‘Kans op Europese keuringsinstantie erg klein’

Luberto van Buiten Luberto van Buiten

Naar aanleiding van het dieselschandaal gaan er in de Europees Commissie geluiden op om de keuringsbevoegdheid van landelijke instanties onder supervisie van een Europees orgaan te stellen. Op die manier zou fraude eenvoudiger tegen kunnen worden gegaan, mede omdat er innige banden zouden zijn tussen nationale keuringsinstanties en autofabrikanten. Eurocommissaris Elzbieta Bienkowska (interne markt) diende een voorstel in om Brussel het recht te geven auto’s te herkeuren en keuringsdiensten te schorsen als ze auto’s toelaten die te veel schadelijke gassen uitstoten.

Volgens het Financieele Dagblad stuit dit plan echter op veel weerstand in het Europees Parlement. Zo is Europarlementslid Daniel Dalton, die namens het EP het voorstel van Bienkowska behandelt, tegen de hervormingsplannen; zijn tegenvoorstellen komen er op neer dat het meeste blijft zoals het nu is. Europarlementariër Dennis de Jong (SP) verwacht dat het plan van Bienkowska er bij het EP niet doorheen komt, en is bezig met een alternatief voorstel, waarbij de landelijke keuringsinstanties elkaar beoordelen en de Europese Commissie dit proces begeleidt.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.