Groeiende verkoop suv’s helpt Volkswagen aan hogere winst

Foppe Lycklama à Nijeholt Foppe Lycklama à Nijeholt
• Laatste update:
Volkswagen ziet de operationele winst stijgen met 30 procent in Q2. (Foto: Shutterstock)

Volkswagen boekte in het tweede kwartaal een operationele winst van 5,1 miljard euro, een stijging van 30 procent. De autoverkopen daalden met 1,8 procent. Dit meldt de fabrikant uit Wolfsburg in zijn halfjaarverslag. De lagere verkoop werd gecompenseerd door hogere marges op suv’s en een stijgend volume bij Porsche en Skoda.

In het eerste halfjaar was de omzet 44,1 miljard euro (+ 3,4%). De operationele winst was 2,3 miljard euro, een groei van 7,2 procent.

Verwachting 

De fabrikant verkocht in het eerste halfjaar 5,5 miljoen voertuigen, een daling van 2,8 procent. Volkswagen verwacht – in tegenstelling tot de meeste andere fabrikanten – in 2019 meer personenauto’s en bedrijfswagens te verkopen, en rekent op een omzetstijging van minstens 5 procent.

Frank Witter, cfo van Volkswagen, rekent op de suv’s en verwacht dat het aandeel van de suv-verkopen tegen 2020 zal stijgen tot 40 procent. “SUV’s maakten vorig jaar 25 procent van de totale omzet uit, dat is nu 35 procent. Tegen 2020 zullen we waarschijnlijk nog eens vijf procent winnen”, aldus de cfo.

Over heel 2018 verwacht de fabrikant een operationele winststijging van 6,5 tot 7,5 procent voor de divisie personenauto’s.

Eerder meldden Daimler en PSA en Hyundai en Kia hun halfjaarcijfers.  

Geplaatst in rubriek:
Foppe Lycklama à Nijeholt
Foppe Lycklama à Nijeholt

Foppe (’81) is dit jaar (2019) begonnen bij Automotive. Hij houdt zich als redacteur onder andere bezig met telematica en bedrijfseconomische dossiers die aansluiten op de auto- en mobiliteitsbranche. Ook volgt hij politieke ontwikkelingen (hij is politicoloog) op de voet.