Ook Audi roept diesels terug voor software-aanpassing

Luberto van Buiten Luberto van Buiten

Door de update gaat de uitstoot van schadelijke stoffen omlaag, meldt Audi in een statement. Het gaat om 850 duizend auto’s met zes- en achtcilindermotor. Net als Daimler zegt ook Audi te verwachten dat de maatregelen een antwoord zijn op de roep om een verbod op dieselauto’s. “Door deze aanpassing worden de emissiewaarden zelfs lager dan de huidige wettelijke norm”, claimt Audi.

De actie, die ook geldt voor VW’s en Porsches met de betreffende motoren, vindt plaats in overleg met de Duitse autoriteiten. Het is nog niet bekend om hoeveel auto’s het in Nederland gaat. De terugroepactie geldt niet voor de Verenigde Staten, waar de Volkswagen Group nog altijd is verwikkeld in rechtszaken rond dieselgate.

Dieselauto’s van onder andere de Volkswagen Groep staan sinds 2015 onder verdenking van het gebruik van sjoemelsoftware om de emissiewaarden tijdens tests te manipuleren. In Nederland stond er onlangs weer een nieuwe claimstichting op die namens consumenten financiële compensatie eist voor de aanwezigheid van deze software. Auto’s waarvan bekend is dat ze sjoemelsoftware bezitten, zijn al teruggeroepen naar de garage. Over de update van deze motoren zijn echter ook klachten.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.