‘Tesla wacht mogelijk strafrechtelijk onderzoek naar zelfrijdende functie’

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
Winst Tesla stijgt ondanks tegenslagen naar recordhoogte
Justitie in de VS doet onderzoek naar de autopilot functie van Tesla. (Foto: Shutterstock) (Foto: Shutterstock)

In de Verenigde Staten loopt momenteel een strafrechtelijk onderzoek naar claims van de zogeheten autopilot functie van Tesla. Alles draait om de vraag of de auto’s met deze functie kunnen worden beschouwd als volledig autonome auto’s, zo meldt de NOS op basis van berichten van persbureau Reuters.

Handen aan het stuur

Aanleiding voor het onderzoek zijn de tientallen ongelukken die plaatsvonden met Tesla’s waarbij de autopilot functie was geactiveerd. Deze functie is al langer onderwerp van discussie; de automaker stelt dat het steeds nadrukkelijk meldt dat de chauffeur uiteindelijk zelf verantwoordelijk blijft en de handen aan het stuur moet houden, al is de autopilot geactiveerd. Ook zouden waarschuwingssystemen zijn ingebouwd voor het geval berijders de handen te lang van het stuur hebben. Deze waarschuwingen zouden een mogelijke rechtszaak kunnen bemoeilijken.

In het onderzoek draait het vooral om de vraag of een Tesla met autopilot als een volledig autonoom voertuig kan worden beschouwd waardoor bestuurders minder alert zijn in het verkeer en hen een vals gevoel van veiligheid wordt meegegeven.  

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.