Merkel op de bres voor dieselrijders

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
Merkel wil een dieselverbod in steden voorkomen (foto: Shutterstock).

Dit meldt persbureau Reuters.

Vorige maand was er ook al zo’n topoverleg met de autofabrikanten. Toen werd besloten dat 5,3 miljoen dieselauto’s een aanpassing krijgen om aan de wettelijke normen te voldoen. Daar werd ook het fonds voor schonere lucht in binnensteden aangekondigd. Aanvankelijk zou dit een fonds van 500 duizend euro worden.

Nu heeft Merkel aangekondigd dat dit bedrag wordt verdubbeld. Met de bekendmaking wil Merkel het dreigende verbod op dieselauto’s in verschillende Duitse steden afwenden. Onder meer in Stuttgart is daar sprake van. “Wij moeten alles doen om een rijverbod te voorkomen”, vertelde Merkel tijdens een persconferentie. “Mensen die naar eer en geweten, en ondersteund door de politiek een dieselauto hebben gekocht, moeten die ook kunnen gebruiken.”Volgens onderzoeksbureau ICCT is ook bij Euro-6 diesels de uitstoot in de praktijk veel hoger dan volgens opgaaf.

Verkiezingstijd

Op 24 september vinden de Duitse Bondsdagverkiezingen plaats. Merkel staat onder zware kritiek vanwege haar nauwe banden met het Volkswagenconcern en het falende beleid om de uitstoot terug te dringen, meldt Automotive News Europe. Dit alles is de nasleep van de dieselfraude, die eind 2015 aan het licht kwam. 

Gisteren brak Merkel in de Bondsdag wederom een lans voor een geleidelijke overgang naar schonere vormen van aandrijving, meldt persbureau dpa. “Wij gaan geen zaken verbieden. We willen dat de overgang verstandig plaatsvindt, met oog voor de betrokkenen en voor de technologische mogelijkheden.” Merkel gaf toe dat de autoindustrie enorme fouten heeft gemaakt, maar dat is geen reden om die sector nu van zijn toekomst te beroven”, sprak de bondskanselier.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.