Duitse overheid bezorgd over groeiend Chinees belang in Daimler

Jesse Busser Jesse Busser
• Laatste update:
Daimler is nu voor een vijfde in Chinese handen (Foto:Shutterstock)

Duitsland volgt de ontwikkelingen bij Daimler op de voet, nu het Chinese bedrijf BAIC zijn aandeel in de autobouwer wil vergroten. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een statement van het Duitse ministerie van Economische Zaken.

Reuters meldde zondag al dat Daimlers belangrijkste Chinese joint venture-partner BAIC van plan is zijn belang te verdubbelen tot ongeveer tien procent. Daarmee streeft het concurrent Geely, dat 9,69 procent van de aandelen in Daimler bezit, voorbij.

Volgens het ministerie zorgt het gezamenlijke Chinese belang van twintig procent weliswaar niet voor blokkades in de besluitvorming, maar de invloed op aandeelhoudersvergaderingen zou wel te groot kunnen worden.

Huawei

De Chinese bedrijven liggen in Europa momenteel onder een vergrootglas. Zo is er in Duitsland bezorgdheid over de toenemende competitie van Chinese automakers en over de veiligheid- en privacyrisico’s die toetreding van bijvoorbeeld Huawei tot de telecommarkt zouden kunnen vormen. 

Duitse overheid bezorgd over groeiend Chinees belang in Daimler | Automotive Online

Duitse overheid bezorgd over groeiend Chinees belang in Daimler

Jesse Busser Jesse Busser
• Laatste update:
Daimler is nu voor een vijfde in Chinese handen (Foto:Shutterstock)

Duitsland volgt de ontwikkelingen bij Daimler op de voet, nu het Chinese bedrijf BAIC zijn aandeel in de autobouwer wil vergroten. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een statement van het Duitse ministerie van Economische Zaken.

Reuters meldde zondag al dat Daimlers belangrijkste Chinese joint venture-partner BAIC van plan is zijn belang te verdubbelen tot ongeveer tien procent. Daarmee streeft het concurrent Geely, dat 9,69 procent van de aandelen in Daimler bezit, voorbij.

Volgens het ministerie zorgt het gezamenlijke Chinese belang van twintig procent weliswaar niet voor blokkades in de besluitvorming, maar de invloed op aandeelhoudersvergaderingen zou wel te groot kunnen worden.

Huawei

De Chinese bedrijven liggen in Europa momenteel onder een vergrootglas. Zo is er in Duitsland bezorgdheid over de toenemende competitie van Chinese automakers en over de veiligheid- en privacyrisico’s die toetreding van bijvoorbeeld Huawei tot de telecommarkt zouden kunnen vormen.