EU Hof van Justitie: Volkswagen kan in elk EU-land worden gedaagd

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
Foto: Shutterstock

Autofabrikant Volkswagen kan in elk afzonderlijk EU-land voor de rechter worden gesleept vanwege geleden schade door het gebruik van sjoemelsoftware in diesels. Dat heeft het Europese Hof van Justitie vandaag bepaald. Normaliter kan een fabrikant alleen worden aangeklaagd in het land waar het gevestigd is. Maar in dit specifieke geval treedt de schade volgens het Hof van Justitie pas op als de auto, vaak via een derde partij, daadwerkelijk is gekocht. “De financiële schade wordt geleden op het moment dat de auto is gekocht, omdat hij voor een hogere prijs is aangeschaft dan de daadwerkelijke waarde”, zo oordeelt het hof.

Een Oostenrijkse rechtbank had het Hof gevraagd zich uit te spreken over de jurisdictie van het land in de sjoemelaffaire. Ook in Oostenrijk zijn er claims van VW-bezitters tegen de fabrikant. In principe dient een dergelijke zaak in het land waar de beklaagde woonachtig is. In dit geval kunnen de lidstaten dus zelf oordelen over de geleden schade door autokopers.  

Ook in Nederland lopen er claims tegen Volkswagen, onder andere van de Consumentenbond.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.