Winst Hedin Mobility in 2023 met 56 procent gedaald

Hedin • In Nederland verkocht Hedin 35.847 voertuigen, een jaar eerder waren dat er 26.438.
Redactie Redactie
Hedin Automotive
(Foto: Shutterstock)

Hedin Mobility Group behaalde in 2023 een nettowinst van 73,2 miljoen euro, dat is 56 procent minder dan in 2022, zo blijkt uit het eindejaarsrapport van het bedrijf.

De daling komt volgens Hedin onder meer door een afzwakkende markt, met name in Scandinavië, en lagere marges op gebruikte auto’s. Ook speelde de zwakkere koers van de Zweedse kroon en startkosten voor nieuwe merken en markten een rol, zo stelt het bedrijf. De omzet van Hedin kwam vorig jaar uit op 7,3 miljard euro, dat was 37 procent meer dan een jaar eerder.

De Zweedse mobiliteitsgroep verkocht in 2023 ruim 164 duizend voertuigen, dat is 20 procent meer dan in 2022. De verkoop van nieuwe personenauto’s daalde van 71.001 naar 68.387. Er werden daarentegen wel meer gebruikte personenauto’s verkocht, dit aantal steeg van 47.275 naar 70.792. Hedin signaleerde, zo schrijft het in de rapportage, tegen het eind van het jaar een duidelijke afname van het aantal orders voor EV’s na het wegvallen van de subsidie in onder meer Duitsland.

Hedin in Nederland

In Nederland, zo blijkt uit het rapport over 2023, verkocht Hedin 35.847 voertuigen, een jaar eerder waren dat er 26.438. De Nederlandse omzet nam met ruim 80 procent toe naar 1,25 miljard euro. Nederland levert daarmee de op Zweden na grootste bijdrage aan de groepsomzet. ‘De Nederlandse markt is sterk geweest, met 18 procent hogere verkopen. De maatregelen die in het voorafgaande jaar werden genomen om kosten te besparen hebben effect gehad en bijgedragen tot het verbeterde resultaat,’ aldus Hedin in het rapport. De focus van Hedin ligt naar eigen zeggen op gebruikte voertuigen.

Ceo Anders Hedin: “We hebben het afgelopen jaar partnerschappen met verschillende grote fabrikanten op bestaande markten uitgebreid en ook nieuwe gesloten. Daarnaast hebben we nieuwe merken geïntroduceerd op de Zweedse en Europese markten, zoals BYD, Hongqi, Ineos Grenadier en Ford F-150. Dit verbreedt onze geografische aanwezigheid en geeft ons een goede positie om de kansen die de mobiliteitsbusiness van morgen biedt te grijpen.”
Hedin Mobility is van oorsprong Zweeds en sterk op groei gericht. Het concern is in diverse Europese landen actief. Het is onder meer eigenaar van de Nederlandse Stern, dat december 2021 werd overgenomen. In 2023 werden in Nederland Janssen Kerres en Renova overgenomen.

In de nieuwe Automotive Dealerholding Top 60 neemt Hedin Automotive Nederland de 2e plek in. Bestel hier de uitgave. 

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.

Winst Hedin Mobility in 2023 met 56 procent gedaald | Automotive Online

Winst Hedin Mobility in 2023 met 56 procent gedaald

Hedin • In Nederland verkocht Hedin 35.847 voertuigen, een jaar eerder waren dat er 26.438.
Redactie Redactie
Hedin Automotive
(Foto: Shutterstock)

Hedin Mobility Group behaalde in 2023 een nettowinst van 73,2 miljoen euro, dat is 56 procent minder dan in 2022, zo blijkt uit het eindejaarsrapport van het bedrijf.

De daling komt volgens Hedin onder meer door een afzwakkende markt, met name in Scandinavië, en lagere marges op gebruikte auto’s. Ook speelde de zwakkere koers van de Zweedse kroon en startkosten voor nieuwe merken en markten een rol, zo stelt het bedrijf. De omzet van Hedin kwam vorig jaar uit op 7,3 miljard euro, dat was 37 procent meer dan een jaar eerder.

De Zweedse mobiliteitsgroep verkocht in 2023 ruim 164 duizend voertuigen, dat is 20 procent meer dan in 2022. De verkoop van nieuwe personenauto’s daalde van 71.001 naar 68.387. Er werden daarentegen wel meer gebruikte personenauto’s verkocht, dit aantal steeg van 47.275 naar 70.792. Hedin signaleerde, zo schrijft het in de rapportage, tegen het eind van het jaar een duidelijke afname van het aantal orders voor EV’s na het wegvallen van de subsidie in onder meer Duitsland.

Hedin in Nederland

In Nederland, zo blijkt uit het rapport over 2023, verkocht Hedin 35.847 voertuigen, een jaar eerder waren dat er 26.438. De Nederlandse omzet nam met ruim 80 procent toe naar 1,25 miljard euro. Nederland levert daarmee de op Zweden na grootste bijdrage aan de groepsomzet. ‘De Nederlandse markt is sterk geweest, met 18 procent hogere verkopen. De maatregelen die in het voorafgaande jaar werden genomen om kosten te besparen hebben effect gehad en bijgedragen tot het verbeterde resultaat,’ aldus Hedin in het rapport. De focus van Hedin ligt naar eigen zeggen op gebruikte voertuigen.

Ceo Anders Hedin: “We hebben het afgelopen jaar partnerschappen met verschillende grote fabrikanten op bestaande markten uitgebreid en ook nieuwe gesloten. Daarnaast hebben we nieuwe merken geïntroduceerd op de Zweedse en Europese markten, zoals BYD, Hongqi, Ineos Grenadier en Ford F-150. Dit verbreedt onze geografische aanwezigheid en geeft ons een goede positie om de kansen die de mobiliteitsbusiness van morgen biedt te grijpen.”
Hedin Mobility is van oorsprong Zweeds en sterk op groei gericht. Het concern is in diverse Europese landen actief. Het is onder meer eigenaar van de Nederlandse Stern, dat december 2021 werd overgenomen. In 2023 werden in Nederland Janssen Kerres en Renova overgenomen.

In de nieuwe Automotive Dealerholding Top 60 neemt Hedin Automotive Nederland de 2e plek in. Bestel hier de uitgave. 

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.