‘Europese landen halen 440 miljard aan autobelastingen binnen’

Jeroen Vos Jeroen Vos
De EU ziet de inkomsten uit autobelastingen toenemen met 3 procent. (Foto: Shutterstock)

De EU-landen heffen gezamenlijk 440 miljard euro aan autobelastingen, een toename van bijna 3 procent. In 2019 leverden de autobelastingen 428 miljard op. Het bedrag is, volgens Acea, meer dan tweeëneenhalf keer de totale begroting van de Europese Unie. Dat blijkt uit de 2020-editie van de Tax Guide van Acea.

Koploper is Duitsland dat 93 miljard euro binnenhaalt uit belastingen. Een goede tweede is Frankrijk met 84 miljard euro, gevolgd door Italië met 76 miljard. Het gat met het Verenigd Koninkrijk (54 miljard) en Spanje (30 miljard) is groot.

Volgens Eric-Mark Huitema, directeur-generaal Acea, tonen de inkomsten aan autobelastingen het belang van de auto-industrie aan voor Europa. “Het is van het grootste belang voor de gezondheid van de EU-economie dat we onze industrie met succes nieuw leven kunnen inblazen in de nasleep van de coronacrisis”.

Uit de belastinggids blijkt dat in 24 van de 27 EU-landen elektrisch vervoer gestimuleerd wordt. Hiervan bieden 13 lidstaten koopstimulansen, zoals bonusbetalingen of premies, aan kopers van elektrische auto’s. De meeste landen kennen alleen belastingverlagingen of -vrijstellingen toe. Lees het rapport – dat ook de belangrijkste andere markten bespreekt – in de Automotive Kennisbank.

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.

‘Europese landen halen 440 miljard aan autobelastingen binnen’ | Automotive Online

‘Europese landen halen 440 miljard aan autobelastingen binnen’

Jeroen Vos Jeroen Vos
De EU ziet de inkomsten uit autobelastingen toenemen met 3 procent. (Foto: Shutterstock)

De EU-landen heffen gezamenlijk 440 miljard euro aan autobelastingen, een toename van bijna 3 procent. In 2019 leverden de autobelastingen 428 miljard op. Het bedrag is, volgens Acea, meer dan tweeëneenhalf keer de totale begroting van de Europese Unie. Dat blijkt uit de 2020-editie van de Tax Guide van Acea.

Koploper is Duitsland dat 93 miljard euro binnenhaalt uit belastingen. Een goede tweede is Frankrijk met 84 miljard euro, gevolgd door Italië met 76 miljard. Het gat met het Verenigd Koninkrijk (54 miljard) en Spanje (30 miljard) is groot.

Volgens Eric-Mark Huitema, directeur-generaal Acea, tonen de inkomsten aan autobelastingen het belang van de auto-industrie aan voor Europa. “Het is van het grootste belang voor de gezondheid van de EU-economie dat we onze industrie met succes nieuw leven kunnen inblazen in de nasleep van de coronacrisis”.

Uit de belastinggids blijkt dat in 24 van de 27 EU-landen elektrisch vervoer gestimuleerd wordt. Hiervan bieden 13 lidstaten koopstimulansen, zoals bonusbetalingen of premies, aan kopers van elektrische auto’s. De meeste landen kennen alleen belastingverlagingen of -vrijstellingen toe. Lees het rapport – dat ook de belangrijkste andere markten bespreekt – in de Automotive Kennisbank.

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.