesla klagen volgens IG Metall over veiligheidsrisico’s, waaronder extreme werkdruk als gevolg van personeelstekorten en overdreven ambitieuze productiedoelen. Tesla heeft alle pogingen tot organisatie van medewerkers tot nu toe geprobeerd te blokkeren.

Geplaatst in rubriek:
Robert L. Smid
Robert L. Smid

Robert is als redacteur verantwoordelijk voor bijdragen aan Automotive en Fleet & Mobility. Hij werkt sinds 2023 bij de redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met karate, videografie en lekker eten. Ook houdt hij van gitaarspelen.

Havenmedewerkers blokkeren laden en lossen Tesla-auto’s in Zweden | Automotive Online

Havenmedewerkers blokkeren laden en lossen Tesla-auto’s in Zweden

Tesla • De havenmedewerkers doen dat ‘uit sympathie voor de monteurs’.
Robert L. Smid Robert L. Smid
(Foto: Shutterstock)

Werknemers in vier Zweedse havens zijn dinsdag gestopt met het laden en lossen van Tesla-auto’s. De blokkade is onderdeel van een groeiende Zweedse stakingsbeweging tegen Tesla, omdat de Amerikaanse fabrikant van elektrische auto’s zou weigeren om een collectieve loonovereenkomst met monteurs te tekenen. Dat meldt ANP.

Volgens vakbond IF Metall legden op 27 oktober in Zweden zo’n 130 medewerkers van tien Tesla-werkplaatsen voor het eerst hun werk neer. Vrijdag kwamen daar nog eens bijna vijfhonderd werknemers op andere plekken bij.

Verdere blokkades

De Zweedse vakbond voor transportmedewerkers zegt dat er plannen zijn om de blokkade uit te breiden naar elke Zweedse haven. Nu wordt het laden en lossen geblokkeerd in Malmö, Sodertalje, Göteborg en Trelleborg.

In het Zweedse arbeidsmarktmodel is bijna 90 procent van alle Zweedse werknemers via collectieve arbeidsovereenkomsten gegarandeerd van standaardlonen en arbeidsvoorwaarden.

Looneisen

Automotive-columnist Arjen de Jong stelde eerder dat onder andere looneisen van Europese vakbonden de eerste gevolgen zijn van het feit dat de EU zijn eigen industrie onvoldoende financieel ondersteund heeft.

Ook in Duitsland zijn fabrieksmedewerkers van Tesla ontevreden. De Duitse vakbonden krijgen voet aan de grond bij Tesla. Werknemers van Tesla klagen volgens IG Metall over veiligheidsrisico’s, waaronder extreme werkdruk als gevolg van personeelstekorten en overdreven ambitieuze productiedoelen. Tesla heeft alle pogingen tot organisatie van medewerkers tot nu toe geprobeerd te blokkeren.

Geplaatst in rubriek:
Robert L. Smid
Robert L. Smid

Robert is als redacteur verantwoordelijk voor bijdragen aan Automotive en Fleet & Mobility. Hij werkt sinds 2023 bij de redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met karate, videografie en lekker eten. Ook houdt hij van gitaarspelen.