Amerikaans Tesla opent z’n Duitse megafabriek

Gandor Bronkhorst Gandor Bronkhorst
• Laatste update:
Uiteindelijk zullen er 500 duizend auto's per jaar worden geproduceerd in de Duitse fabriek van Tesla. (Foto: Tesla)

Na ettelijke vertragingen door protesten vanuit de milieubeweging, opent Tesla vandaag zijn fabriek op de Brandenburgse Grünheide. Voor de gelegenheid zullen Tesla-oprichter Elon Musk en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz beiden aanwezig zijn bij de opening, zo is de verwachting. De dertig auto’s die vandaag aan de nieuwe eigenaren worden afgeleverd, zijn ook meteen de eerste Model Y Performance in Europa. 

De gigafactory Berlijn-Brandenburg heeft bijna 5 miljard dollar gekost, moet 12 duizend banen opleveren en per jaar 500 duizend auto’s gaan bouwen, zo meldt de autofabrikant. De totstandkoming van de fabriek liep het afgelopen jaar flinke vertraging op, onder andere door bezwaren van milieugroeperingen. Ondertussen beklaagde Musk zich al over de Duitse bureaucratie. Uiteindelijk gaven de autoriteiten op 4 maart groen licht voor de ingebruikname van de fabriek. Tesla zou een subsidie van 1,14 miljard euro voor de fabriek ontvangen hebben. 

Beperkte capaciteit

De nieuwe fabriek is de vijfde ‘gigafactory’ van Tesla en de eerste in Europa. Naar eigen zeggen is het de grootste fabriek van elektrische auto’s in Europa met een jaarlijkse productie van 500 duizend Model Y en een batterijenproductie tot 50 GWh. De totale fabrieksoppervlakte is 227.000 vierkante meter. Volgens zakenbank JPMorgan zou de fabriek in 2022 zo’n 54 duizend auto’s produceren, zo meldt Automotive News Europe. In 2023 moeten dat er 280.000 zijn en in 2023 moet de capaciteit van 500.000 worden bereikt. Op dit moment zijn er zo’n 3 duizend werknemers in de fabriek aan het werk.

Geplaatst in rubriek:
Gandor Bronkhorst
Gandor Bronkhorst

Gandor Bronkhorst is als hoofdredacteur verantwoordelijk voor de titels in de divisie Mobility & Automotive van Promedia, waaronder Automotive Management en Fleet&Mobility. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met horloges en goed eten.