Vakbond: Tesla moet in gesprek met inwoners over uitbreiding Duitse fabriek

Tesla • Tesla wil de productiecapaciteit verdubbelen van de Duitse fabriek.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
Tesla-fabriek Duitsland.
(Foto: Shutterstock).

De vakbond IG Metall roept op tot gesprekken tussen Tesla en inwoners van Grünheide over de uitbreiding van een fabriek nadat inwoners van de gemeente bij Berlijn tegen de uitbreiding hadden gestemd. De vakbond zelf is voorstander van uitbreiding en hoopt dat Tesla zorgen van omwonenden weg kan nemen. Dat meldt ANP.

“In principe steunt IG Metall de uitbreiding van de fabriek, die duizenden banen creëert in de auto-industrie”, zei Dirk Schulze, regionaal bestuurder bij IG Metall, tegen persbureau DPA. “Het is belangrijk dat Tesla de dialoog aangaat met burgers en ingaat op de zorgen en bedenkingen die mensen hebben. Maar een uitbreiding waarbij het aantal fabrieksbanen bijna verdubbelt, zou voor de deelstaat Brandenburg en Berlijn voordeel opleveren, en daarmee ook voor het grotere achterland.”

Tesla opende de zogeheten Gigafactory ruim drie jaar geleden en wil de productiecapaciteit nu verdubbelen. Daarvoor zou het fabrieksterrein zo’n 170 hectare groter moeten worden. Natuurbeschermers en inwoners van Grünheide hekelen het feit dat daarvoor zo’n 100 hectare, oftewel het oppervlak van zo’n 140 voetbalvelden, aan bos moet worden gekapt. Bij een lokaal raadgevend referendum stemde een meerderheid van de inwoners daarom tegen de plannen van Tesla. De gemeenteraad heeft nog geen beslissing genomen over het wel of niet toestaan van de uitbreiding.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.

Vakbond: Tesla moet in gesprek met inwoners over uitbreiding Duitse fabriek | Automotive Online

Vakbond: Tesla moet in gesprek met inwoners over uitbreiding Duitse fabriek

Tesla • Tesla wil de productiecapaciteit verdubbelen van de Duitse fabriek.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
Tesla-fabriek Duitsland.
(Foto: Shutterstock).

De vakbond IG Metall roept op tot gesprekken tussen Tesla en inwoners van Grünheide over de uitbreiding van een fabriek nadat inwoners van de gemeente bij Berlijn tegen de uitbreiding hadden gestemd. De vakbond zelf is voorstander van uitbreiding en hoopt dat Tesla zorgen van omwonenden weg kan nemen. Dat meldt ANP.

“In principe steunt IG Metall de uitbreiding van de fabriek, die duizenden banen creëert in de auto-industrie”, zei Dirk Schulze, regionaal bestuurder bij IG Metall, tegen persbureau DPA. “Het is belangrijk dat Tesla de dialoog aangaat met burgers en ingaat op de zorgen en bedenkingen die mensen hebben. Maar een uitbreiding waarbij het aantal fabrieksbanen bijna verdubbelt, zou voor de deelstaat Brandenburg en Berlijn voordeel opleveren, en daarmee ook voor het grotere achterland.”

Tesla opende de zogeheten Gigafactory ruim drie jaar geleden en wil de productiecapaciteit nu verdubbelen. Daarvoor zou het fabrieksterrein zo’n 170 hectare groter moeten worden. Natuurbeschermers en inwoners van Grünheide hekelen het feit dat daarvoor zo’n 100 hectare, oftewel het oppervlak van zo’n 140 voetbalvelden, aan bos moet worden gekapt. Bij een lokaal raadgevend referendum stemde een meerderheid van de inwoners daarom tegen de plannen van Tesla. De gemeenteraad heeft nog geen beslissing genomen over het wel of niet toestaan van de uitbreiding.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.