Advocaten beschuldigen Bosch van betrokkenheid bij dieselgate

Floor Vink Floor Vink
• Laatste update:

De advocaten, die namens meerdere gedupeerde autobezitters een rechtszaak tegen Volkswagen voeren, hebben dinsdag in de rechtbank van San Francisco gezegd vertrouwelijke documenten te bezitten waaruit blijkt dat Bosch op de hoogte was van de emissiefraude en er actief aan bijgedragen heeft. In de documenten zouden gegevens staan, maar ook de communicatie tussen Bosch, VW en Amerikaanse toezichthouders. Het zou volgens de aanklagers ondenkbaar zijn dat Bosch niet op de hoogte was van het gebruik van sjoemelsoftware.  

Bosch is de fabrikant van de motorregeleenheid, vaak aangeduid als het ‘brein van de motor’, waar ook VW gebruik van maakt. Bosch leverde software en componenten voor VW, maar zegt zelf dat VW verantwoordelijk is voor de manier waarop die software wordt gebruikt.

Volkswagen wil zelf niet reageren op de beschuldigingen aan het adres van Bosch. Bij Bosch nemen ze de beschuldigingen serieus en wordt meegewerkt aan verschillende onderzoeken, zegt een woordvoerder tegen Reuters.