‘Chinezen vechten om Daimler’

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
Ook Smart is in China populair (foto: Shutterstock)

Twee grote Chinese bedrijven hebben een aandeel in Daimler, het moederbedrijf van Mercedes-Benz en Smart. Geely, ook eigenaar van Volvo, bezit 9,69 procent van de aandelen. Staatsbedrijf BAIC heeft sinds juli 5 procent van de aandelen Daimler in bezit. Volgens persbureau Reuters is BAIC nu aandelen Daimler aan het kopen op de vrije markt om het belang in Daimler naar 10 procent te vergroten. Daarmee zou BAIC ook een zetel verwerven in de raad van commissarissen van het Duitse concern.

BAIC is al jaren de belangrijkste partner van Daimler in China en exploiteert via een joint venture de Mercedes-Benz-fabrieken in Beijing. Concurrent Geely streeft er volgens Reuters echter naar om de samenwerking met Daimler uit te breiden – de bedrijven hebben aangekondigd samen de nieuwe Smart te ontwikkelen. Door het verwerven van een groter aandeel in het Duitse concern zou BAIC willen benadrukken dat het de belangrijkste Chinese partner is van Daimler.

De ceo van Daimler in China, Hubertus Troska, zei tegen Reuters dat hij langetermijnbeleggers in Daimler verwelkomt. Gevraagd naar BAIC en zijn streven om een grotere aandeelhouder te worden, zei Troska: “We werken goed samen. Laten we eens kijken hoe de zaken zich ontwikkelen.”

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.

‘Chinezen vechten om Daimler’ | Automotive Online

‘Chinezen vechten om Daimler’

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
Ook Smart is in China populair (foto: Shutterstock)

Twee grote Chinese bedrijven hebben een aandeel in Daimler, het moederbedrijf van Mercedes-Benz en Smart. Geely, ook eigenaar van Volvo, bezit 9,69 procent van de aandelen. Staatsbedrijf BAIC heeft sinds juli 5 procent van de aandelen Daimler in bezit. Volgens persbureau Reuters is BAIC nu aandelen Daimler aan het kopen op de vrije markt om het belang in Daimler naar 10 procent te vergroten. Daarmee zou BAIC ook een zetel verwerven in de raad van commissarissen van het Duitse concern.

BAIC is al jaren de belangrijkste partner van Daimler in China en exploiteert via een joint venture de Mercedes-Benz-fabrieken in Beijing. Concurrent Geely streeft er volgens Reuters echter naar om de samenwerking met Daimler uit te breiden – de bedrijven hebben aangekondigd samen de nieuwe Smart te ontwikkelen. Door het verwerven van een groter aandeel in het Duitse concern zou BAIC willen benadrukken dat het de belangrijkste Chinese partner is van Daimler.

De ceo van Daimler in China, Hubertus Troska, zei tegen Reuters dat hij langetermijnbeleggers in Daimler verwelkomt. Gevraagd naar BAIC en zijn streven om een grotere aandeelhouder te worden, zei Troska: “We werken goed samen. Laten we eens kijken hoe de zaken zich ontwikkelen.”

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.